Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα- Ευλογιά: Το κλείσιμο των σφαγείων και οι παράπλευρες απώλειες

Αχαΐα- Ευλογιά: Το κλείσιμο των σφαγείων...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας και η υπεύθυνη των Σφαγείων Σκάγια στην περιοχή της ΒΙΠΕ, Νίκη Σκάγια, μιλούν για τις επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους και την αγορά

«Καμπανάκι» για την ευλογιά των προβάτων, έχει σημάνει σε όλη τη χώρα, με τη νέα επιδημία να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και να οδηγεί στην απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση αλλά και σφαγή για δέκα ημέρες, σε όλη την επικράτεια.

«Μέχρι στιγμής σε κανέναν από τους τρείς νομούς της Δυτικής Ελλάδας, δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα ευλογιάς, όμως η απόφαση που πάρθηκε την Τρίτη αφορά όλα τα σφαγεία σε όλη τη χώρα. Λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεις αιγοπροβάτων, είναι αδύνατον να φτάσουν στα σφαγεία» τόνισε στο thebest.gr o Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας.

Μιλώντας, για τις οικονομικές επιπτώσεις, της απόφασης, ο κ. Φίλιας, επισημαίνει: «Το βασικό είναι το θέμα της ασφάλειας δηλαδή απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις για να μην έχουμε περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Αυτό όμως από πίσω κρύβει ζητήματα οικονομικά. Δηλαδή, δεν γίνονται σφαγές και αυτό σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι που είχαν προς σφαγή και πώληση τα ζώα τους, δεν μπορούν να το κάνουν άρα μειώνεται το εισόδημά τους. Επίσης, δεν μπορούν να λειτουργήσουν και οι εξαγωγές. Ένα μεγάλο μέρος των ζώων, αυτή την εποχή, γίνονταν εξαγωγή, γεγονός που τώρα έχει επίπτωση και στην χώρα με την έννοια του ισοζυγίου αλλά και στον κτηνοτρόφο. Ένα ακόμα ζήτημα που αφορά και πάλι τους κτηνοτρόφους, είναι ότι με τον εγκλεισμό των ζώων παρότι δεν έχουν κρούσμα, θα επιβαρυνθούν με το κόστος των ζωοτροφών προκειμένου να τα θρέψουν. Αυτό συνέβη και το καλοκαίρι που υπήρξε και πάλι εγκλεισμός. Υπάρχουν και οι κτηνοτρόφοι, που βρίσκονται στα βουνά και ήδη οι θερμοκρασία εκεί έχει πέσει πολύ και πλέον είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν εκεί, με τα ζώα τους να γεννάνε εκεί σε συνθήκες που δεν είναι κατάλληλες και κινδυνεύει η ζωή τους. Δυστυχώς, αυτές είναι παράπλευρες απώλειες της ευλογιάς που θα πρέπει να περιοριστεί».

Για το πλήγμα που δέχονται τα σφαγεία από την απόφαση για το κλείσιμό τους, μίλησε στο thebest.gr η υπεύθυνη των Σφαγείων Σκάγια στην περιοχή της ΒΙΠΕ, Νίκη Σκάγια: «Κλείσαμε έναν μήνα τον Αύγουστο και τώρα δέκα ημέρες, που δεν ξέρουμε και αν όντως θα είναι δέκα. Το κλείσιμο είναι καταστροφικό για όλον τον κλάδο και για εμάς και για τους κτηνοτρόφους. Τα έξοδα τρέχουν, χωρίς να υπάρχει δουλειά. Εμείς τον Αύγουστο, δεν αποζημιωθήκαμε. Οι παραγωγοί, επίσης, έχουν πληγεί σοβαρά. Οι αποζημιώσεις, που τους δίνονται, δεν αναλογούν στη ζημιά που παθαίνουν και είναι και αυτοί σε απόγνωση. Υπάρχει μεγάλη μείωση στο ζωικό κεφάλαιο και αυτό έχει επιπτώσεις και στο γάλα και στο κρέας. Θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην κατανάλωση, δηλαδή θα υπάρξουν ελλείψεις και οι τιμές αφού δεν θα υπάρχει προϊόν θα αυξηθούν. Ήταν ήδη ακριβό και θα πάει ακόμα προς τα επάνω. Και μιλάμε για πολλά είδη, μιλάμε για αρνιά, για κατσίκια, για πρόβατα… δεν είναι ένα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις