Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα για την ακρίβεια και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας- ΦΩΤΟ

Η εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα για τη...

Παρόντες οι υποψήφιοι πρόεδροι Φάμελλος, Φαραντούρης, Γκλέτσος, απών ο Πολάκης

Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει το παρών στην εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που οργανώνει το «Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Σύμφωνα με επίσημο πρόγραμμα της εκδήλωσης οικονομολόγοι, πολιτικοί, ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παίρνουν μέρος στις θεματικές συζητήσεις και θα ανταλλάξουν απόψεις για την ακρίβεια και θα προτείνουν λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Το παρών δίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη από όλες τις «τάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Νέα Αριστερά, ενώ -με δεδομένο ότι η εκδήλωση γίνεται στον Πειραιά- παρίστανται ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης και ο αντιδήμαρχος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης. Το «παρών» δίνουν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ (Φαραντούρης, Φάμελλος, Γκλέτσος), πλην του Παύλου Πολάκη, ενώ από την πλευρά Κασσελάκη στο δημοτικό θέατρο του Πειραιά παρίσταται ο ναύαρχος Αποστολάκης. Ο κ. Αποστολάκης πάντως, έφυγε λίγα λεπτά πριν αρχίσει η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού.

Χουλιαράκης: Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, θα γίνουμε η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης

Ο κ. Χουλιαράκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «το σημερινό συνέδριο δεν θα ασχοληθεί μόνο με τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τις προκλήσεις του μελλοντος όσον αφορά την αναπτυξη, αλλά και την βιωσιμότητα». Αρχικά ανέφερε πως η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία τρία χρόνια, και μάλιστα πως έχει καταγράψει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο συμείωσε πως ο πληθωρισμός ήδη έχει οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Ταυτόχρονα, όμως, μίλησε και για το σχεδιασμό της κυβέρνησης, όπως αυτός έχει κατατεθεί στην ΕΕ, και δεν είναι άλλος από το μεσοπρόθεσμο διαρθρωτικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που φτάνει ως το 2028. Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα μειωθούν, φτάνοντας στο 1,3% με πτωτικές τάσεις έως το 2035, ενώ το πιθανότερο είναι να φτάσει στο 1%. Θύμισε, δε, πως ο ρυθμός ανάπτυξης προ κρίσης (πριν το 2007) ήταν 1,2%.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα, ο Ελληνας είναι κατά 13% φτωχότερος απ' ότι ήταν προ κρίσης, ενώ τόνισε πως έχει χαθεί από την Ελλάδα το 25% του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος. «Ουσιαστικά, το τέλος του 2023, το πραγματικό εισόδημα της χώρας ήταν ίδιο με 20 χρόνια πριν. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα το 2024 έκλεισε με 18% απώλειες σε σχέση με το 2007. Πρόκειται για μία απώλεια αντίστοιχη ενός μεγάλου πολέμου!» δηλωσε.

«Αν η οικονομία της Ελλάδας μεγεθυνόταν 1,5% γρηγορότερα απ’ τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, θα έφτανε στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα της Ελλάδας του 2007, το 2040! Αν δεν συμβεί αυτό, οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα την ξεπεράσουν σε ανάπτυξη - η Τσεχία το κάνει ήδη σήμερα». Σύμφωνα, όμως, με το Μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της κυβέρνησης, μιλάμε για 1-1,2% ρυθμό ανάπτυξης, πράγμα που σημαίνει πως «αν συμβει αυτό θα γίνουμε η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης» είπε, ενω αναρωτήθηκε τι θα μπορούσε να γίνει για να ανατραπεί η κατάσταση, καταλήγοντας στην πλήρη αλλαγή των υπαρχουσών πολιτικών σε πολλαπλά επίπεδα (ανάπτυξης, εργασιακά κ.λπ).

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης, άνοιξε την ημερίδα, και αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ακολούθησε ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης ο οποίος παρουσίασε την έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους». Ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης παρουσίασαν έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα «Ακρίβεια και κόστος ζωής».

Στην εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρευρίσκονται ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου. Το «παρών» έδωσαν επίσης οι Διονύσης Καλαματιανός, Κατερίνα Νοτοπουλου, Ολγα Γεροβασίλη, Οζγκιούρ Φερχάτ της Νέας Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός, Γιωργος Καραμέρος, Χάρης Μαμουλάκης, Κώστας Μπάρκας, Γιάννης Μουζάλας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Κατερίνα Παπακώστα, Γιώργος Βασιλειάδης, Νίκος Παππάς, Ράνια Σβίγγου, Διονύσης Τεμπονέρας, Νικόλας Φαραντούρης, Αθηνά Λινού, Μαρία Ρεπούση, Κατερίνα Νοτοπούλου, Πέτρος Κόκκαλης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Πάνος Τριγάζης, Γιάννης Μπαλάφας, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαρίνα Κοντοτόλη. Παρούσα στην εκδήλωση και η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα Μπέτυ Μπαζιάνα.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις