Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Mε μια κάμερα στο χέρι- Γιατί να λάβεις μέρος στον Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Δυτικής Ελλάδας

Karan Prashar

Karan Prashar

Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Τι λένε στο thebest η Θεανώ Βούρτση ,Υπεύθυνη του Film office Western Greece και ο Karan Prashar της creative director Karan creative media

Ένα ή πολλά καρέ, που αφηγούνται μία ή περισσότερες ιστορίες.Οι κινηματογραφιστές με μια κάμερα στο χέρι «εγκλωβίζουν» στον φακό τους αυτό που πρώτο «έπιασε» η διεισδυτική ματιά ή το συναίσθημά τους.

Ένας δρόμος προκλητικός (η κινηματογράφηση) ένας τόπος γοητευτικός (οι τρεις νομοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας) κι ένας διαγωνισμός που δίνει την ευκαιρία στους κινηματογραφιστές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να δείξουν και να αναδείξουν τη δουλειά τους και την περιοχή.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Film Office Western Greece με την υποστήριξη της Karan Creative Media, διοργανώνουν Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Δυτικής Ελλάδας και η προθεσμία υποβολής συμμετοχής λήγει στις 20 Οκτωβρίου.

Για τους στόχους του Διαγωνισμού και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κινηματογραφιστές εκτός Αθηνών μιλήσαμε με τη η Θεανώ Βούρτση , Υπεύθυνη του Film office Western Greece και ο Karan Prashar της creative director Karan creative media, ο οποίος ξεκίνησε με πείσμα να τραβά τα πλάνα του για τις μικρού μήκους ταινίες του, στην Πάτρα, πριν μερικά χρόνια.

Ποιος είναι ο στόχος του διαγωνισμού;

Karan: «Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να προβάλλει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τη φύση, την ιστορία και τις παραδόσεις της Δυτικής Ελλάδας μέσα από τη ματιά δημιουργικών κινηματογραφιστών. Θέλουμε να δώσουμε βήμα σε νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες να αφηγηθούν ιστορίες που θα αναδείξουν την αυθεντική ταυτότητα της περιοχής, προσελκύοντας παράλληλα το ενδιαφέρον του κοινού και ενισχύοντας την προβολή της Δυτικής Ελλάδας ως πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού».

 

Ποια τα οφέλη για τους συμμετέχοντες και τους νικητές

Karan: «Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα ευρύ και εξειδικευμένο κοινό, ενώ θα έχουν την υποστήριξη και την αναγνώριση του Film Office Δυτικής Ελλάδας. Οι νικητές θα λάβουν βραβεία και σημαντική προβολή, με δυνατότητα να προβάλλουν τα έργα τους σε φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενισχύοντας το προφίλ τους και αποκτώντας νέες επαγγελματικές ευκαιρίες στον χώρο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών παραγωγών».

Υπάρχει εικόνα πόσοι έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή και από ποιες περιοχές;

Θεανώ: «Οι ταινίες μικρού μήκους αλλά και ντοκιμαντέρ που έχουν υποβληθεί στον διαγωνισμό μας είναι περίπου 20 και περιμένουμε και κάποιες ακόμα συμμετοχές που βρίσκονται στη διαδικασία του μοντάζ.

Οι συμμετέχοντες έχουν επιλέξει τοποθεσίες και από τις τρεις περιφερειακές ενότητες Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία».

 

Ποιο είναι το «προφίλ» των κινηματογραφιστών στη Δυτική Ελλάδα; Πόσοι είναι, σε ποιες περιοχές (κατά προσέγγιση αν γνωρίζεις) τι ταινίες γυρνούν και σε ποια μέρη συνήθως

Θεανώ: «Στη Δυτική Ελλάδα υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του οπτικοακουστικού κλάδου. Σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, τεχνικοί εικόνας και ήχου, σκηνογράφοι είναι κάποιες από τις ειδικότητες που έχουμε εντοπίσει να συμμετέχουν ενεργά σε παραγωγές , ενώ πολλοί από τους επαγγελματίες αυτούς έχουν διακριθεί στον τομέα τους σε εθνικό και διεθνή επίπεδο.

Σκοπός του Film Office είναι να δημιουργήσει μια database με τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου (στοιχεία επικοινωνίας, portfolio κλπ.) ώστε να τους δίνει τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας και συνεργασίας με τις εταιρείες παραγωγής που ενδιαφέρονται να κάνουν γυρίσματα στην περιοχή μας και θα αναζητήσουν συνεργάτες για την υλοποίηση των projects τους.

Ενθαρρυντικό στοιχείο επίσης είναι το γεγονός ότι και στους τρεις νομούς της ΠΔΕ υπάρχουν πολλές δραστήριες ερασιτεχνικές ομάδες που ασχολούνται ενεργά με τη τέχνη του κινηματογράφου και του θεάτρου, οι οποίες αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ‘’δεξαμενή’’ τροφοδότησης για τις εταιρείες παραγωγές

Η θεματολογία των ταινιών είναι κυρίως μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ και οι συμμετέχοντες έχουν επιλέξει  εξωτερικούς χώρους και φυσικά  και αστικά περιβάλλοντα και από τους τρεις νομούς.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τοποθεσίες της Δυτικής Ελλάδας έχουν επιλεγεί για γυρίσματα κινηματογραφικών και όχι μόνο παραγωγών, έχουν λάβει διακρίσεις σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ και αρκετές από αυτές τις έχουμε απολαύσει στις κινηματογραφικές αίθουσες και στην τηλεόραση. Ο Θίασος και Ο Μελισσοκόμος του Θεόδωρου Αγγελόπουλου (Αίγιο), το Maria με την Αντζελίνα Τζολί ( γυρίσματα σε Πύργο και  Κατάκολο), το Λόγω Τιμής στην Πάτρα, το Καλάβρυτα 1943, η Αγέλη των Προβάτων (Δάσος Φολόης) είναι μερικές από τις εξήντα περίπου παράγωγες που έχουμε εντοπίσει με γυρίσματα και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες της περιοχής μας  και στο τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής».

 

 

 

 

Ποιες είναι οι προκλήσεις των κινηματογραφιστών εκτός Αθηνών; Κι εσύ ξεκίνησες με φτωχά τεχνικά μέσα και από μικρός να πειραματίζεσαι και να κινηματογραφείς ακόμα και με κινητό μέχρι να φτάσεις στην πρώτη σου μικρού μήκους ταινία. Τι χρειάζεται να γίνει για να στηριχθεί αυτό το καλλιτεχνικό κομμάτι στην ελληνική περιφέρεια και σε όσους διαμένουν σε αυτή;

Karan: «Οι κινηματογραφιστές εκτός Αθηνών αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις, κυρίως όσον αφορά την πρόσβαση σε τεχνικά μέσα και υποδομές. Η έλλειψη εξειδικευμένου εξοπλισμού, δικτύωσης με επαγγελματίες και ευκαιριών χρηματοδότησης αποτελούν βασικά εμπόδια. Ωστόσο, αυτό δεν σταματά τη δημιουργικότητα και το πάθος των ανθρώπων της περιφέρειας. Και εγώ ξεκίνησα με φτωχά τεχνικά μέσα, πειραματιζόμενος με ό,τι είχα, ακόμα και με κινητό, πριν καταφέρω να φτιάξω την πρώτη μου μικρού μήκους ταινία.

Για να στηριχθεί το καλλιτεχνικό κομμάτι στην περιφέρεια, χρειάζονται δομές που θα ενισχύσουν τους δημιουργούς: πρόσβαση σε εξοπλισμό, χρηματοδοτικά προγράμματα, ευκαιρίες εκπαίδευσης και δικτύωσης, καθώς και κινηματογραφικές πλατφόρμες που θα προωθούν τα έργα τους. Η ενίσχυση τοπικών φεστιβάλ, η δημιουργία χώρων για κινηματογραφικές παραγωγές και η παροχή ευκαιριών προβολής των έργων τους, θα δώσουν κίνητρο στους καλλιτέχνες να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στην περιοχή τους».

 

info

Ο Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους Δυτικής Ελλάδας απευθύνεται σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες κινηματογραφιστές που επιθυμούν να αναδείξουν την ομορφιά, τον πολιτισμό και την ιστορική σημασία της Δυτικής Ελλάδας. Δεκτές γίνονται ταινίες που είτε έχουν γυριστεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είτε αναδεικνύουν τη Δυτική Ελλάδα μέσα από θεματικές όπως η φύση, η ιστορία, η γαστρονομία και ο τρόπος ζωής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν την ταινία τους μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και να προβάλλουν τη δημιουργικότητά τους, μέσω της ιστοσελίδας: filmcall.karan-media.gr

Θα υπάρξουν βραβεία σε 2 κατηγορίες: 500 ευρώ στην κατηγορία Επαγγελματίες και 300 ευρώ στην κατηγορία Ερασιτέχνες καθώς  & άλλα βραβεία και πιστοποιητικά συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture