Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Live: Νίκος Ανδρουλάκης: Κυβερνάτε σχεδόν έξι χρόνια, αλλά τα πεπραγμένα σας είναι χαμένος χρόνος

Live: Νίκος Ανδρουλάκης: Κυβερνάτε σχεδό...

Η συζήτηση στη Βουλή για την αντιπυρική περίοδο

ΝΕΟΤΕΡΟ Επίθεση στην κυβέρνηση για διάφορα θέματα πραγματοποιήσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρωτολογία του από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν στάθηκε μονάχα στην αντιπυρική περιόδο, αλλά αναφέρθηκε και στο δυστύχημα των Τεμπών και όσα ακολούθησαν στον Σιδηρόδρομο

Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για τις διαρκείς κυβερνητικές αποτυχίες τα τελευταία 5,5 χρόνια, τονίζοντας ότι η μεσαία τάξη αισθάνεται απροστάτευτη. «Για το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι εσείς. Οι συνεχιζόμενες αποτυχίες δημιουργούν ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες. Νιώθουν ότι το κράτος δεν παίζει τον ρόλο του», είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Κυβερνάτε σχεδόν έξι χρόνια, αλλά τα πεπραγμένα σας είναι χαμένος χρόνος, χαμένες ευκαιρίες και χαμένοι πόροι για την ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στον παραγωγικό τομέα, είπε: «Στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάξατε πέντε προέδρους σε πέντε χρόνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τον τελευταίο υπό την επιτροπεία της: τι είδε στη λειτουργία του Οργανισμού που δεν είδατε εσείς επί πέντε χρόνια; Κι όλα αυτά ενώ κυβερνάτε χωρίς μνημόνια και με την προίκα των δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Πότε θα γίνει πράξη το "Ποτέ Ξανά" όταν από πέρσι μέχρι σήμερα έχουμε μετρήσει 9 παρ’ ολίγον τραγωδίες;», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας για να προσθέσει «δεν είναι δυνατόν να κινείστε αναποτελεσματικά τα τελευταία 6 χρόνια, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα».

Στην αναφορά του για τις πυρκαγιές, είπε πως «μέσα σε 8 χρόνια έχει καεί συνολικά το 37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και κανείς δεν αντιλέγει. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει εθνική στρατηγική επεξεργασμένη και αποτελεσματική».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Ν. Παππάς: Αποτύχατε στο τρίπτυχο πρόληψη, πυρόσβεση, αποκατάσταση

Όταν σε πέντε χρόνια, από το 2019, έχουν καεί 4 εκατ. στρέμματα στη χώρα, τα οργανικά κενά στην Πυροσβεστική παραμένουν στις 3.500 θέσεις και οι φωτιές σβήνουν στη θάλασσα ενώ φτάνουν (φέτος και στον οικιστικό ιστό, δεν μπορείτε να μιλάτε για προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας.

Αυτή ήταν η απάντηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, στον πρωθυπουργό, τον οποίον διαδέχθηκε στο βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές και τις φυσικές καταστροφές.

Σημείωσε επίσης ότι από τα 3.500 οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, τα 2.000 είναι ηλικίας άνω των 20 και 30 ετών “και εσείς πανηγυρίζετε για 160 νέα οχήματα ενόψει του 2025”.


Και ανέδειξε ότι η απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ έχει κολλήσει στο 1% και 2%.

“Σε έξι χρόνια έχετε εκτοξεύσει τις δαπάνες μίσθωσης αεροσκαφών. Από το 2019 τριπλασιάσατε τις μισθώσεις, αλλά επταπλασιάσατε τις δαπάνες”, τόνισε.

Και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα πλήρωσε 8 εκατ. δολάρια για κάθε ένα από τα τρία αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης, όταν η Αυστρία τα απέκτησε με 1,2 εκατ. δολάρια το ένα.

Οι πυρκαγιές αποδεικνύουν τις μεγάλες μας διαφορές. Αλλά και ένα πολιτικό δίλημμα: Θα ζούμε σε μια κοινωνία ανασφάλειας, μία ανίσχυρη πολιτεία που θα αφήνει τα συμφέροντα να κάνουν πάρτι; Ή θα φτιάξουμε μια ισχυρή πολιτεία, έξυπνη/σύγχρονη, στελεχωμένη που δεν θα αφήνει τους πολίτες μόνους απέναντι στους κινδύνους; Σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές έχουμε τρεις άξονες πολιτικής δράσης και ευθύνης: Πρόληψη, πυρόσβεση, αποκατάσταση”.

Επισημαίνοντας ότι στη Θεσσαλία δεν έχει προχωρήσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, ο κ. Παππάς τόνισε ότι με την πολιτική της κυβέρνησης, η δημογραφική και η οικονομική κρίση, θα οδηγήσουν τη χώρα και την κοινωνία σε συρρίκνωση και εξαθλίωση.

“Σε ένα υποθετικό σενάριο κατά το οποίο η ίδια πολιτική θα συνεχιστεί ως το 2034, 10 χρόνια μετά, θα έχουμε έξω από αυτή την αίθουσα: Εκατομμύρια καμένες εκτάσεις και ποτάμια γεμάτα νεκρά ψάρια, όπως στη Μαγνησία, μισό εκατομμύριο λιγότερους πολίτες και μια χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο”.

Ο κ. Παππάς ζήτησε ενημέρωση για τα εθνικά θέματα: “Μετά τη συνάντησή σας με τον κ. Ερντογάν φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Με βάση τις αναφορές του Τούρκου προέδρου πολλά φαίνεται πως έχουν μπει στο τραπέζι. Και ζητάμε εδώ και καιρό επίσημη ενημέρωση. Τι διαπραγματεύεστε, τελικά;”, τόνισε.

 

NEOTEΡΟ Με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές.

«Ας δούμε λίγο τα πραγματικά δεδομένα, τι έγινε σε αυτή την περίοδο και ποια τα στατιστικά που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Πρώτο δεδομένο αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους μετά από περίοδο ανομβρίας και με ελάχιστο χιόνι στα βουνά», ανέφερε στις πρώτες του κουβέντες στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές και είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για έξι μήνες.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Σημείωσε ότι είχαμε 9.101 φωτιές φέτος σε σχέση 7163 πέρσι. Είπε επίσης ότι πέρσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα και φέτος 440.000 στρέμματα με μέσο όρο 500.000 στρέμματα τα τελευταία χρόνια.

Το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές, σημείωσε. Τονισε ότι σημασία έχει να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο. Πρόσθεσε πως είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις.

«Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο. Δείτε στις ΗΠΑ. Είναι μια πραγματικότητα που συνοδεύει την κλιματική κρίση. Οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές. Η Μεσόγειος είναι περιοχή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά», υπογράμμισε.

Διεξάγεται αυτή την ώρα η ενημέρωση της Βουλής, από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, επί του απολογισμού για την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Η σχετική συζήτηση, που αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα θέματα πολιτικής επικαιρότητας, θα διεξαχθεί με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής (Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής) με δύο κύκλους τοποθετήσεων του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, και θα κλείσει με τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προτάσεις για τη διεξαγωγή «προ ημερησίας διατάξεως» συζήτηση, είχαν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ «για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές» στις 14 Αυγούστου, και ο ΣΥΡΙΖΑ «για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας» στις 7 Οκτωβρίου 2024.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις