Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φλώρινα: Άνοιξαν τα καλοριφέρ και δεν μπορούσαν να ανασάνουν - Τα αίτια εξετάζουν οι Αρχές ενώ ερευνάται και το παρελθόν του καταλύματος

Φλώρινα: Άνοιξαν τα καλοριφέρ και δεν μπ...

Πώς έγινε η μαζική δηλητηρίαση στο ξενοδοχείο

 

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 48χρονος που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, ο οποίος εισέπνευσε μονοξείδιο του άνθρακα σε ξενοδοχείο στην περιοχή Λιμνοχωρίου στο Αμυνταίο Φλώρινας.

Πληροφορίες θέλουν ο άνδρας να είναι από την Πάτρα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κατάσταση του 48χρονου είναι κρίσιμη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέστη εγκεφαλική βλάβη από την έλλειψη οξυγόνου.

«Σφραγίστηκε» το ξενοδοχείο στη Φλώρινα- «Σούπερ τοξικό δηλητήριο, ο άνθρωπος πεθαίνει στον ύπνο του»

Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας νοσηλεύεται και η σύζυγός του σε σοβαρή αλλά καλύτερη κατάσταση. Το ζευγάρι από την Πάτρα είχε πάει για τριήμερο στην περιοχή της Φλώρινας και διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με τους υπόλοιπους επισκέπτες, που υπέστησαν επίσης δηλητηρίαση.

 Εννέα από αυτούς, που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Φλώρινας αναμένεται να λάβουν εξιτήριο, ενώ σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση οι δύο από τους τέσσερις που νοσηλεύονται στην χειρουργική κλινική του Μποδοσάκειο νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, αναμένεται να πάρουν επίσης εξιτήριο. Οι άλλοι δύο θα παραμείνουν προληπτικά για νοσηλεία, μέχρι οι γιατροί να εξετάσουν εκ νέου το απόγευμα τα δεδομένα για την κατάσταση της υγείας τους.

Συνολικά 14 άτομα παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα.

Στο ξενοδοχείο είχε επιβληθεί πρόστιμο πριν λίγες ημέρες

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ πριν από λίγο, το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΤ – Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κοζάνης, είχε επιβάλει στις 20 Οκτωβρίου 2024 πρόστιμο πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ, επειδή ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου δεν είχε προβεί σε δήλωση γνωστοποίησης λειτουργίας μονάδας υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ διαπιστώθηκε επίσης πως είχε χρησιμοποιήσει ανακριβή και αναληθή στοιχεία στην κατάθεση των στοιχείων για την άδεια λειτουργίας.

 Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Αθανάσιος Τάσκας, η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου για το υγειονομικό τμήμα μετέβη στο ξενοδοχείο για έλεγχο την προηγούμενη εβδομάδα και το βρήκε κλειστό.

 Οι έρευνες των αρχών για τα αίτια του περιστατικού, εστιάζονται στον σωλήνα διαφυγής των αερίων από την καύση στον λέβητα, που είχε τοποθετηθεί χαμηλά στο κτίριο και ενδεχομένως τα αέρια αυτά να μπήκαν στο σύστημα εξαερισμού.

Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο είχε παραμείνει κλειστό για αρκετό καιρό. Ξανάνοιξε μετά από πλήρη ανακαίνιση πριν από ένα μήνα, στις 13 Σεπτεμβρίου, και φέρεται να είχε καινούργιο λέβητα αερίου.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Γιάννης Λιάσης, έκανε λόγο για ολέθριο λάθος του κατασκευαστή του ξενοδοχείου, το οποίο άνοιξε πρόσφατα.

Υπενθυμίζεται ότι ο 53χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου συνελήφθη για παράβαση του ποινικού κώδικα περί σωματικής βλάβης και σωματικής βλάβης από αμέλεια, ενώ την προανάκριση για τα ακριβή αίτια της διαρροής έχει αναλάβει το Α.Τ Αμυνταίου. Σύμφωνα με τοπικά μέσα η ξενοδοχειακή μονάδα σφραγίστηκεμετά το περιστατικό.

Πως έγινε η δηλητηρίαση
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα άτομα που βρισκόταν στο ξενοδοχείο μόλις άναψαν τα καλοριφέρ, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ένιωσαν ξαφνική αδιαθεσία από μια μυρωδιά, που τους προκάλεσε δυσφορία, ναυτία και ζάλη.

Το περιστατικό συνέβη αργά τη νύχτα του Σαββάτου (26/10). Ήταν γύρω στις 10:30 το βράδυ όταν ορισμένοι επισκέπτες αισθάνθηκαν κάποιες ζαλάδες, ίλιγγο και τάση για εμετό. Τα συμπτώματα όσο περνούσαν οι ώρες και κυρίως μετά τις 12 τα μεσάνυχτα εντάθηκαν και ήταν πολύ πιο έντονα. Κάποιοι λιποθύμησαν και χρειάστηκε να ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ που έσπευσε στην περιοχή, σημαίνοντας συναγερμό στα Νοσοκομεία.

Το συμβάν ήταν όμως πιο σοβαρό για τους ενοίκους άλλων δωματίων, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Στο δωμάτιο όπου βρισκόταν ο 48χρονος από την Πάτρα με την σύζυγο του η Πυροσβεστική έσπασε από έξω τα παντζούρια καθώς και τα τζάμια που ήταν κλειστά και εισήλθαν στο δωμάτιο.

 

Γιατί είναι επικίνδυνο το μονοξείδιο του άνθρακα
 Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως οι άνθρωποι που εκτίθενται στο μονοξείδιο του άνθρακα, που είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο, παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα. Στις απλές καταστάσεις σε μία ήπια δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, ίλιγγο, σύγχυση, κόπωση και ταχύπνοια όμως εάν οι ποσότητες είναι μεγάλες τότε υπάρχουν επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και την καρδιά. Ειδικά  στις έγκυες γυναίκες μπορεί να κάνει βλάβη ακόμα και στο έμβρυο.

 Η άμεση μεταφορά των ατόμων στο νοσοκομείο ήταν σωστή και κρίσιμη, όπου έπρεπε να γίνει γρήγορη χορήγηση οξυγόνου 100 % το οποίο θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στην όλη κατάσταση.

 Δεδομένο οτι το αέριο είναι τοξικό δεν είναι εύκολα τα πράγματα και γι’ αυτό και η μεταφορά στο νοσοκομείο ήταν σωστή γιατί έγινε δυνατή η χορήγηση γρήγορα οξυγόνου και δεν υπήρξαν  δυσκολότερες καταστάσεις με επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό και στην καρδιά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις