Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Θερίζουν αντιψυχωτικά, ναρκωτικά και αντιβιοτικά- Τι έδειξε μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών

Πάτρα: Θερίζουν αντιψυχωτικά, ναρκωτικά ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Τι καταγράφει η μελέτη επιδημιολογίας λυμάτων

Προβληματισμός επικρατεί για την μεγάλη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, από τους Πατρινούς, όπως καταγράφηκε σε μελέτη επιδημιολογίας λυμάτων που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024.

Τα αποτελέσματα της μελέτης για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Πάτρα, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. «Ελέγχθηκαν διάφορες χημικές ουσίες που είναι της καθημερινότητας των πολιτών σε διάφορες φάσεις, στις αστικές κοινωνίες. Ναρκωτικά, ψυχιατρικά φάρμακα, αντιβιοτικά, καφεΐνη, κοκαΐνη» επεσήμανε στο thebest.gr ο Καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης. «Τα όρια σε όλα αυτά, ιδανικά θα έπρεπε να είναι μηδέν. Ωστόσο, σε κάποια ναρκωτικά, όπως το ecstasy ή σε κάποια αντιψυχωτικά φάρμακα, ήταν πολύ υψηλά».

Ποιο είναι το κοινωνικό προφίλ των ευρημάτων της μελέτης;  «Είναι η ζωή των πατρινών, η οποία δεν αποτυπώνεται εύκολα από άλλες μελέτες. Είναι μια αρχική μελέτη που δίνει αρκετά στοιχεία για πράγματα που υπάρχουν στην καθημερινότητα και θα πρέπει να ακολουθήσουν μελέτες από γιατρούς, κοινωνιολόγους κτλ γιατί πια γνωρίζουμε την κατανάλωση. Το ζήτημα είναι να δούμε την κοινωνία μας και τα προβλήματά της με τεκμήρια για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τα ευρήματα, εμένα με ανησύχησαν, κυρίως με τα αντιψυχωτικά φάρμακα, δηλαδή ήταν πολύ παρά πάνω απ’ ό,τι νόμιζα. Σε σχέση με αντίστοιχες μελέτες σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, τα αντικαταθλιπτικά κατέχουν υψηλή θέση στην πόλη μας.  Σε ό, τι αφορά, τα ναρκωτικά, είμαστε μια φοιτητούπολη, προφανώς δεν είναι σωστό αλλά όλοι καταλαβαίνουμε τι γίνεται και σε μια αστική περιοχή είναι λίγο πολύ αναμενόμενο. Τα λύματα τα παίρναμε, έτσι και αλλιώς, γιατί είμαστε στο δίκτυο ελέγχου covid, οπότε  κάναμε και αυτή τη μελέτη για να δούμε για πρώτη φορά στην Πάτρα, πως αποτυπώνεται στα λύματα η κατανάλωση των ουσιών, σε έναν αστικό πληθυσμό. Δεν διαλέξαμε περιόδους όπως π.χ. Καρναβαλιού, γιατί θέλαμε να δούμε μόνο τον Πατρινό πληθυσμό και όχι επισκέπτες. Εμείς κάναμε το πρώτο βήμα, θα κάνουμε και ένα δεύτερο με αντίστοιχα στοιχεία για να δούμε αν υπάρχουν διαφορές».

Το αίτημα προς την Περιφέρεια

«Εδώ και δυο περίπου χρόνια έχουμε ζητήσει και από την Περιφέρεια να κάνουμε ένα Παρατηρητήριο μέσω ΕΣΠΑ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα. Η τεχνολογία υπάρχει, το θέμα είναι αν υπάρχει βούληση από την Περιφέρεια για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Η περιοχή μας, δεν είναι δυνατόν να μην έχει τέτοια στοιχεία. Πας στα τυφλά. Τι μέτρα πρόληψης να πάρεις αν δεν ξέρεις, τι καταναλώνει ο πληθυσμός, αντιψυχωτικά ή ναρκωτικά ή οτιδήποτε άλλο; Από την Περιφέρεια, δεν έχουμε απάντηση ακόμα. Εμείς, δείχνουμε και με δεδομένα πια ότι υπάρχουν οι δυνατότητες. Αυτά τα δεδομένα είναι «χρυσά» και μπορεί η Περιφέρεια να τα χρησιμοποιήσει» αναφέρει ο κ. Βανταράκης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις