Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι λένε οι Αρχιτέκτονες της Αχαΐας για το ενδεχόμενο Αιολικού Πάρκου στον Πατραϊκό;

Τι λένε οι Αρχιτέκτονες της Αχαΐας για τ...

Η ανακοίνωση του συλλόγου τους

Τις θέσεις τους για την κατασκευή του Αιολικού υπεράκτιου πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο ανέπτυξαν τα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας.

Οπως επισημαίνουν με αφορμή τα δημοσιεύματα για την δημιουργία αιολικού υπεράκτιου πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο, "παρότι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη ανάπτυξης των ΑΠΕ στην χώρα μας: 

Η απουσία ειδικού χωροταξικού πλαισίου ΑΠΕ (δηλαδή πού ακριβώς και τί είδους ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούμε να τοποθετήσουμε στη χώρα), συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα. 

Παρόλο που το 1ο χωροταξικό πλαίσιο διαμορφώθηκε το 2008, η αναθεώρηση του καθυστερεί χαρακτηριστικά με την πάροδο των χρόνων. Ταυτόχρονα με την νέα επικαιροποιημένη οδηγία RED III της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης χωρίς απαραίτητα να υπάρχουν οι προβλεπόμενες γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. 

Γιατί όμως είναι απαραίτητο να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο χωροθέτησης των ΑΠΕ; 

Είναι οξύμωρο στο όνομα της πράσινης ενέργειας να δημιουργούμε μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα  να καταστρέφονται σπάνια ενδιαιτήματα, να διαταράσσεται η βιοποικιλότητα ή ακόμα και να δημιουργούνται αρνητικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη περιοχών με ιστορικό, οικολογικό, τουριστικό ή άλλο ενδιαφέρον. 

Ειδικά σε περιοχές υψηλού φυσικού κάλους και οικολογικού ενδιαφέροντος, όπως οι εν δυνάμει περιοχές εγκατάστασης, θα πρέπει να υπάρχει αποτίμηση της οπτικής όχλησης και αλλοίωσης της εικόνας του φυσικού τοπίου, από την εγκατάσταση κυρίως αιολικών πάρκων. 

Επειδή ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε οπτικά μια κατασκευή είναι αντιστρόφως ανάλογος της απόστασης από αυτή, τα περισσότερα αιολικά πάρκα κατασκευάζονται μακριά από περιοχές με υψηλή συγκέντρωση ανθρώπων (π.χ. οικισμούς) και επομένως η καθημερινή οπτική αίσθηση στον παρατηρητή δεν είναι έντονη.

Πιστεύουμε ότι λόγω των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, θα πρέπει πριν από οποιαδήποτε χωροθέτηση να έχουμε σαφή εικόνα της νέας κατάστασης που θα δημιουργηθεί. Ο Πατραϊκός κόλπος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που οφείλονται στις ανεπανάληπτες θέες των ανάντη πολύ κοντινών ακτογραμμών.

 Η ανάπτυξη γραμμικών συστάδων Α/Γ μέσα στους κόλπους μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, υποβαθμίζοντας το τοπίο και την οικονομία τόσο των ιστορικών όσο και των παράκτιων τουριστικών οικισμών, αλλοιώνοντας  μοναδικά οικοσυστήματα όπως της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου ή/και ιστορικών μνημείων όπως τα κάστρα Ρίου και Αντιρρίου.

Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις το καλοκαίρι του 2024 το Υπουργείο προχώρησε σε αλλαγή της χωροθέτησης των παράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή της Ελούντας ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή οπτική όχληση με οτιδήποτε είναι φτιαγμένο στον κόλπο της Ελούντας-Σπιναλόγκα. 

Θεωρούμε ότι οι αρμόδιοι φορείς έπρεπε να έχουν δημοσιοποιήσει έγκαιρα τη χωροθετήση και την μορφή των εν λόγω πάρκων, ώστε να έχουν λάβει γνώση οι τοπικές κοινωνίες και να εκφραστούν οι τοπικοί φορείς, και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία του υπεράκτιου αιολικού πάρκου διότι το ανεπανάληπτο τοπίο του Πατραϊκού κόλπου που όλοι λατρεύουμε και μνημονεύουμε, αξίζει της προσοχής μας και της φροντίδας μας, ώστε να μην καταστεί θολό και γκρίζο από μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις για τις επόμενες γενιές που ακολουθούν".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις