Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πάτρα: Διπλή προβολή από τον "Γυμνό οφθαλμό" του ντοκιμαντέρ «Ήμουν κι εγώ εκεί»

Πάτρα: Διπλή προβολή από τον "Γυμνό...

Την Τετάρτη 30-10-2024 στις 20.15 και στις 22.30 - Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Με διπλή προβολή της ταινίας από το Ισραήλ με τίτλο "Ήμουν Κι Εγώ Εκεί" του Εράν Παζ., συνεχίζει στην μεγάλη οθόνη του Θεάτρου Λιθογραφείον, στην Μαιζώνος 172β και Τριών Ναυάρχων στην Πάτρα, τις σινε-προβολές του ο «Γυμνός Οφθαλμός» του Νίκου Καββαδία.

Η ταινία θα παιχθεί στις 8.15 μ.μ και στις 10.15 μ.μ την ερχόμενη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024.

Το "Ήμουν Κι Εγώ Εκεί" αποτελεί ένα συγκλονιστικό παράδειγμα προσωπικής αφήγησης, όπου ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί την προσωπική του εμπειρία σαν στρατιώτης γιά να εξερευνήσει τα βάθη της ψυχής του.

Η απόφασή του να καταγράψει τα γεγονότα σε βίντεο, όταν ήταν ακόμη νέος στρατιώτης, προσδίδει στην ταινία μια αυθεντικότητα και μια ωμή δύναμη, που είναι δύσκολο να αγνοηθεί.

Η προβολή της ταινίας ισοδυναμεί με το κρέμασμα χιλιάδων Παλαιστινιακών σημαιών έξω από ένα Δημαρχείο ή άλλο Δημόσιο και μη κτίριο ή το ανέμισμά τους από μια κερκίδα χιλιάδων φιλάθλων, που θέλουν να σταθούν στο πλευρό της κατεχόμενης Παλαιστίνης.

Το Ταξίδι σιν-εχίζεται!

'ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ του ΕΡΑΝ ΠΑΖ - And I Was There του Eran Paz

διά "γυμνού οφθαλμού" στο Θέατρο Λιθογραφείον, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Ώρες έναρξης: 8.15 μ.μ & 10.15 μ.μ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ως νεαρός στρατιώτης, ο σκηνοθέτης κινηματογραφεί την στρατιωτική του μονάδα να καταλαμβάνει σπίτια Παλαιστινίων, να κλειδώνει οικογένειες σε δωμάτια και να μετατρέπει σπίτια σε στρατιωτικές θέσεις.

Τώρα, 18 χρόνια αργότερα, αντιμετωπίζει το παρελθόν του και επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα...

ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

"Είμαι 37 χρονών. Ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος, που λέει πολλά, ειδικά, όταν πρόκειται για την περίοδο, που υπηρέτησα ως στρατιώτης.

Δεν διατήρησα επαφές με τους παλιούς μου συναδέλφους και δεν μοιράζομαι αυτές τις εμπειρίες ούτε με την γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου.

Όταν βλέπω αυτά τα παλιά βίντεο, συνειδητοποιώ, ότι υπάρχει μέσα μου ένας πόνος, που κρατάω φυλαγμένο για χρόνια.

Η μνήμη δεν με αφήνει να προχωρήσω μέχρι να την αντιμετωπίσω".

Σκηνοθέτης: Eran Paz

Παραγωγός: Zafrir Kochanovsky, Miri Ezra

Σενάριο: Eran Paz

Διευθυντής Φωτογραφίας Vladimir Belinski

Μοντάζ: Eran Paz

Διάρκεια: 64 λεπτά.

Παραγωγή: Ισραήλ, 2021

Ομιλούμενη γλώσσα: Αραβικά, Αγγλικά, Εβραϊκά.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Η ταινία "'Ημουν Κι Εγώ Εκεί" αποτελεί ένα συγκλονιστικό παράδειγμα προσωπικής αφήγησης, όπου ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί την προσωπική του εμπειρία σαν στρατιώτης γιά να εξερευνήσει τα βάθη της ψυχής του.

Η απόφασή του να καταγράψει τα γεγονότα σε βίντεο, όταν ήταν ακόμη νέος στρατιώτης, προσδίδει στην ταινία μια αυθεντικότητα και μια ωμή δύναμη, που είναι δύσκολο να αγνοηθεί.

Η οπτική γωνία της ταινίας είναι εξαιρετικά προσωπική.

Ο σκηνοθέτης δεν προσπαθεί να παρουσιάσει μια αντικειμενική άποψη των γεγονότων, αλλά μάλλον να μοιραστεί μαζύ μας τα συναισθήματά του, τους προβληματισμούς του και τις ενοχές του.

Τα αρχειακά βίντεο λειτουργούν ως ένα είδος οπτικού ημερολογίου, αποκαλύπτοντας τις σκέψεις και τις αντιδράσεις του νεαρού στρατιώτη σε πραγματικό χρόνο.

Πέρα από την προσωπική αφήγηση, η ταινία αγγίζει και σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Η κατοχή Παλαιστινιακών σπιτιών και η μετατροπή τους σε στρατιωτικά φυλάκια αποτελεί μια ξεκάθαρη αναφορά στην Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση και στις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Η ταινία δεν περιορίζεται όμως μόνο στην καταγγελία των συγκεκριμένων γεγονότων. Αντίθετα, θέτει ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με τη φύση της βίας, τον αντίκτυπο του πολέμου στην ψυχική υγεία των στρατιωτών και την ευθύνη του ατόμου εντός ενός συστήματος.

- αφίσα προβολής: sin1891pge

- επίσημη ιστοσελίδα ταινίας: https://www.ttv.co.il/and-i-was-there

- η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που φέτος γιορτάζει τα δεκάχρονά του.

- η είσοδος είναι ελεύθερη με εθελοντική συνεισφορά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture