Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ: «Ταφόπλακα στον θεσμό της προστασίας μαρτύρων» η άρση στην υπόθεση Novartis

ΣΥΡΙΖΑ: «Ταφόπλακα στον θεσμό της προστα...

Η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι ο θεσμός εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη και αλλού, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την απόφαση της οικονομικής εισαγγελέως για άρση της προστασίας των δύο μαρτύρων της υπόθεσης Novartis κάνοντας λόγο για «ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων».

Η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι ο θεσμός εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη και αλλού, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος. «Ο θεσμός άλλωστε των προστατευόμενων μαρτύρων ή μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ήταν που συντέλεσε στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου Novartis» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφοντας τα πυρά του στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «οι πανηγυρισμοί της Ν.Δ. και του κυβερνητικού εκπροσώπου αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα».

«Χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη) η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής.

 Να θυμίσουμε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis βραβεύτηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2020, με το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», που απονέμεται προς τιμήν της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Καταλήγοντας, η Κουμουνδούρου σημειώνει: «Το δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη άνοιξε φυσικά η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ με τη φετινή τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, όπως άλλωστε υπενθύμισε με δήλωσή του σήμερα ο Π. Μαρινάκης. Η κυβέρνηση δηλαδή έφτιαξε το πλαίσιο και το περιβάλλον για να παρθεί η απόφαση-ταφόπλακα στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις