Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιατί δεν βρέχει φέτος; Oι περιοχές που κινδυνεύουν με ξαφνικές πλημμύρες

Γιατί δεν βρέχει φέτος; Oι περιοχές που ...

Τι λέει ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας (ΑΠΘ) και πρώην μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ Μιχάλης Σιούτας, για το επόμενο διάστημα

Για τον πιο ξηρό και άνομβρο Οκτώβρη των τελευταίων δεκαετιών, με την μείωση των βροχοπτώσεων να αγγίζει το 90% κάνει λόγο ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας (ΑΠΘ) και πρώην μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ Μιχάλης Σιούτας.

Ο κ. Σιούτας εξηγεί γιατί δεν βρέχει στην Ελλάδα, δίνει την εικόνα των πρώτων ημερών του Νοεμβρίου και υπογραμμίζει ότι πολίτες και κρατική μηχανή πρέπει να είναι σε εγρήγορση, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν αργότερα έντονες βροχοπτώσεις στην παραθαλάσσια Δυτική Ελλάδα (και την Ηλεία) με τον κίνδυνο των πλημμυρικών φαινομένων να ελλοχεύει.

 Στη ζώνη των επικίνδυνων, για πλημμυρικά φαινόμενα, περιοχών βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα και η Ηλεία, όπως εξηγεί  ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας (ΑΠΘ) και πρώην μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ Μιχάλης Σιούτας. Μπορεί το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου να κινηθεί στο μοτίβο της ανομβρίας του προηγούμενου μήνα, ωστόσο όπως δηλώνει παρακάτω, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και εκτιμήσεις πως στις αρχές του χειμώνα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα , λόγω των θερμών θαλασσών να δούμε πλημμυρικά φαινόμενα.
«Η χώρα μας βιώνει μια παρατεταμένη ανομβρία. Ο Οκτώβριος ήταν από τους πιο ξηρούς μήνες των τελευταίων δεκαετιών. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας είχαμε πλήρη απουσία βροχοπτώσεων και σε άλλες περιοχές έριξε μόλις το 10% από την αναμενόμενη βροχή του μήνα» τονίζει ο κ. Σιούτας, υπογραμμίζοντας ότι οι βροχές ήταν μειωμένες κατά 90-95%.

«Όπως όλα δείχνουν το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου φαίνεται να είναι ξηρό, να παρατείνεται η ανομβρία ενώ το διάστημα βροχών δείχνει να ξεκινά από το δεύτερο δεκαήμερο. Στις απότομες αλλαγές, όταν μεταβαίνουμε από ακραίες καιρικές καταστάσεις και έχουμε αλλαγή των συνθηκών δεν αποκλείεται να έχουμε και ακραία φαινόμενα. Σ’ αυτό συμβάλλουν και οι θερμές θάλασσες Είναι όμως ακόμη ασαφές σε ποιες περιοχές θα έχουμε πιο έντονα φαινόμενα και κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος να έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα. Γι’ αυτό καλούμαστε όλοι να είμαστε σε εγρήγορση».

Οι περιοχές που «κινδυνεύουν»

Οι παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, όπως τονίζει ο κ. Σιούτας ανήκουν στην κατηγορία… υψηλού κινδύνου για ακραία φαινόμενα. «Οι περιοχές που «κινδυνεύουν» είναι οι νησιωτικές περιοχές, οι παραθαλάσσιες και βέβαια περιοχές χαμηλού υψομέτρου όπου συγκεντρώνεται το νερό που κατεβαίνει με χείμαρρους, ρεύματα από μεγαλύτερα υψόμετρα. Δυστυχώς τα κατάντη δέχονται και τα νερά των μεγαλύτερων υψομέτρων, γι’ αυτό και είναι πολύ επιρρεπή στα πλημμυρικά φαινόμενα, στις υπερχειλίσεις ποταμών-αν υπάρχουν. Η Νότια Ελλάδα (από την Εύβοια και κάτω), οι παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου, δυτική και νότια-συμπεριλαμβανομένης και της Ηλείας- είναι επιρρεπείς σε πλημμυρικά φαινόμενα και μαζί με το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, θεωρώ ότι έχουν αυξημένη πιθανότητα να έχουν τέτοια φαινόμενα προς το χειμώνα.

Γιατί δεν βρέχει φέτος στην Ελλάδα;

Η ύπαρξη έντονων αντικυκλώνων στη χώρα μας είναι η βασική αιτία που δεν επιτρέπει την μετακίνηση υγρών μαζών και τη δημιουργία βροχής, όπως εξηγεί ο κ. Σιούτας. «Δυστυχώς οι βροχές καθυστερούν κι ο λόγος είναι η επίμονη εγκατάσταση αντικυκλώνων πάνω από τη χώρα μας που εμποδίζουν την έλευση υγρών αερίων μαζών από τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό. Αυτό το θερμό και ξηρό φθινόπωρο πιθανόν συνδέεται με τις ευρύτερες παγκόσμιες αλλαγές στο κλίμα»

«θα πρέπει να περάσουν μερικά χρόνια ακόμη, να συλλέξουμε περισσότερα στοιχεία για να είμαστε βέβαιοι ότι όντως αυτό το φαινόμενο είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς αυτό το συμπέρασμα. Ο καιρός παρουσιάζει μια εμμονή. Τα καιρικά συστήματα που δημιουργούνται έχουν μια παρατεταμένη διάρκεια, είτε είναι αντικυκλώνες είτε βροχοπτώσεις ή κύματα ψύχους ή καύσωνα. Έτσι ή θα έχουμε μεγάλα διαστήματα ξηρασίας, ή ισχυρές βροχοπτώσεις. Τέτοιες αντιφατικές καταστάσεις συνάδουν με την κλιματική αλλαγή και οδηγούμαστε σ’ αυτά τα συμπεράσματα».

«Οι χιονοπτώσεις μειώνονται πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι ένα στοιχείο που έχει σοβαρό αντίκτυπο στη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων. Δεν αποκλείεται να έχουμε διαστήματα χιονοπτώσεων αλλά θα έλεγα μεμονωμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές».
«Για το αν θα ξαναζήσουμε ένα φαινόμενο τύπου «Daniel» στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι αρκετά σπάνιο να συμβεί. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για κλιματική αλλαγή και κρίση, τέτοια φαινόμενα είναι πιθανόν να έχουμε, έστω και με μικρότερη ένταση. Και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν, ανάλογα με την περιοχή που θα πλήξουν και πόσο ευάλωτη είναι, μεγαλύτερες ζημιές. Ένα τέτοιο σύστημα δηλαδή, ακόμη και μικρότερης ένταση, αν χτυπήσει την Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα… ένα μεγάλο αστικό κέντρο, θα είχε εξίσου μεγάλες ζημιές» αναφέρει.

Η κλιματική κρίση «χτυπά» τον αγροτικό τομέα

Ο αγροτικός τομέας είναι ο πρώτος που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας, και με την εμπειρία του από την θητεία του στο Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, τονίζει: «Οι επιπτώσεις είναι δυσμενείς στην αγροτική μας παραγωγή, στα υδάτινα αποθέματα ενώ η έλλειψη υγρασίας αυξάνει επίσης και τον κίνδυνο πυρκαγιών. Η γεωργία πλήττεται πρώτη απ’ όλους τους τομείς από ακραία καιρικά φαινόμενα με επιπτώσεις στη μείωση της παραγωγής καθώς δεν μπορεί να εξελιχθεί ομαλά η καλλιεργητική περίοδος. Η πολιτεία πρέπει να αναπτύξει μέτρα και προγράμματα στήριξης του πρωτογενούς τομέα με ενισχύσεις και βελτιώσεις των καλλιεργειών και να είναι σε εγρήγορση, όπως και οι αγρότες ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να δημιουργήσουν συνθήκες ανθεκτικότητας».

 

πηγη:.ilialive.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις