Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MORE SPORTS

/

Πέρασαν 36 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας από τον ΣΟ Πατρών

Ρεβύθης - Πούντζας

Ρεβύθης - Πούντζας

Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Ο θρίαμβος του 1988

Ενα από τα ιστορικότερα σωματεία της Πάτρας είναι ο Σκακιστικός Όμιλος Πατρών που ιδρύθηκε το 1971 και για μισό και πλέον αιώνα διαπρέπει στον χώρο του σκακιού.

Ο ΣΟΠ έχει κατακτήσει μία φορά το πρωτάθλημα Ελλάδας και τέσσερις φορές το κύπελλο. Ο μεγαλύτερος αθλητής που έχει αναδείξει είναι ο Βασίλειος Κοτρωνιάς πολλάκις πρωταθλητής Ελλάδος στο σκάκι. Επίσης, έχει αναδείξει τα μέλη των Εθνικών Ομάδων: Χρύσανθο Πούντζα, Κώστα Δημητριάδη, Σταύρο Λαζαρίδη, Φώτη Σκουλαρίκη και Γιώργο Μαρούλη.

Τίτλοι

Πρωτάθλημα Α Εθνικής: 1990
Κύπελλο Ελλάδος: 1985, 1988, 1989, 1990
Ντάμπλ: 1990

Διακρίσεις

Φιναλίστ κυπέλλου Ελλάδος: 1984
2η θέση στην Α΄εθνική: 1988
Φιναλίστ στο πρωτάθλημα Ελλάδας εφήβων: 1988
Συμμετοχή στο Κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης: 1991

Ο ΣΟΠ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
1. Πρωταθλητριών 1990-1991 ΣΟΠ - ΚΛΑΜΠ ΝΤΙ ΤΣΕΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ 2-4
2. Πρωταθλητριών 1990-1991 ΚΛΑΜΠ ΝΤΙ ΤΣΕΣ - ΣΟΠ 3,5-2,5
ΣΥΝΟΛΟ: 1 συμμετοχή, 2 αγώνες, 2 ήττες, 4,5-7,5 πόντοι

Το 1988 λοιπόν στέφεται για δεύτερη φορά στην ιστορία του Κυπελλούχος Ελλάδας, επικρατώντας 2½-1½ του Συνδέσμου Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας.

Τις εντυπώσεις του από κείνον τον τελικό - έκπληξη με την παρουσία δύο επαρχιακών ομάδων μετέφερε ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας την περίφημη, τότε, σκακιστική στήλη της «Απογευματινής» του Σαββάτου.

 

Στην ομάδα της Κέρκυρας έπαιζε ο Ιωάννης Ρεβύθης που δημοσιοποίησε τις αναμνήσεις του:

«Για πρώτη φορά δύο ομάδες της περιφέρειας ο Σκακιστικός σύλλογος Πατρών και ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικιου Κέρκυρας, αφού είχαν αποκλείσει νικώντας τις ομάδες της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης, θα αγωνίζονταν στον Τελικό Κυπέλλου Ελλάδος.

Ήταν θυμάμαι Κυριακή πρωί, στην αίθουσα αγώνων της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας στην οδό Σωκράτους.

Φαβορί ήταν η επί σειρά ετών πρωταθλήτρια Ελλάδος, ομάδα της Πάτρας. Στις τάξεις της τότε είχε δύο πρωταθλητές Ελλάδας.

Τον Βασίλη Κοτρωνιά εκ μετεγγραφής και τον Πατρινό Χρύσανθο Πούντζα. Στις άλλες δυο σκακιέρες έπαιζαν δυο ακόμα σπουδαίοι παίκτες. Ο Κώστας Δημητριάδης από τις Σέρρες και ο Σταύρος Λαζαρίδης.

Η δική μας ομάδα, χωρίς μεταγραφές είχε για βαρύ πυροβολικό της τον Πρωταθλητή Ελλάδας Κερκυραίο Γκραντ μαιτρ Σπύρο Σκέμπρη, τον οποίον πλαισίωναν οι Νίκος Σκιαδοπουλος Μάνος Ναθαναήλ και εγώ.

Το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν νίκη για την ομάδα της Πάτρας με 2,5-1,5 αλλά σας λέω ότι η νίκη τους δεν ήταν τόσο εύκολη όσο δείχνει το σκορ.

Εγώ έπαιζα στην 2η σκακιέρα με τα μαύρα κομμάτια θυμάμαι με τον Χρύσανθο Πούντζα και η παρτίδα μας κράτησε περίπου πέντε ώρες.

Είχαν τελειώσει οι άλλες τρεις παρτίδες και η ομάδα μας έχανε 2,5-1,5. Με νίκη δική μου θα παίρναμε εμείς το κύπελλο αλλά με ισοπαλία θα κέρδιζε ο ΣΟΠ. Έπαιζα δηλαδή μόνο για ένα αποτέλεσμα ενώ ο αντίπαλος μου για δυο.

Έμπειρος ο Χρύσανθος Πούντζας εκμεταλλεύτηκε αυτό το πλεονέκτημα, κράτησε τη θέση και η νίκη του στο τέλος χαρακτηρίστηκε περίπου ως φυσιολογική».

Καμία σημασία δεν είχε το αποτέλεσμα. Ήταν μια σπουδαία συνάντηση από δύο ιστορικές ομάδες της περιφέρειας με εξαιρετικούς παίκτες που ταυτόχρονα ήταν και πολύ καλοί φίλοι.

Για την ιστορία ο Σπύρος Σκέμπρης είχε κερδίσει τον Κώστα Δημητριάδη, ο Νίκος Σκιαδοπουλος είχε φέρει ισοπαλία με τον Βασίλη Κοτρωνιά, και ο Μάνος Ναθαναήλ είχε χάσει από τον Σταύρο Λαζαρίδη.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ: Στην φωτογραφία ο Ιωάννης Ρεβύθης παίζει με τα μαύρα κόντρα στον Χρύσανθο Πούντζα. Δίπλα του παίζει ο Σταύρος Λαζαρίδης και πάνω από τη σκακιέρα παρακολουθεί την παρτίδα ο Κώστας Δημητριάδης. Πίσω στέκεται ο διαιτητής των αγώνων ο αείμνηστος Κερκυραίος στην καταγωγή Βασίλης Σελλάς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports