Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Επιφυλακτικό το ΝΑΤΟ για το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι - Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Επιφυλακτικό το ΝΑΤΟ για το «σχέδιο νίκη...

Δείτε αναλυτικά

Καλό χαρακτήρισε το «σχέδιο νίκης» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να στηριχθεί στο σύνολό του.

Παράλληλα ο Ρούτε τόνισε πως τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται «σταθερά σε καλή πορεία» για να εκπληρώσουν τη δέσμευση χορήγησης 40 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία το 2024, κρατώντας πάντως αποστάσεις από το σχέδιο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 «Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι βρισκόμαστε σταθερά σε καλή πορεία για την παροχή των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποσχεθήκαμε για το επόμενο έτος. Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διέθεσαν 20,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία κατά το πρώτο μισό του 2024 και οι Σύμμαχοι βρίσκονται σε καλή πορεία για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για το υπόλοιπο του έτους».

Ακόμη ανέφερε πως η νέα αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία στη γερμανική πόλη Βισμπάντεν θα είναι σε «πλήρη επιχειρησιακή» ετοιμότητα τους επόμενους μήνες.

 Για το «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε ο Ζελένσκι τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι φυσικά ένα ισχυρό μήνυμα από τον Ζελένσκι και την ομάδα του ότι σχεδίασαν αυτό το σχέδιο… Αυτό δεν σημαίνει ότι εδώ μπορώ να πω ότι στηρίζω το σχέδιο στο σύνολό του, αυτό θα ήταν λίγο δύσκολο γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα. Θα βρεθεί όμως στο τραπέζι όταν διεξαχθεί η σύνοδος ΝΑΤΟ/Ουκρανίας το βράδυ της Πέμπτης (17/10/2024)».

Παράλληλα ο Ρούτε ξεκαθάρισε πως το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πως στρατιώτες από τη βόρεια Κορεά πολεμούν μαζί με τους Ρώσουν στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος σε απόσπασμα της ομιλίας του Ζελένσκι ότι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επιβεβαιώσει την προμήθεια όπλων και προσωπικού από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, ο Ρούτε είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αναφορές ότι Βορειοκορεάτες πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αναφορές αυτές είναι ανησυχητικές.
Επανέλαβε τη θέση ότι η διαδικασία του να γίνει η Ουκρανία μελλοντικά μέλος της Συμμαχίας είναι «μη αναστρέψιμη» και ότι η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Ζελένσκι
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε σήμερα (16/10/2024) στο ουκρανικό Κοινοβούλιο το πολυαναμενόμενο “σχέδιο νίκης” του, καλώντας τους Ουκρανούς να παραμείνουν ενωμένοι σε αβέβαιους καιρούς πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στη σύμμαχό του, τις ΗΠΑ.

Καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες προωθούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας και ένας χειμώνας με ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση πλησιάζει, είπε στους βουλευτές πως το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε κύρια σημεία που εξαρτώνται από τους συμμάχους του Κιέβου, περιλαμβανομένης μιας άνευ όρων πρόσκλησης στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ειδική υποστήριξη σε όπλα.

“Μαζί με τους εταίρους μας, πρέπει να αλλάξουμε τις περιστάσεις έτσι ώστε ο πόλεμος να τελειώσει. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Πούτιν. Πρέπει όλοι να αλλάξουμε τις περιστάσεις ώστε η Ρωσία να αναγκαστεί στην ειρήνη”, είπε ενώπιον των βουλευτών και ανώτατων αξιωματούχων.

Το πρώτο σημείο κάνει λόγο για επίσπευση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δεύτερο περιλαμβάνει προτάσεις για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας και της βελτίωσης των συστημάτων αεράμυνας και ταυτόχρονα την χαλάρωση των περιορισμών για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη συνέχιση των επιχειρήσεων της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι η Ουκρανία δεν θα δεχτεί «πάγωμα» ή παραχωρήσεις «που ανταλλάσσουν το έδαφος ή την κυριαρχία της Ουκρανίας», την ώρα που η Ρωσία επιδιώκει να καταλάβει το Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Σο τρίτο σημείο του τονίζει την ανάγκη η Ουκρανία να αποκτήσει ικανότητα πυρηνικής αποτροπής η οποία, όπως είπε, θα (πρέπει να) είναι επαρκής ώστε να μπορεί να καταστρέψει τη ρωσική στρατιωτική δύναμη. Δεν επεκτάθηκε, αλλά είπε πως υπάρχει ένα επιπρόσθετο μυστικό παράρτημα το οποίο δεν μπορεί να αποκαλύψει.

Το σχέδιο, είπε, προβλέπει επίσης έναν δυτικό ρόλο στην υπεράσπιση των φυσικών μεταλλευτικών πόρων της Ουκρανίας από ρωσικές επιθέσεις καθώς και υποσχέσεις για μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο, Πέμπτη (17/10/2024), προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιό του.

Η αντίδραση της Ρωσίας
Το «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα ανέφερε ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο Ζελένσκι στην ουκρανική Βουλή θα οδηγήσει σε καταστροφή τον ουκρανικό λαό.

Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας να λάβουν επείγοντα μέτρα για να ενισχύσουν το Κίεβο σε μια επισφαλή στιγμή σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση με τη Ρωσία το επόμενο έτος.

Το Κρεμλίνο είπε νωρίτερα ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει λεπτομερώς το σχέδιο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι το Κίεβο πρέπει να «συνέλθει» και να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα των πολιτικών που ακολουθεί.

ΠΗΓΗ newsit.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις