Μελέτη δείχνει ότι το νησί του Αιγαίου κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το νερό μέσα στον 21ο αιώνα
Σημαντικός είναι ο κίνδυνος να βυθιστεί κάτω από το νερό της θάλασσας η Δήλος, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, εντός του τρέχοντος αιώνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης.
Οι πλημμύρες φέρνουν αύξηση της στάθμης της θάλασσας
Συγκεκριμένα, η μελέτη έγινε για τις ακτές της Ελλάδας και της Τουρκίας, με πολλά σημεία να κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το νερό τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Μάλιστα, η Δήλος -όπως και άλλες περιοχές- έχουν υποστεί δομικές ζημιές, σύμφωνα με τη μελέτη του Enes Zengin, από το Τμήμα Πολεοδομικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Dumbupinar της Τουρκίας. Τα στοιχεία αναλύθηκαν στην Τεχνική Έκθεση του 2022 της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών των ΗΠΑ, σχετικά με την αύξηση της στάθμη της θάλασσας.
Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι το 2100 αναμένεται η στάθμη να αυξηθεί κατά ένα μέτρο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων. Εκτός της Δήλου, συνολικά απειλούνται 150 αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικές δομές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία.
Ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται καθημερινά είναι η εικόνα που κατέγραψε το Copernicus Sentinel-2 στις 5 Ιανουαρίου 2024, όπου φαίνονται οι ζημιές που έχει υποστεί η Δήλος από την άνοδο της θάλασσας. Επιπλέον, η μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την υγρασία, μπορούν να επηρεάσουν τη χημική σύνθεση συγκεκριμένων υλικών, τα οποία εντοπίζονται στα μνημεία.
Ορατή η απειλή για τους αρχαιολογικούς χώρους
Στη μελέτη για τις περιοχές που απειλούνται εξετάστηκε το επίπεδο κινδύνου για 464 ιστορικές τοποθεσίες στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις 34 να βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο, τις 21 σε υψηλό και τις 25 σε μέτριο.
Στην Ελλάδα, σε «υψηλό κίνδυνο» είναι το Σίσι της Κρήτης, το Παυλοπέτρι στην Ελαφόνησο και οι παραθαλάσσιες περιοχές στη Λοκρίδα. Από εκεί και πέρα, ακόμα 20 τοποθεσίες είναι στο ίδιο επίπεδο κινδύνου.
Βέβαια, σε περίπτωση που η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί κατά 3 μέτρα, τότε θα κινδυνέψουν ακόμα περισσότερες περιοχές.
Η εξαφάνιση των παγετώνων και οι δυσοίωνες προβλέψεις
Στις αρχές του 2023 μια έρευνα έδειξε ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα θα μπορούσε να εξαφανιστεί το 83% των παγετώνων, σε περίπτωση που η υπερθέρμανση του πλανήτη φτάσει του τέσσερις βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Σε περίπτωση η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, πάλι οι παγετώνες θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, αλλά με πιο αργούς -ασφαλώς- ρυθμούς. Άλλωστε, ανησυχία επικρατεί για το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, με τους επιστήμονες να κροούν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας άμεσα τη λήψη μέτρων.
Μέσα σε όλα τα παραπάνω στοιχεία, αξίζει να αναφερθεί ότι η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) προβλέπει ότι οι πλημμύρες στις ΗΠΑ θα αυξηθούν εντός των επόμενων 30 ετών, ενώ μέχρι το 2050 η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να αυξηθεί κατά 25-30 εκατοστά.
Τέλος, πολλές μεγάλες πόλεις κινδυνεύουν με δομικές ζημιές από αυτό το φαινόμενο και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Άμστερνταμ, το Πίτερμπορο, η Βενετία, η Μπανγκόκ, η Βασόρα, η Νέα Ορλεάνη, η Καλκούτα, το Μαϊάμι, η Σαγκάη, η Αλεξάνδρεια, το Μαλέ και το Ρίο ντε Τζανέιρο.
ΠΗΓΗ ethnos.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr