Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Το Ισραήλ εξόντωσε στη Συρία τον υπεύθυνο χρηματοδότησης της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ εξόντωσε στη Συρία τον υπεύθυν...

Το βράδυ της Δευτέρας

Στελέχη της Χεζμπολάχ σε όλη τη Μέση Ανατολή στοχεύει να εξοντώσει το Ισραήλ θέλοντας να αποδημήσει την οργάνωση που στέκεται στο πλευρό της Χαμάς.

Σύμφωνα με το στρατό του Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας (21.10.2024) σκότωσε στη Συρία ανώτερο στέλεχος της λιβανικής Χεζμπολάχ, αρμόδιο για μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του λιβανικού σιιτικού κινήματος.

 Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, ήταν επικεφαλής της «μονάδας 4.400» και «υπεύθυνος για τις μεταφορές κεφαλαίων της Χεζμπολάχ» που εξασφαλίζονταν κυρίως χάρη στην πώληση ιρανικού πετρελαίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι.

«Εξαλείφθηκε (…) πριν από μερικές ώρες στη Συρία», υποστήριξε.

 Η μονάδα αυτή είχε προηγουμένως επικεφαλής τον Μοχάμεντ Τζαφάρ Ξιρ, γνωστό επίσης ως σεΐχη Σάλαχ, που «διαχειριζόταν για χρόνια την κύρια πηγή εσόδων της οργάνωσης» και «εξαλείφθηκε» από το Ιράν σε «στοχευμένη επίθεση» στη Βηρυτό στις αρχές Οκτωβρίου, είπε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα χθες, το υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανακοίνωσε τον θάνατο δυο ανθρώπων σε βομβαρδισμό που απέδωσε στο Ισραήλ και είχε στόχο αυτοκίνητο στη Δαμασκό.

Η «μονάδα 4.400» ήταν αρμόδια για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου
Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως πύραυλος είχε στόχο μη Σύρο, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι αυτοκινήτου σε συνοικία όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας την περασμένη εβδομάδα.

Η «μονάδα 4.400» φέρεται να ήταν αρμόδια για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που εκφορτώνεται στη Συρία και μεταπωλείται στον Λίβανο. «Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια», σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Χαγκάρι.

Η λιβανική Χεζμπολάχ, σύμμαχος της παλαιστινιακής Χαμάς, άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο εκπρόσωπος Χαγκάρι υποστήριξε ακόμη ότι η Χεζμπολάχ εν μέρει χρηματοδοτείται από «εργοστάσια» στη Συρία, στην Υεμένη, στον ίδιο Λίβανο και στην Τουρκία — κράτος μέλος του NATO. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα «εργοστάσια» αυτά.

«Θα συνεχίσουμε να δρούμε εναντίον της Χεζμπολάχ στη Συρία και παντού», πρόσθεσε.

Στόχος η οικονομική καταστροφή της Χεζμπολάχ
Ο στρατός του Ισραήλ, ο οποίος διεξάγει επί σχεδόν έναν μήνα χερσαίες επιχειρήσεις με σκοπό να απωθηθούν οι μαχητές της Χεζμπολάχ από τομείς των συνόρων των δυο κρατών, έχει πλέον διευρύνει τις τελευταίες ημέρες την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών που εξαπολύει, στοχοποιώντας ιδίως οικονομικά συμφέροντα του σιιτικού κινήματος, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, προκειμένου να μειώσει τη δυνατότητά του να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις του.

Στον Λίβανο χθες βράδυ έγιναν βομβαρδισμοί κοντά στο νοσοκομείο Χαρίρι, τη μεγαλύτερη δημόσια δομή υγείας της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 24, στη νότια Βηρυτό, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Προηγουμένως, το υπουργείο έκανε λόγο για έξι νεκρούς, ανάμεσά τους παιδί, στην Μπααλμπέκ (ανατολικά) και τέσσερις εργαζόμενους σε υπηρεσία πρώτων βοηθειών συνδεόμενη με τη Χεζμπολά νεκρούς σε 24 ώρες στον Νότο, που σαρώνεται από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στοχοποίησε υπόγειο καταφύγιο του σιιτικού κινήματος που περιείχε κατ’ αυτόν «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια», στο πλαίσιο «σειράς πληγμάτων ακριβείας εναντίον οικονομικών συμφερόντων της Χεζμπολάχ».

Στην Ιορδανία ο Μπλίνκεν
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να μεταβεί αύριο Τετάρτη (23.10.2024) στην Ιορδανία, στο πλαίσιο της ενδέκατης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή από την 7η Οκτωβρίου 2023 με σκοπό να ασκήσει πίεση για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες Δευτέρα στον Τύπο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ, θα συζητήσει ιδίως με ιορδανούς αξιωματούχους για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στον ρημαγμένο από τον πόλεμο θύλακο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επί του αεροσκάφους με το οποίο ταξιδεύει ο κ. Μπλίνκεν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις