Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Tι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για το σκάνδαλο με τους καθολικούς ιερείς - Ερευνώνται ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων στην Πάτρα

Tι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για το σκάνδαλο με...

Η υπόθεση έχει λάβει ήδη μεγάλες διαστάσεις φτάνοντας μέχρι το Βατικανό

Θέμα στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης έχει γίνει τις τελευταίες ώρες το σκάνδαλο με τους καθολικούς ιερείς και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Πάτρας.

Καθώς η υπόθεση έχει λάβει ήδη μεγάλες διαστάσεις φτάνοντας μέχρι το Βατικανό, δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA αναφέρεται στην υπόθεση μιλώντας για «εν εξελίξει έρευνα στην Ελλάδα για μέλη της Καθολικής Εκκλησίας».

«Η υπόθεση έφτασε στις Αρχές μετά από τυχαίο έλεγχο στον οποίο διαπιστώθηκε ότι μεγάλα χρηματικά ποσά, περίπου 3 εκατ. ευρώ, εξαφανίστηκαν από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας και χρησιμοποιήθηκαν ως “επενδύσεις” σε νυχτερινά μαγαζιά με απροσδιόριστη δραστηριότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων το ιταλικό πρακτορείο.

Την είδηση μετέδωσε και το Reuters σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα ερευνά ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων που θεωρούνται ύποπτοι για ξέπλυμα χρημάτων από την Καθολική Εκκλησία».

«Οι ελληνικές αρχές πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία πέντε ιδιοκτητών καφέ και νυχτερινών μαγαζιών καθώς φέρονται να είναι ύποπτοι για ξέπλυμα χρημάτων της καθολικής εκκλησίας που παρείχαν δύο εκκλησιαστικά μέλη», αναφέρει το σχετικό άρθρο.

Για «“Ιερές” επενδύσεις σε νυχτερινά μαγαζιά με χρήματα από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας» κάνει λόγο το ιταλικό euronews. «Στο στόχαστρο μπήκαν δύο ιερείς που κατέχουν υψηλές θέσεις στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας στην ευρωπαϊκή χώρα, σε βάρος των οποίων προέκυψαν στοιχεία για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από λογαριασμούς που διαχειρίζονταν», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Η πρώτη αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος, το μεσημέρι της Πέμπτης (24/10), ανέφερε πως ακόμα δεν έχει «επίσημη ενημέρωση επί του θέματος» .

«Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει.

Κατόπιν τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση.

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία προς το παρόν δεν θέλει να προβεί σε κάποιο παραπάνω σχόλιο.

Ξέπλυμα 3 εκατ. ευρώ από ιερείς σε νυχτερινά κέντρα
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, εν μέσω τυχαίου ελέγχου, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος κατέληξε ότι υπήρχαν χρηματικά ποσά, ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, που εξαφανίστηκαν από λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας και κατέληγαν σε εκείνους ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων.

Κατά την έρευνα που πάει σε βάθος 8ετίας, στο μικροσκόπιο μπήκαν δύο ιερείς που διαχειρίζονταν τα ταμεία και για τους οποίους προέκυψαν ενδείξεις για την τέλεση σοβαρών αξιοποίνων πράξεων, όπως αυτές της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Κι αυτό γιατί φαίνεται πως τα δύο πρόσωπα είχαν βγάλει από τα εκκλησιαστικά ταμεία τα χρήματα και στη συνέχεια κατέληγαν σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, με την τελευταία συνδιαλλαγή να φαίνεται πως έχει γίνει μόλις πριν μερικές ημέρες.

Πλέον, ξεκινά εισαγγελική έρευνα για το κακούργημα της υπεξαίρεσης για τους δύο ιερείς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τους πέντε -προς το παρόν- ιδιώτες-επιχειρηματίες. Ήδη, η δικογραφία που έχει σχηματιστεί ελέγχεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, όπου εξετάζεται τόσο ο ρόλος των δύο καθολικών ιερέων που είχαν πρόσβαση στα ταμεία της Εκκλησίας, όσο και των πέντε επιχειρηματιών.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να φανεί αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για τους εμπλεκόμενους για τα αδικήματα της υπεξαιρέσεις (για τους ιερείς) και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος (για τους επιχειρηματίες), θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου τα έγγραφα που δείχνουν τις διαδρομές του χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, το Βατικανό έχει λάβει γνώση στοιχείων του πορίσματος που συνέταξε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, καθώς και το ότι πλέον έχουν επιληφθεί των ερευνών οι εισαγγελικές αρχές, παρά την «άγνοια» που δηλώνει η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος.

news247.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις