Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

«Χαστούκι» της Κομισιόν στην Τουρκία για το Κυπριακό: Να στηρίξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ

«Χαστούκι» της Κομισιόν στην Τουρκία για...

Το προσχέδιο

Στο προσχέδιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Βρυξέλλες αναμένεται να επικρίνουν την Τουρκία για τη στάση της στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Κομισιόν αναμένεται να τονίσει ότι είναι υψίστης σημασίας η Τουρκία να δεσμευτεί και να συμβάλλει ενεργά σε μία δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μίας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

Ενώ, όπως αναφέρει το προσχέδιο, η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο, κάτι το οποίο είναι αντίθετο με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το προσχέδιο, τα βασικά σημεία του οποίου, αποκαλύπτει ο ΣΚΑΪ, επικρίνει, επίσης, την Άγκυρα για τη στάση της σε ελληνοτουρκικά, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, το συγκεκριμένο προσχέδιο αναφέρει ότι βελτιώθηκαν περαιτέρω, ενώ γίνεται αναφορά στην πέμπτη συνεδρίαση του συμβουλίου συνεργασίας υψηλού επιπέδου τον Δεκέμβριο του 2023 κατά την οποία επεγράφη η Διακήρυξη των Αθηνών.

Παράλληλα, στο προσχέδιο σημειώνεται ότι είναι σπάνια πια η εμπρηστική ρητορική, καθώς, επίσης, και ότι η Άγκυρα δεν συμμετείχε σε καμία μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο ή σε υπερπτήσεις.

Γίνεται αναφορά, επίσης, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Απριλίου 2024, στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες μίλησαν για εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, ότι όλα εξαρτώνται από τη στάση της Άγκυρας, ενώ αναφέρθηκαν και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στο ζήτημα της Αλβανίας, στο προσχέδιο τονίζεται η προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σαφής αναφορά στην ιδιοκτησία και στις μειονότητες, που αφορά στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, στο προσχέδιο γίνεται λόγος για την ανάγκη σεβασμού στις διμερείς συμφωνίες, μεταξύ των οποίων είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η συμφωνία των Σκοπίων με τη Βουλγαρία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις