Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Χαμηλό το ενδιαφέρον για τα δωρεάν self test εντοπισμού καρκίνου του παχέως εντέρου

Αχαΐα: Χαμηλό το ενδιαφέρον για τα δωρεά...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Πως λειτουργεί το πρόγραμμα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι και οι οποίοι μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν self-test από συνεργαζόμενα φαρμακεία.

«Στο νομό μας, η πλειοψηφία των φαρμακείων, συνεργάζονται και παρέχουν τα συγκεκριμένα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ωστόσο η ζήτηση από τους πολίτες είναι μειωμένη. Οι πολίτες, συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, λαμβάνουν μηνύματα στα κινητά τους καλώντας τους δικαιούχους να προγραμματίσουν τις προληπτικές εξετάσεις αλλά ακόμα δεν υπάρχει ενδιαφέρον» επισημαίνει στο thebest.gr ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος.

Πως λειτουργεί το πρόγραμμα

Για το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 1.461.560 δικαιούχους. Αυτοί μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν self-test από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία με το υπουργείο Υγείας και εφόσον υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στο self-test, μπορούν να προχωρήσουν σε δωρεάν κλινική εκτίμηση από ιατρό γαστρεντερολόγο και στην περίπτωση που κριθεί σκόπιμο θα πραγματοποιηθεί και δωρεάν διαγνωστική κολονοσκόπηση.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Εκείνοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο για τη συγκεκριμένη δράση φαρμακείο και να προμηθευτούν το self-test χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Δικαιούνται δωρεάν:

Να προμηθευτούν και να διενεργήσουν Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος)
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του Self-Test, επίσκεψη σε Ιατρό Γαστρεντερολόγο για κλινική συνεκτίμηση.
Μετά την σύμφωνη γνώμη του Γαστρεντερολόγου, προμήθεια Καθαρτικού και διενέργεια διαγνωστικής Κολονοσκόπησης.
Σε περίπτωση ευρημάτων, αφαίρεση αυτών επί τόπου, όταν είναι εφικτή και δειγματοληψία βιοψίας.
Διενέργεια Βιοψίας.
Επίσης, προϋπόθεση για την προμήθεια self test είναι οι πολίτες να μην έχουν ήδη διαγνωστεί με κάποιο από τα παρακάτω: αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, καρκίνο του παχέος εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, σύνδρομο Λιντς, οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση ή με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου.

Ο καρκίνος του Παχέος Εντέρου είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και η τρίτη στις γυναίκες

Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2021, υπολογίζεται ότι, στις χώρες της ΕΕ-27 το 2020, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιπροσώπευε το 12,7% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου και το 12,4% όλων των θανάτων λόγω καρκίνου.

Κομβικό ρόλο παίζει ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου‐ορθού ο οποίος περιορίζει τη θνητότητα από τη νόσο, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης του και αυξάνει την ανίχνευση σε πρώιμο στάδιο, με δυνατότητα ριζικής θεραπευτικής αντιμετώπισης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις