Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΗΠΑ: Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν – Ποιος ήταν ο "θανάσιμος" εχθρός του Ερντογάν

ΗΠΑ: Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν – Ποιος ...

Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του.

Σύμφωνα με ιστοσελίδα που είναι κοντά με τον Γκιουλέν, ο ιμάμης που διέμενε αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ από το 1999 πέθανε στις 20 Οκτωβρίου στο νοσοκομείο. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε στο Χ και ο ανιψιός του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η είδηση του θανάτου του Φετουλάχ Γκιουλέν ανακοινώθηκε στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Herkul Nağme. Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι «το πνεύμα του Χοτζαεφέντι πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2024 και πληροφορίες για τις διαδικασίες ταφής θα κοινοποιηθούν αργότερα». Το Herkul Nağme συμπληρώνει ότι «ο δάσκαλός μας περπάτησε στον ορίζοντα της ψυχής του στις 21.20 το βράδυ, στις 20 Οκτωβρίου 2024, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για λίγο. Οι γιατροί του θα κάνουν δήλωση για η διαδικασία του νοσοκομείου τις επόμενες ώρες».

Σύμφωνα με την Άγκυρα ήταν υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν είχε υποστεί ανακοπή και έπασχε από προβλήματα υγείας.

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά). Ο Γκιουλέν είχε αναμειχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο. Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, μέχρι τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά. Η τουρκική κυβέρνηση τον έχει χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη και τον κατηγορεί ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως περιγράφεται το κίνημά του. Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία είχε ζητήσει την έκδοση του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

πηγή enikos.gr
 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις