Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος
Η εθνική οδός Αθηνών-Πατρών μήκους 202 km είναι ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας.
Συνδέει τρεις Περιφέρειες της χώρας και ειδικότερα την Αττική, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, εξυπηρετώντας χιλιάδες οχήματα σε καθημερινή βάση.
Ο σύγχρονος αυτός αυτοκινητόδρομος, του οποίου, μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία έχει αναλάβει η Ολυμπία Οδός Οδός, πληροί τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας και ενσωματώνει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, όπως κάμερες τεχνητής νοημοσύνης και το διαγνωστικό και καταγραφικό εργαλείο «MIRANDA», το οποίο εξειδικεύεται στην παρακολούθηση και καταγραφή πιθανών αλλοιώσεων του οδοστρώματος.
Επίσης, διαθέτει ειδικές κολώνες σε διάφορα σημεία, ύψους περίπου 5 μέτρων, οι οποίες στο ανώτερο τμήμα ενσωματώνουν λέιζερ και ο σκοπός τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Τι κάνουν τα λέιζερ στην Ολυμπία Οδό
Η εγκατάσταση αποτελείται από κολώνες που στο ανώτερο τμήμα έχουν σχήμα ανάποδου Π. Όπως μας ενημέρωσε η Ολυμπία Οδός, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου και ειδικότερα από Ελευσίνα έως Πάτρα, υπάρχουν 49 τέτοιες κολώνες.
Έχουν τοποθετηθεί πριν από κόμβους και σήραγγες και ουσιαστικά πρόκειται για ελεγκτές ύψους οχήματος. Είναι ένα απλό και λειτουργικό σύστημα, το οποίο ανιχνεύει αν μια νταλίκα έχει μεγαλύτερο ύψος από το επιτρεπόμενο και ενεργοποιεί τον μηχανισμό προειδοποίησης.
Το επιτρεπόμενο ύψος οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο είναι 5 μέτρα. Υπάρχει περιθώριο τουλάχιστον μισού μέτρου ακόμη για ασφάλεια, αλλά ο ανιχνευτής χτυπάει στα 5 μέτρα ακριβώς.
Αν λοιπόν περάσει μια νταλίκα με ύψος άνω του ορίου, ενεργοποιείται μια πινακίδα με αναλάμποντες φανούς για να την δει ο οδηγός, αλλά επίσης ειδοποιείται την ίδια ακριβώς στιγμή και το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας μέσω του MMS (motorway management system), για να του εμποδίσει την κίνηση και να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος. Επίσης, μεταδίδεται αυτόματο μήνυμα σε VMS - ΠΡΟΣΟΧΗ ΥΠΕΡΥΨΟ ΟΧΗΜΑ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ (και στα Αγγλικά).
Πώς χτυπάει το alarm στον αυτοκινητόδρομο
Τα υπέρυψα οχήματα είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στον αυτοκινητόδρομο. Μηνιαίως καταγράφονται περίπου 5 με 10 ενεργοποιήσεις. Το false alarm λειτουργεί μέσω των δύο συσκευών λέιζερ που υπάρχουν στις κολώνες και οποίες είναι πάντοτε αντικριστά, όπως βλέπεται στις φωτογραφίες.
Από την μία πλευρά του δρόμου εκπέμπονται δύο χωριστά λέιζερ προς την απέναντι μεριά και ανακλώνται πίσω. Αν κάτι κόψει και τα δύο λέιζερ, τότε έχεις alarm. Άρα, αν περάσει για παράδειγμα ένα πουλί, δεν μπορεί να το ενεργοποιήσει.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr