Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι θα συμβεί στην Αττική αν πέσει ο όγκος νερού που έπεσε στη Βαλένθια - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Τι θα συμβεί στην Αττική αν πέσει ο όγκο...

«Ο Κηφισός χρειάζεται ετήσια συντήρηση και καθαρισμό»

Τις πολύ σοβαρές συνέπειες που θα είχε για την Αττική ένα φαινόμενο παρόμοιο με αυτό που έπληξε την περιφέρεια της Βαλένθια στην Ισπανία, περιέγραψε ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Χάρης Κοντοές, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοέ, η περιοχή της Αττικής που θα επηρεαζόταν εντονότερα από ακραία πλημμυρικά φαινόμενα τύπου Βαλένθια, είναι ο ποταμός Κηφισός. Νότια του Αιγάλεω, από τις Τρεις Γέφυρες στους Αγίους Αναργύρους και μέχρι τις εκβολές του Κηφισού στον Ταύρο, θα ήταν οι πρώτες περιοχές που θα πλημμύριζαν, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξήγησε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου, τονίζοντας πως σε ένα τέτοιο ακραίο σενάριο, ο Κηφισός θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρες σε όλο το μήκος του, καλύπτοντας περίπου 35 τετραγωνικά χιλιόμετρα και επηρεάζοντας 18 δήμους της Αττικής, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

«Ο Κηφισός χρειάζεται ετήσια συντήρηση και καθαρισμό», είπε, ακόμα, ο κ. Κοντοές και συνέχισε, λέγοντας πως «ο κίνδυνος που μπορεί να έχει μια περιοχή δεν εξαρτάται μόνο από το πλημμυρικό κύμα και πόσο θα επεκταθεί, αλλά και ποια τρωτότητα έχουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής αυτής. Αν έχουμε, δηλαδή, κτίρια στις όχθες των ανοικτών ρεμάτων, εάν αυτά είναι υπόγεια ή έχουν πιλοτές, εάν τα κτίρια είναι φτιαγμένα από υλικά πολύ ευάλωτα σε μια πλημμύρα ή λασπορροή.

Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν αναλυθεί σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο σε όλη αυτή την περιοχή. Στον χάρτη που φαίνεται στους δέκτες, όσο πιο έντονο σκούρο χρώμα, τόσο πιο υψηλού κινδύνου είναι τα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα από άποψη τρωτότητας. Η Καλλιθέα και το Μοσχάτο είναι από τις πιο τρωτές περιοχές».

«Η Αθήνα, όπως και κάθε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, είναι εκτεθειμένη σε τέτοια φαινόμενα που πλέον δύσκολα μπορούν να είναι διαχειρίσιμα», είπε ο κ. Κοντοές, προσθέτοντας πως «με τον καιρό να έχει αλλάξει και αυτά τα φαινόμενα να εμφανίζονται συχνότερα, η μεγάλη πρόκληση είναι η άμεση εκτέλεση των μελετών κινδύνου για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων». «Σε φυσιολογικές συνθήκες οι περιοχές αυτές που είναι υψηλής ευαλωτότητας έχουν αντιπλημμυρικά έργα, αλλά σε ακραίες συνθήκες χρειάζονται πρόσθετα αντιπλημμυρικά» τόνισε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις