Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τουρκία - Τρομοκρατικό χτύπημα: Ψάχνουν τους υποκινητές και τα κίνητρά τους - Πώς έδρασαν οι ένοπλοι

Τουρκία - Τρομοκρατικό χτύπημα: Ψάχνουν ...

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν από τα πυρά των ενόπλων ενώ 22 τραυματίστηκαν

Αιματηρός είναι ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης δύο ενόπλων στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS στην Άγκυρα.

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν από τα πυρά των ενόπλων ενώ 22 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας.

Τουρκία: Το χρονικό της επίθεσης με τους 5 νεκρούς - Πως έδρασαν οι τρομοκράτες

Στην επίθεση που συμμετείχαν δύο τρομοκράτες, ένας άνδρας και μία γυναίκα, οι οποίοι σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια εξουδετερωθήκαν. 

 Αν και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ότι βρίσκεται πίσω από το χτύπημα και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει απάντηση για την επίθεση.

«Προσπάθησαν να διαταράξουν την ειρήνη του έθνους μας κάνοντας μια άνανδρη και ατιμωτική επίθεση στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ μας, όπως κάνουν πάντα. Τιμωρούμε αυτά τα καθάρματα του PKK κάθε φορά όπως τους αξίζει, αλλά δεν μαθαίνουν ποτέ. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά αυτό που έλεγα πάντα, θα τους καταδιώξουμε μέχρι να εξοντωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης και θα πάρουμε εκδίκηση για ό,τι έχει γίνει. Όλοι θα το δουν αυτό, μην ανησυχείτε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Άλλη οργάνωση δείχνουν τουρκικά ΜΜΕ

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, προσκείμενα στην κυβέρνηση, δείχνουν μια άγνωστη οργάνωση με το όνομα «Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα (MLKP)». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, η οργάνωση αυτή φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη φονική επίθεση, που προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς στο χώρο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

 Το MLKP ιδρύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1994 και είναι ένα παράνομο κομμουνιστικό κόμμα στην Τουρκία, που διεξάγει ένοπλο αγώνα ενάντια στο τουρκικό κράτος. Αυτοπροσδιορίζεται ως παράνομο και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των "Μεγάλων τρομοκρατικών οργανώσεων" από την τουρκική Αστυνομία.

 Στις 12 Μαρτίου 2016, το MLKP συγχωνεύθηκε με τις συνιστώσες του Ενιαίου Επαναστατικού Κινήματος των Λαών και σχημάτισε κοινό μέτωπο με ορισμένες κομμουνιστικές και μαρξιστικές-λενινιστικές ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Τουρκία.
Η οργάνωση δεν έχει επίσημο αρχηγό.

 Η τρομοκρατική οργάνωση MLKP φέρεται να συνεργάζεται με το παρακλάδι του PKK στη Συρία. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Πίδακας Ειρήνης" και της επιχείρησης "Κλάδος Ελιάς", συγκρούστηκε με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες - Οι κινήσεις τους

Οι δυο τρομοκράτες, ένας άντρας και μια γυναίκας, έφτασαν με ταξί στην περιοχή γύρω στις 15.20 και στην είσοδο του φυλακίου της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον πολιτών. Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια αλλαγής βάρδιας.

 Πρώτα ακούστηκε έκρηξη στην πύλη εισόδου των εγκαταστάσεων της Τουρκικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, που βρίσκεται στο προάστιο Καχραμανκαζάν της Άγκυρας. Στη συνέχεια, ακούστηκαν πυροβολισμοί και δόθηκε εντολή στο προσωπικό να κατευθυνθεί στα καταφύγια, για λόγους ασφαλείας.

Οι δύο τρομοκράτες έφεραν βαρύ οπλισμό και σακίδια που μπορεί να περιείχαν εκρηκτικά. Κάμερες ασφαλείας μάλιστα έχουν καταγράψει την είσοδο των δύο ενόπλων με το πρόσωπο του άνδρα να φαίνεται καθαρά. Αμέσως μετά την επίθεση, οι ειδικές δυνάμεις έφτασαν στις εγκαταστάσεις και ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση και ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις.

 Η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμό στη δημοσιοποίηση των ειδήσεων σχετικά με το χτύπημα για να μην «προωθούν την τρομοκρατία».

 H στιγμή που οι ένοπλοι εισβάλουν στην ΤΑΙ
 Βίντεο και εικόνες κυκλοφόρησαν από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στο πρώτο βίντεο φαίνεται και ακούγεται μια ισχυρή έκρηξη ενώ έπειτα ακούγονται πυροβολισμοί.

Ερωτήματα για τα κίνητρα
 Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ethnos.gr και του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη η ταυτότητα των δραστών παραμένει άγνωστη ενώ οι αρχές προσπαθούν να βρουν ποια οργάνωση και ποιοι ακριβώς βρίσκονται πίσω από το αιματηρό χτύπημα στην καρδιά της αμυντικής βιομηχανίας. «Το χτύπημα έγινε 24 ώρες μετά τη δήλωση Μπαχτσελί στη Βουλή ενώ όλοι υποψιάζονται ότι πίσω βρίσκεται το PKK γιατί δεν θέλουν να αφήσουν τα όπλα όπως είπε χθες ο Μπαχτσελί».

 

Ερντογάν: Απεχθής επίθεση 

«Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της TUSAS, μιας από τις οργανώσεις ατμομηχανών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Είναι μια απεχθής επίθεση που στοχεύει την επιβίωση της χώρας μας, την ειρήνη του έθνους μας και τις αμυντικές μας πρωτοβουλίες, που αποτελούν το σύμβολο του ιδανικού μας της "Πλήρως Ανεξάρτητης Τουρκίας"» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και πρόσθεσε «το έθνος μας πρέπει να ξέρει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι προς την Τουρκία σίγουρα θα σπάσουν. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, καμία κακή εστία που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της».

 Μαρκ Ρούτε: Καταδικάζουμε κάθε μορφή τρομοκρατίας

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν για το τρομοκρατικό χτύπημα είχε, σύμφωνα με ανάρτηση του στο «Χ», ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

 «Στεκόμαστε στο πλευρό του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας. Καταδικάζουμε σθεναρά κάθε μορφή τρομοκρατίας» διαμήνυσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

 ΥΠΕΞ: Η κυβέρνηση «καταδικάζει απερίφραστα» την επίθεση

Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε από την πρώτη στιγμή απερίφραστα την επίθεση στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία και εξέφρασε δια του Υπουργείου Εξωτερικών τα συλλυπητήριά της για τα θύματα της επίθεσης.

 Συγκεκριμένα, με ανάρτηση του στο Χ, το ΥΠΕΞ σημείωσε πως «η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Άγκυρα, όπως κάθε τρομοκρατική επίθεση, πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα» και τόνισε ότι «η αδιάκριτη βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία. Η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

 ΠΗΓΗ ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις