Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Επίδομα θέρμανσης έως και 1.200 ευρώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις αιτήσεις και τι πρέπει να γνωρίζετε

Επίδομα θέρμανσης έως και 1.200 ευρώ: Πό...

Δείτε αναλυτικά

Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ( myΘέρμανση) για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης έως και 1.200 ευρώ, αφού πρώτα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.

 Αφού ανοίξει λοιπόν η εν λόγω πλατφόρμα,  οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης και σε αυτήν θα πρέπει να αναγράφονται τα παρακάτω στοιχεία:

 Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
Το ονοματεπώνυμό του,
Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν οριστικοποιηθεί η αίτηση του πολίτη θα πρέπει πρώτα  να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ που ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

 Για τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, θα πρέπει να υποβάλλεται επιπρόσθετα ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και η επωνυμία της επιχείρησης – πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.

Εάν όμως  οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε θα πρέπει να καταχωρίζεται, επιπρόσθετα των ανωτέρω, και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

 Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το επίδομα  τα εξής:

 Α. Τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια
-Τα εισοδηματικά  κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι ίδια με τα περσυνά. Δηλαδή:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για έναν άγαμο ή τον ευρισκόμενο σε κατάσταση χηρείας ή σε διάσταση.
Το ετήσιο εισόδημα θα πρέπει να είναι 24.000 ευρώ για τον έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ισχύον εισοδηματικό όριο θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 29.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Επιπλέον εφόσον πρόκειται για αιτούντα που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

-Αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή:

Δεν θα πρέπει να είναι άνω των 200.000 ευρώ η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίαςγια έναν άγαμο ή για κάποιον που είναι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
Έως 300.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το όριο της συνολικής αξίας  της ακίνητης περιουσίας ενός έγγαμου ή μιας  μονογονεϊκής οικογένειας.

Β. Το ποσό 
Κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο το επίδομα θέρμανσης θα φτάνει μέχρι και τα 1.200 ευρώ από 1.000 ευρώ που ήταν την περασμένη αντίστοιχη περίοδο. Θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως του 20% στο επίδομα, δηλαδή θα είναι αυξημένο κατά 200 ευρώ. Αυτό θα αφορά τους δικαιούχους που θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα ως κύριο μέσο θέρμανσης.

Γ.Ο τρόπος καταβολής  
Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε δύο δόσεις: Η πρώτη θα δοθεί τον Δεκέμβριο και θα αντιστοιχεί στο 60% του συνολικού ποσού. Και η δεύτερη θα εκκαθαριστεί τον Απρίλιο. Επίσης επισημαίνεται πως θα δοθούν συνολικά 260 εκατομμύρια ευρώ σε περισσότερα  από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Το ύψος κάθε επιδόματος θα καθοριστεί με βάση τα δεδομένα ψύχους της προηγούμενης χειμερινής περιόδου.

 ΠΗΓΗ enikonomia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις