Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καιρός: Πόσο θα επηρεάσει την Αχαΐα ο «Ω εμποδιστής»- Τι απαντά ο Ν. Σερέτης

Καιρός: Πόσο θα επηρεάσει την Αχαΐα ο «Ω...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Άνομβρος και θερμός έως τώρα ο φετινός Οκτώβριος με τις βροχοπτώσεις σχεδόν ανύπαρκτες και τον υδράργυρο μονίμως σε επίπεδα άνω των κλιματικών του τιμών.

«Ο πολυδιαφημισμένος «Ω εμποδιστής», λοιπόν, δεν είναι παρά ένας αντικυκλώνας, ένα πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων, το οποίο έχοντας λάβει το σχήμα του γράμματος Ω στην ανώτερη τροπόσφαιρα, επί της ουσίας λειτουργεί σαν ένα νοητό «τείχος προστασίας», απέναντι σε οποιοδήποτε βαρομετρικό χαμηλό επιχειρεί να τον διαπεράσει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ανομβρία όχι μόνο τις ερχόμενες ημέρες, αλλά θα τολμούσα να πω έως και περίπου το τέλος του μήνα σε ολόκληρη σχεδόν την χώρα, με τα όποια φαινόμενα να είναι απολύτως επιλεκτικά και άνευ σημασίας» επισημαίνει στο thebest.gr o γεωλόγος-προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης. Και προσθέτει: «Η επερχόμενη μεταβολή του καιρού αναμένεται να έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της τους πολύ ενισχυμένους ανατολικούς-βορειοανατολικούς ανέμους και την πτώση της θερμοκρασίας μετά από πολύ καιρό σε επίπεδα αρμόζοντα για την περίοδο που διανύουμε. Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή μας έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που να θεωρείται είδηση η πτώση της θερμοκρασίας κοντά στα φυσιολογικά της επίπεδα»!

Να αναφερθεί, ότι για την πόλη της Πάτρας ο μέσος όρος βροχόπτωσης για τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 90-95mm, ενώ μέχρι ώρας έχουν καταγραφεί 5-10mm.

Ειδικότερα, όσον αφορά την περιοχή της Αχαΐας:

Αίθριος ο καιρός την Παρασκευή με παροδικές νεφώσεις και σταδιακή ενίσχυση των ανατολικών ανέμων.

Αρκετά νεφελώδης/συννεφιασμένος και ανεμώδης κατά τόπους ο καιρός μέσα στο Σαββατοκύριακο με πολύ μικρή την πιθανότητα για παροδικά ψιχαλίσματα.

Επανέρχεται η ηλιοφάνεια από την Δευτέρα με τους ανέμους να παραμένουν κατά τόπους ενισχυμένοι, ενώ ουσιαστική μείωση της έντασής τους αναμένεται από την Τετάρτη.

*Σε προσήνεμες στο βορειοανατολικό ρεύμα περιοχές όπως το Ρίο, τα βόρεια παράκτια τμήματα της πόλης, αλλά και σε υπήνεμες επικλινείς περιοχές του Παναχαϊκού όρους αναμένονται ριπές που θα ξεπερνούν τα 60-70km/h κατά περιόδους.

Ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση φθάνοντας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα με τις μέγιστες να διαμορφώνονται στην πόλη της Πάτρας περί τους 22-24°C και τις ελάχιστες κοντά στους 15°C.

Προοπτική: Γενικά δεν φαίνεται κάποια αξιόλογη μεταβολή όσον αφορά τις βροχοπτώσεις τουλάχιστον μέχρι και την 28η Οκτωβρίου, ενώ και όσον αφορά τον υδράργυρο ύστερα από την προαναφερθείσα του κάμψη φαίνεται να παραμένει στα ίδια επίπεδα μέχρι τότε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις