Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πόσο επηρεάζουν οι εκλογές στις ΗΠΑ την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν

Πόσο επηρεάζουν οι εκλογές στις ΗΠΑ την ...

Ο παράγοντας των Αμερικανικών εκλογών και οι κίνδυνοι για την επόμενη ημέρα στην περιοχήοι για την επόμενη ημέρα στην περιοχή

Mπαράζ αεροπορικών επιθέσεων εξαπέλυσε τη νύχτα του Σαββάτου (26/10) το Ισραήλ σε τρία κύματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ως αντίποινα στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε το Τελ Αβίβ την 1η Οκτωβρίου.

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna και η ιρανική κρατική τηλεόραση επικαλούμενη ανακοίνωση του στρατού.

Αυτή η επίθεση του Ισραήλ σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας και πιο επικίνδυνης φάσης στην πολύχρονη σύγκρουση των δύο χωρών, διαπιστώνουν σε ανάλυσή τους οι New York Times.

Συγκρούσεις δίχως τέλος
 

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι μετά τις αεροπορικές επιδρομές, η σύγκρουση σταματά χωρίς να επεκταθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Αναμφίβολα ωστόσο είναι μια νέα εξέλιξη που σηματοδοτεί μία αλλαγή στάσης από την πλευρά του Ισραήλ, όπως επισημαίνουν οι New York Times: Το Ισραήλ αναγνώρισε για πρώτη φορά δημοσίως ότι διεξήγαγε μια στρατιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό του Ιράν, μετά από χρόνια διατήρησης μιας στρατηγικής σιωπής, σχετικά με δολοφονίες και δολιοφθορές εντός του ιρανικού εδάφος.

Η προσπάθεια υποβάθμισης από το Ιράν
 

Η ισραηλινή επίθεση επέτρεψε στο Ιράν να προβάλει μια αίσθηση κανονικότητας το πρωί του Σαββάτου (26/10). Η Αεροπορική Αρχή της χώρας άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του Ιράν και τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν εικόνες και πλάνα από την καθημερινή ζωή που επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Όλα είναι σημάδια, όπως εκτιμούν αναλυτές, ότι η ηγεσία του Ιράν προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της επίθεσης του Ισραήλ και να μειώσει τις προσδοκίες στο εσωτερικό για μια μεγάλη ιρανική απάντηση.

 

«Αυτή είναι η αρχή μιας νέας φάσης, μιας επικίνδυνης φάσης, με πολλές ευαίσθητες παραμέτρους», εκτιμά ο Yoel Guzansky, Ισραηλινός ειδικός για το Ιράν στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, μια ερευνητική ομάδα με έδρα το Τελ Αβίβ.

Ως αποτέλεσμα, σημειώνει, «είναι δυνατό για τις δύο πλευρές να κλείσουν αυτόν τον γύρο τουλάχιστον και να μην δούμε ιρανικά αντίποινα - ή αν τα δούμε, θα είναι μικρής κλίμακας».

Ο φόβος των αναλυτών για μεγάλο χτύπημα

Σύμφωνα με τους New York Times, οι αναλυτές ανησυχούν ότι το Ισραήλ, αν και ήταν συγκριτικά συγκρατημένο το Σάββατο, δημιουργεί το έδαφος για ένα μεγαλύτερο χτύπημα μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου. Άλλωστε, εκλογές θα δρομολογήσουν μια μετάβαση εξουσίας κατά την οποία θα μειωθεί η επιρροή και η προσοχή της Ουάσιγκτον στη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ.

 

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας αναστεναγμός ανακούφισης σε όλο το Ιράν και την περιοχή που οι ΗΠΑ κατάφεραν να συγκρατήσουν τον Νετανιάχου προς το παρόν», δηλώνει η κ. Geranmayeh, αναφερόμενη στον πρωθυπουργό του Ισραήλ. «Αλλά ο φόβος είναι ότι πρόκειται για έναν προσωρινό περιορισμό που οδηγεί στις αμερικανικές εκλογές. Ενδέχεται να δούμε νέες ισραηλινές επιθέσεις στο εσωτερικό του Ιράν - ως μία χρυσή ευκαιρία για την περαιτέρω εξάντληση των ιρανικών δυνατοτήτων».

 

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις