Οι τέσσερις υποψήφιοι για τη διαδοχή
Ο πόλεμος στην οργάνωση του Τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος πέθανε το απόγευμα της Κυριακής στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, συνεχίζεται.
Εδώ και μήνες φούντωναν οι φήμες για το ότι η υγεία του εξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, και θανάσιμου εχθρού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έβαινε επί τα χείρω, πράγμα που ώθησε όπως φαίνεται τα μέλη της οργάνωσης να προχωρήσουν σε κινήσεις για να εξασφαλίσουν το ποιος θα διαχειριστεί το τεράστιο ποσό (ίσως να ξεπερνάει τα 300 εκατ. δολάρια ετησίως) που μπαινοβγαίνει στα ταμεία της «Χισμέτ».
Όπως έχει αρχίσει να διαρρέει στα ΜΜΕ της Τουρκίας, οι ισχυροί εντός της οργάνωσης άρχισαν να προσεγγίζουν τους απαραίτητους ανθρώπους ώστε να καταφέρουν να είναι εκείνοι που θα καθίσουν στην καρέκλα, διαδεχόμενοι τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Φετουλάχ Γκιουλέν
Τζεβντέτ Τουρκγιολού: Ο Τζεβντέτ Τουρκγιολού, γνωστός ως γενικός γραμματέας της FETO, είναι ένα από τα πιο κοντινά πρόσωπα του Γκιουλέν. Το κύρος και οι διασυνδέσεις του εντός της οργάνωσης τον καθιστούν ισχυρό υποψήφιο.
Μουσταφά Οζτζάν: Ένας άλλος σημαντικός υποψήφιος είναι ο Μουσταφά Οζτζάν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις οικονομικές υποθέσεις της οργάνωσης και γνωστός ως το «χρηματοκιβώτιο». Ο Οζτζάν έχει στα χέρια του την οικονομική δομή της FETO.
Οσμάν Σιμσέκ: Ο Οσμάν Σιμσέκ, υπεύθυνος της FETO για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται για την επιρροή του, ειδικά στον ψηφιακό τομέα.
Εκρέμ Ντουμανλί: Ο Εκρέμ Ντουμανλί, επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης της οργάνωσης, είναι άλλος ένας υποψήφιος με σημαντική εμπειρία στις προπαγανδιστικές δραστηριότητες.
Μετά τον θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν τα ηνία στις ΗΠΑ
Η οργάνωση πλέον θα αλλάξει δομή και τρόπο λειτουργίας όπως φαίνεται, καθώς είναι ιδιαίτερα μεγάλη η δύναμή της στις ΗΠΑ, αλλά η δυναμική της στην Τουρκία έχει υποχωρήσει μετά από το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο Ερντογάν, με πρόσχημα την υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Η οργάνωση αποτελείται από δύο πτέρυγες, την ευρωπαϊκή και την αμερικανική. Σύμφωνα με το CNNTurk, «η οργάνωση θα διοικηθεί από την αμερικανική της πτέρυγα. Ποιος είναι ο επικεφαλής της δομής που ελέγχει 300 δισεκατομμύρια δολάρια; Ο Μουσταφά Οζτζάν και ο Τζεβντέτ Τούρκγιολου».
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Πολλοί στην ευρωπαϊκή πτέρυγα δεν συμπαθούν τον Τζεβντέτ Τουρκγιολού
Αυτοί οι δύο θα εξακολουθήσουν να ηγούνται της οργάνωσης, αν δεν υπάρξει διάσπαση, αν κάνουν ειρήνη μεταξύ τους. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια οργάνωση που βασίζεται στην ιεραρχία, μπορεί να επιλέξουν συμβολικά τον παλαιότερο και να τον καταστήσουν ηγέτη της οργάνωσης. Πιθανότατα όμως ο Μουσταφά Οζτζάν και ο Τζεβντέτ Τούρκγιολου, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη CIA, το FBI και τα χρήματα, θα συνεχίσουν να ηγούνται της οργάνωσης.
Ο Τουρκγιολού θέλει το σώμα να ταφεί το συντομότερο δυνατό υπό τον έλεγχό του, αλλά οι πρεσβύτεροι της αντιπροσωπείας είναι υπέρ της αναμονής για όσους έρχονται από την Ευρώπη. Η πλειοψηφία εντός της οργάνωσης θέλει να γίνει μεγαλειώδης κηδεία αντάξια του ανθρώπου από τον οποίο επηρεάστηκε ο Φετουλάχ Γκιουλέν όταν ξεκινούσε τα κηρύγματά του, του Κούρδου Σαΐντ Νουσρί. Υπάρχει κοινή απόφαση εντός της οργάνωσης ότι ο τάφος δεν πρέπει να γίνει γνωστός.
Αποκαλύφθηκε ότι ο Τουρκγιολού, το «μαύρο κουτί» της οργάνωσης, έδωσε φάρμακα στον Φετουλάχ Γκιουλέν για να φαίνεται υγιής, ώστε να μην κοπεί η οικονομική του βοήθεια στην οργάνωση και τα βίντεο που είχε γυρίσει στο παρελθόν δημοσιεύτηκαν σαν να ήταν νέα προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση της οργάνωσης.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr