Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καθολική Εκκλησία - Τα "ιερά" εμβάσματα της Σύρου και ο επιχειρηματίας από την Πάτρα

Καθολική Εκκλησία - Τα "ιερά" ...

Τι ερευνά η Αρχή για το Ξέπλυμα

Το νήμα μιας παλιάς ιστορίας ορθόδοξων εκβιασμών ξετυλίγεται με αφορμή το σκάνδαλο που κλυδωνίζει τη Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας.

Τις δυο υποθέσεις συνδέει το πρόσωπο που δραστηριοποιείται στη νύχτα και φέρεται να έχει λάβει σημαντικά χρηματικά ποσά από δυο υψηλόβαθμους καθολικούς ιερείς.

Οι δυο βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο εισαγγελικής ερευνάς μετά την αποκάλυψη ότι είχαν διοχετεύσει 3 εκατ. ευρώ σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονταν στο στόχαστρο της Αρχής για το Ξέπλυμα οι μεταφορές χρήματων απευθείας από λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας προς πέντε επιχειρηματίες της νύχτας. Το τελευταίο έμβασμα ύψους 50.000 ευρώ  προς γνωστό ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου της Πάτρας, πυροδότησε τις εξελίξεις.

Στη μικρή κοινωνία της Πάτρας προκάλεσε συζητήσεις η επινοικίαση ενός παλιού κέντρου διασκέδασης η οποία όπως φαίνεται από την έρευνα πραγματοποιήθηκε με έμβασμα προερχόμενο απευθείας από την Καθολική Εκκλησία της Σύρου.

Πρόσωπο κλειδί, το παρελθόν του οποίου ίσως δώσει νέα διάσταση στην υπόθεση, θεωρείται ένας από τους πέντε επιχειρηματίες. Πρόκειται για έναν 51χρονο ο οποίος έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τη Δικαιοσύνη και αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες αλλά και καταδίκες για εκβιασμούς, απειλές, πλαστογραφίες και απάτες

 Καταθέσεις από πιστούς

 Μάλιστα ο επιχειρηματίας είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2018 επειδή εις βάρος του εκκρεμούσε ανεκτέλεστη απόφαση του 2013 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας. Η ποινή που του είχε επιβληθεί ήταν οκτώ έτη κάθειρξης για εκβίαση κατ εξακολούθηση με απειλή βλάβης του λειτουργήματος του παθόντος. Το ενδιαφέρον είναι πως ο παθών στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε ιεράρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Στερεά Ελλάδα και πλέον έχει αποβιώσει.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία σε τέτοιο βαθμό που ο τοπικός Τύπος το 2019 όταν ο επίσκοπος εκοιμήθη ανέφερε χαρακτηρίστηκα "Στο τέλος της θητείας του δέχτηκε σοβαρό πλήγμα όταν έπεσε θύμα απάτης από επιτήδειο άνδρα που του απέσπασε μεγάλα χρηματικά ποσά".

Το καλοκαίρι του 2013 έπειτα από μήνυση για απάτη και εκβίαση που κατέθεσε ο ιεράρχης της Στερεάς Ελλάδας οδηγήθηκε στο εδώλιο ο επιχειρηματίας της Πάτρας. Όπως αποκαλύφθηκε για περίπου δυο χρόνια πιστοί από το ποίμνιο του ιεράρχη κατέθεταν χρήματα το όνομα του 51χρονου επιχειρηματία χωρίς να τον γνωρίζουν , έπειτα από τηλεφωνήματα του επισκόπου που τους υποδείκνυε τους λογαριασμούς λέγοντάς τους ότι τα χρήματα προορίζονται για άπορες οικογένειες. Από τις καταθέσεις προέκυψε ότι ο επίσκοπος επέστρεψε από λίγες ώρες ή ημέρες τα χρήματα στους λογαριασμούς των πιστών τα οποία δανειζόταν από την οικογένειά του.

Πληροφορίες της "Κ" αναφέρουν ότι στο παραπεμπτικό βούλευμα καταγράφονται ονόματα, ημερομηνίες και χρήματα τα οποία κατέληγαν σε λογαριασμό του επιχειρηματία ενώ το συνολικό ποσό φέρεται να άγγιξε τις 360.000 ευρώ μέσα σε λίγα χρόνια.

Οι μάρτυρες που παρήλασαν από το βήμα του δικαστηρίου εμφάνιζαν τον επίσκοπο της περιοχής ως έναν ευάλωτο άνθρωπο με σημαντικό έργο ενώ περιέγραφαν τον κατηγορούμενο ως έναν εκβιαστή που "απειλούσε με ανυπόστατες αποκαλύψεις". Ο επίσκοπος ενέδιδε στις απειλές που αφορούσαν την ιδιωτική του ζωή προκειμένου να διαφυλάξει την υστεροφημία του.

Σε εκείνη τη δίκη ο επιχειρηματίας της Πάτρας παρουσιάστηκε ως άνθρωπος που είχε στενές σχέσεις με τον κλήρο και υπήρξε τρόφιμος σε μοναστήρι της ευρύτερης περιοχής ενώ κατατέθηκε πως για ένα διάστημα ασχολήθηκε με πωλήσεις εκκλησιαστικών ειδών.

Το δικαστήριο καταδίκασε  τελικά τον 51χρονο για την κακουργηματική εκβίαση επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξής 8 ετών με αναστολή στην έφεση. Λίγο νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας είχε αποκαλύψει ότι η υπόθεση είχε χτυπήσει "καμπανάκι" στις αρχές και πως ο ίδιος ετοιμαζόταν να διατάξει προκαταρκτική έρευνα.

Υπεξαίρεση

Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται εδώ και 10 ημέρες στα χέρια εισαγγελέα Πρωτοδικών της Σύρου. Η έρευνα εκτείνεται σε βάθος οκταετίας όταν παρατηρήθηκαν οι πρώτες κινήσεις μεγάλων ποσών.

Η Αρχή κατάφερε να χαρτογραφήσει τη διαδρομή του χρήματος. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χαράλαμπος Βουρλιώτης έδωσε εντολή δέσμευσης των καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων των πέντε επιχειρηματιών που φέρονται ως αποδέκτες των μεγάλων χρηματικών ποσών ενώ δεν ίσχυσε το ίδιο για τους υψηλόβαθμους ιερείς αφού μετακινούσαν χρήματα από λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας και όχι από προσωπικούς τους.

 Πηγή εφημερίδα Καθημερινή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις