Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα- Αρόη: Οργή στην Ομήρου για την καθίζηση-Εξώδικο στο Δήμο- «Δεν έχουμε χρήματα» απαντά ο Π. Μελάς

Πάτρα- Αρόη: Οργή στην Ομήρου για την κα...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Τι λένε οι δυο πλευρές

Με εξώδικο προς το Δήμο Πατρέων απάντησαν οι κάτοικοι της οδού Ομήρου στην Αρόη, για την μη υλοποίηση έργων αντιστήριξης που θα προστατέψουν τους κατοίκους από το φαινόμενο  της καθίζησης.

«Αναλόγως των απαντήσεων μετά το εξώδικο, επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας» τονίζουν στο thebest.gr.

Μιλώντας για το θέμα, ο Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, κάτοικος της περιοχής, εμφανώς ανάστατος, ανέφερε: «Δεν έχουμε καμία απάντηση. Ο Δήμος έχει εκπονήσει μια τεχνική έκθεση, την οποία επικαλείται εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς να έχει προβεί σε καμία είδους ενέργεια που να αφορά προκήρυξη, έστω και τμήματος του έργου. Επικαλείται ότι είναι ένα ακριβό έργο, το οποίο το «τσουβαλιάζει» μαζί με άλλες συναφής επισκευές που πρέπει να γίνουν, σε περιοχές όμως που είναι στην εξοχή, δηλαδή Μιντιλόγλι, Θέα κ.τ.λ, ενώ εδώ μιλάμε για έναν δρόμο που είναι στο κέντρο της Πάτρας, απέναντι από σχολείο, σε μια συστοιχία πολυκατοικιών, οι οποίες υποφέρουν από το γεγονός ότι ο Δήμος, δεν έχει κάνει κανένα έργο και δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για το πού καταλήγουν τα όμβρια ύδατα. Βρισκόμαστε σε επικλινές έδαφος, με αποτέλεσμα, λόγω των ρωγμών που έχουν δημιουργηθεί στο δρόμο και βρίσκονται σε επαφή με τα όρια της πολυκατοικίας και ειδικά με τα υπόγεια γκαράζ, να έχουν δημιουργηθεί ρήγματα τα οποία μεταφέρουν όλα τα νερά κάθε φορά που βρέχει στα θεμέλια της πολυκατοικίας. Η επιχειρηματολογία του Δήμου, ότι η πολυκατοικία είναι θεμελιωμένη με πασσάλους των 20 μέτρων, που ισχύει αυτό, δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα. Πώς θα γνωρίζουμε εμείς από την στιγμή που δεν έχει κάνει ο Δήμος αυτοψία, αν τα θεμέλια της πολυκατοικίας, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουν διαβρωθεί ή επηρεαστεί σε ένα ικανό σημείο ώστε να δημιουργείται πρόβλημα στην στατικότητα της πολυκατοικίας σε περίπτωση που συμβεί ένα αιφνίδιο γεγονός που θα την  επηρεάσει, όπως ένας σεισμός ή μια δυνατή νεροποντή; Μας δίνει κάποια εγγύηση ο Δήμος; Κάθε μέρα ο δρόμος, φεύγει όλο και πιο κάτω. Από τον Δήμο υπάρχει μια ραθυμία, ένας εφησυχασμός, μια διαρκής ραστώνη και μια επιχειρηματολογία που δεν έχει καμία ουσιαστική βάση. Το ότι το έργο κάνει 800 χιλιάδες ευρώ εμένα ως δημότη που πληρώνω τα τέλη μου, ουδόλως με αφορά. Ειδικά όταν όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν οχλήσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες δεν απέδωσαν τίποτα. Πρέπει να υπάρξει μια σοβαρότητα από την πλευρά του Δήμου. Κάτω από το δρόμο, δεν υπάρχει έδαφος να το κρατάει, κρατιέται από μια μικρή φλούδα τσιμέντου, η οποία έχει ξεκολλήσει από τον φέροντα οργανισμό της πολυκατοικίας. Δεν έχουμε δει τον Δήμαρχο να έχει έρθει στο σημείο αλλά ούτε και τον Αντιδήμαρχο Έργων κ. Μελά, ο οποίος χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήξερε μόνο να πει, ήταν ότι ήταν απαράδεκτη η ερώτηση του κ. Χαροκόπου, λέγοντας ότι δεν ήταν ενήμερος για την τεχνική έκθεση του Δήμου. Μια τεχνική έκθεση που έχει μια ηλικία τουλάχιστον οκτώ χρόνων. Από τότε μέχρι τώρα, δεν έχει βρεθεί το κονδύλι; Κάθε χρόνο ο Δήμος θα μας λέει το ίδιο παραμύθι. Ένας στοιχειώδης σεβασμός από τον Δήμο, θα ήταν μια καλή αρχή. Αν η τακτική του, είναι να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα ή να παίζουμε καθυστέρηση μέχρι να ξεχαστεί το θέμα, απαντώ ότι δεν πρόκειται να ξεχαστεί γιατί έχουμε φτάσει στο και πέντε, δεν είμαστε στο παρά πέντε» 

Μελάς: Όντως υπάρχει πρόβλημα, αλλά όχι ότι θα πέσει η πολυκατοικία

Το thebest.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο Έργων Παναγιώτη Μελά, οποίος για το ζήτημα της οδού Ομήρου, απάντησε: «Δεν το έχουμε αφήσει έτσι. Υπάρχει μια μελέτη, που απαιτεί μια χρηματοδότηση 800.000 ευρώ. Υπήρξε μια σχετική ερώτηση χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, με μια κινδυνολογία, ιδιαίτερα από την κ. Αϊβαλή, που έχει διατελέσει και πρόεδρος του ΤΕΕ, ότι θα πέσει η πολυκατοικία. Δεν γίνεται ο δρόμος να κρατάει την πολυκατοικία, η πολυκατοικία είναι θεμελιωμένη και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για να πέσει.  Δεν γίνεται να βγαίνουν και να λένε τέτοια πράγματα. Θα πούμε δηλαδή στον κόσμο να φύγει από τα σπίτια του; Ας βγει το ΤΕΕ να κάνει πραγματογνωμοσύνη. Γιατί, δεν το κάνει;. Μη λέμε τέτοια πράγματα, αυτό είναι ανήκουστο. Αυτά δεν επιτρέπεται να λέγονται, ιδιαίτερα από τον τεχνικό κόσμο. Έχει πρόβλημα ο δρόμος και θα πέσει η πολυκατοικία;».

Και συμπληρώνει: «Κοιτάζουμε, με παρέμβαση και στον υπουργό να μας δώσει κάποια χρήματα για να τρέξουμε το έργο. Δεν είναι μόνο η Ομήρου, είναι και άλλοι δρόμοι του Δήμου. Δεν την έχουμε εγκαταλείψει αλλά δυστυχώς τα οικονομικά, όχι μόνο του Δήμου μας αλλά των Δήμων συνολικά, είναι σε μια κατάσταση πολύ χάλια. Το τι θα κάνουν οι κάτοικοι, δεν μπορώ να τους πω εγώ να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια, είναι δικαίωμά τους αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή από τα 91εκ. που  είναι να μας δώσει το κράτος, παίρνουμε μόνο 24εκ.. Τώρα, η αντιπολίτευση και ο κ. Αϊβαλής πετάνε κάτι στον αέρα αλλά δεν συζητάνε για τον κουμπαρά και για τη διεκδίκηση που πρέπει να έχει ο Δήμος. Και αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα δικό μας αλλά και από την ΚΕΔΕ».

Χαροκόπος: Οι κάτοικοι δεν εισακούγονται από τη  Δημοτική Αρχή τόσο χρόνια και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση

Σε δηλώσεις του, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι», Αντώνης Χαροκόπος, που έφερε το θέμα, στο πλαίσιο της λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πατρέων, αναφέρει στο thebest.gr: «Σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα της καθίζησης του εδάφους στην οδό Ομήρου στην περιοχή της Αρόης που συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ήθελα να δηλώσω αρχικά ότι ως Δημοτική Παράταξη ανταποκριθήκαμε στις εκκλήσεις των κατοίκων που δεν εισακούγονται από τη  Δημοτική Αρχή τόσο χρόνια και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Ο Αντιδήμαρχος, κ. Μελάς, ως απάντηση, συνέστησε να αποφύγουμε την κινδυνολογία και θεώρησε απαράδεκτο τον ισχυρισμό για άμεσες επιπτώσεις στην σταθερότητα της πολυκατοικίας αφού αυτή δεν στηρίζεται στον δρόμο. Δεν απάντησε βέβαια στο επιβεβαιωμένο γεγονός ότι όλα τα όμβρια ύδατα της περιοχής λιμνάζουν στα θεμέλια των πολυκατοικιών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση.  Επίσης, δεν απάντησε, για τον κίνδυνο που διατρέχουν ηλικιωμένοι, παιδιά, μητέρες με καροτσάκια παιδικά, άτομα με αναπηρία και φυσικά οι δημότες λόγω της απουσίας προσβασιμότητας και ασφάλειας.  Ζητούμε από την Δημοτική Αρχή να σταματήσει να επικαλείται το οικονομικό θέμα ως πρόσχημα για την επίλυση ενός προβλήματος που απασχολεί τους κατοίκους για πάνω από δεκαπενταετία και να προχωρήσει στην αποκατάσταση του δρόμου. Ως Δημοτικός Σύμβουλος θα βρίσκομαι δίπλα στους πολίτες της περιοχής και θα ανταποκρίνομαι στα δίκαια αιτήματά τους».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις