Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Halloween: Ποιες χώρες της Ευρώπης αναβιώνουν μύθους και παραδόσεις

ΦΩΤΟ pixabay

ΦΩΤΟ pixabay

Αν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι σύντομα, τότε σε αυτές τις χώρες να ζήσετε το Halloween

Το Halloween πλησιάζει και πολλές χώρες προετοιμάζονται για τρομακτικές παραδόσεις. 

Από τη Ρουμανία μέχρι την Ισλανδία, το euronews επέλεξε τα καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να εξερευνήσετε τους μύθους, τους θρύλους και τις τοπικές παραδόσεις που έχουν εμπνεύσει τις γιορτές της εποχής - και τις ιστορίες τρόμου – διαχρονικά.

Ρουμανία - Το τελετουργικό της θανάτωσης των ζωντανών νεκρών

Υπάρχουν λίγα μέρη πιο συνώνυμα με το Halloween από την Τρανσυλβανία. Αλλά πριν ο Δράκουλας του Μπραν Στόκερ γίνει έστω και ψίθυρος μιας ιστορίας, οι Ρουμάνοι στη Σιγκισοάρα διευκόλυναν το ταξίδι των αγαπημένων τους προσώπων που απεβίωσαν στη μεταθανάτια ζωή μέσω της τελετουργίας της θανάτωσης των ζωντανών νεκρών.

 «Οι Ρουμάνοι είναι ένας προληπτικός λαός», εξηγεί η Hertha Todea που οργανώνει αποκριάτικες εκδρομές στη Sighi?oara. «Οι απέθαντοι (ή strigoi στα ρουμανικά) είναι τα πνεύματα των νεκρών, που δεν φτάνουν στον "πέρα κόσμο" μετά την κηδεία ή αρνούνται να επιστρέψουν "εκεί" μετά την επίσκεψη των συγγενών τους. Είναι πολύ επικίνδυνοι για τους ζωντανούς: αφαιρούν τη ζωή στενών συγγενών, φέρνουν ασθένειες και άλλα δεινά».

 «Το τελετουργικό της θανάτωσης των ζωντανών νεκρών εκτελείται ακριβώς όπως γινόταν με τις παραδοσιακές παλιές τελετές ταφής για να εξασφαλιστεί το πέρασμα των strigoi. Θέλουμε να εισάγουμε τους επισκέπτες στην παραδοσιακή ρουμανική λαογραφία από την εποχή πριν από τους θρύλους του Δράκουλα και να τους δείξουμε ότι πολλά από τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην τελετή - κεριά, λιβάνι, σκόρδο, αγιασμός και βασιλικός - είναι πράγματα που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα», εξηγεί.

Αν λάβετε μέρος, περιμένετε να συγκεντρωθείτε γύρω από ένα "strigoi" σε ένα φέρετρο, σαν να ήσασταν θλιμμένοι φίλοι ή συγγενείς. Με έναν ιερέα να προεδρεύει, θα περάσετε τρεις φορές γύρω από το φέρετρο - για να συμβολίσετε τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα - κρατώντας κεριά για να οδηγήσετε την αιχμάλωτη ψυχή στο φως.

 Μια τριήμερη εκδρομή με το Transylvania Live, που περιλαμβάνει την τελετή της θανάτωσης των ζωντανών νεκρών, κοστίζει από 599 λίρες ανά άτομο (715 ευρώ) και ξεκινά την 1η Νοεμβρίου 2024.

Οι παραδόσεις του Samhain στην Ιρλανδία

Πάνω από 2.000 χρόνια πριν, οι αρχαίοι Κέλτες φορούσαν μάσκες και άναβαν φωτιές για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα και τους δαίμονες στο Samhain, τη γιορτή της συγκομιδής που σηματοδοτούσε την έναρξη του χειμώνα. Μια εποχή, σύμφωνα με την κέλτικη λαογραφία, κατά την οποία τα όρια μεταξύ αυτού του κόσμου και του επόμενου θολώνουν και τα πνεύματα (ή Puca) και οι νεράιδες περπατούν στη γη.

 Οι παραδόσεις του Samhain αντηχούν ως το σημερινό Halloween - το "trick or treating" ξεκίνησε ως κέικ ψυχών που ψήνονταν και δίνονταν στα παιδιά και τους φτωχούς, οι σκαλιστές κολοκύθες στα κατώφλια μας έχουν τις ρίζες τους στα κουφάρια που χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν τα αναμμένα κάρβουνα στο σπίτι από τις φωτιές του Samhain

 Στο Φεστιβάλ Puca της κομητείας Meath μπορείτε να ακούσετε ιστορίες για πλάσματα που αλλάζουν μορφές από Ιρλανδούς παραμυθάδες, να μάθετε για τις παραδόσεις της κέλτικης Πρωτοχρονιάς και να ζήσετε το μεθυστικό τελετουργικό του ανάμματος της φωτιάς του Samhain - με μερικές σύγχρονες ανατροπές. Μπορείτε να κλείσετε εισιτήρια μέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ,

Ιταλία: Πάρτι στη γέφυρα του Σατανά

Ο ίδιος ο διάβολος έκανε σπουδαία δουλειά στην κατασκευή της γέφυρας Ponte della Maddalena του 11ου αιώνα στο Borgo a Mozzano της Τοσκάνης - στέκει ακόμα και σήμερα. Ο θρύλος λέει ότι ο Άγιος Ιουλιανός, που βρήκε πολύ δύσκολο να ολοκληρώσει την κατασκευή, συνήψε συμφωνία με τον Σατανά να τελειώσει τη γέφυρα με αντάλλαγμα την ψυχή του πρώτου όντος που θα τη διασχίσει.

 Θα συναντήσετε τον διάβολο με κάθε είδους μορφή στην αποκριάτικη γιορτή του Borgo a Mozzano που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου. Το αποκορύφωμα είναι μια πομπή σε όλη την πόλη που ανακαλεί το πνεύμα της Lucida Mansi, μιας όμορφης Ιταλίδας ευγενούς του 17ου αιώνα, η οποία, όπως λένε οι ιστορίες, σκότωνε τους εραστές της πετώντας τους σε έναν λάκκο γεμάτο καρφιά όταν τελείωνε μαζί τους. Η είσοδος στη γιορτή είναι ελεύθερη.

Γερμανία: Προσοχή στον ακέφαλο καβαλάρη στο Μαύρο Δάσος 

Τολμήστε να μπείτε στο βαθύ σκοτεινό δάσος; Ακολουθήστε τα βήματα των αδελφών Γκριμ και επιμεληθείτε τη δική σας συλλογή μύθων και θρύλων στα δάση της Γερμανίας που ενέπνευσαν τα σκοτεινά πρωτότυπα παραμύθια του Χάνσελ και της Γκρέτελ και της Κοκκινοσκουφίτσας.

 Οι θρύλοι εδώ μιλούν για μάγισσες και λυκάνθρωπους και για ανατριχιαστικές συναντήσεις κάτω από τα πυκνά έλατα που θα κάνουν τη σπονδυλική σας στήλη να ανατριχιάσει καθώς θα εξερευνάτε.

 Χρησιμοποιήστε έναν ντόπιο οδηγό για τις πεζοπορίεςστα αμέτρητα μονοπάτια του Μαύρου Δάσους , ώστε να ακούσετε τρομακτικές ιστορίες κατά μήκος του δρόμου και να προσέξετε τον ακέφαλο καβαλάρη που είναι προορισμένος να ιππεύει ανάμεσα στα δέντρα για πάντα, καταριόμενος όποιον διασχίσει το μονοπάτι του.

Επικοινωνήστε με φαντάσματα στην Ισλανδία

Λίγα μέρη στην Ευρώπη έχουν ισχυρότερη παράδοση στη λαογραφία και την αφήγηση ιστοριών από την Ισλανδία. Εδώ αφηγούνται ιστορίες για μια χώρα που κατοικείται από ξωτικά (τα Huldufolk), trolls και φαντάσματα.

 Ακούστε 24 από αυτές τις παραδοσιακές ιστορίες φαντασμάτων στο Κέντρο Φαντασμάτων στο Stokkseyri στη νότια ακτή - ένα μικρό καθηλωτικό μουσείο αφιερωμένο στο να μοιράζεται τα πιο ανατριχιαστικά κομμάτια των επικών ιστοριών της Ισλανδίας. Ή, απολαύστε μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς της Ισλανδίας, οι οποίοι λέγεται ότι είναι απολιθωμένα troll που μετατρέπονται σε πέτρα στο φως του ήλιου.

 Κάντε μια περιήγηση στη νότια Ισλανδία και στις παραλίες με μαύρη άμμο κοντά στο Vik i Myrda και μπορείτε να θαυμάσετε τους βράχους Troll (Reynisdrangar) που ξεπροβάλλουν από τη θάλασσα λίγο έξω από την ακτή. Να είστε προσεκτικοί καθώς εξερευνείτε, όμως, ενώ τα ισλανδικά troll πρέπει να κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, τρέφονται με ανθρώπινη σάρκα και θα παρασύρουν ανυποψίαστους ανθρώπους στις σπηλιές τους.

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life