Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Αχαΐα στις περιοχές που είναι επικίνδυνες για πλημμύρες- Τι λέει στο thebest.gr o Διδάκτωρ Μετεωρολογίας Mιχάλης Σιούτας

Η Αχαΐα στις περιοχές που είναι επικίνδυ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η εικόνα των περιοχών της χώρας που είναι επιρρεπείς σε τέτοια φαινόμενα.

Μετά από έναν Οκτώβριο, χωρίς βροχές, φαίνεται, -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών- ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα χαρακτηριστεί από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις ισχυρές καταιγίδες.

Σύμφωνα, με όσα λέει στο thebest.gr o Διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ και πρώην μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ Μιχάλης Σιούτας, λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και των περιβαλλοντολογικών αλλαγών, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων, σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Ελλάδας και δη της Αχαΐας, όπως και φαινόμενα κατολισθήσεων. Αυτό αφορά τόσο τις αμέσως προβλεπόμενες βροχοπτώσεις όσο και  τις βροχοπτώσεις σε βάθος χρόνου. «Οι περιοχές, που στην παρούσα χρονική στιγμή, με τις έντονες βροχοπτώσεις που προβλέπονται δηλαδή για την ερχόμενη εβδομάδα, τείνουν να έχουν αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών, είναι οι παραθαλάσσιες. Πρόκειται για περιοχές χαμηλού υψομέτρου, σε λεκάνες όπου έχουμε συγκέντρωση του νερού, που κατεβαίνει με χείμαρρους και ρεύματα από μεγαλύτερα υψόμετρα.  Η Νότια Ελλάδα, οι παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου, η Δυτική Ελλάδα είναι μέσα σε αυτές και συνιστάται μεγαλύτερη προσοχή» εξηγεί, δίνοντας την γενικότερη εικόνα των περιοχών της χώρας που είναι επιρρεπείς σε τέτοια φαινόμενα.

«Άλλωστε στην Πάτρα, έχουμε δει ξαφνικά πλημμυρικά φαινόμενα, στο κεντρικό ιστό της πόλης, όπως και κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή της Αιγιάλειας, στον Βουραϊκό. Στις απότομες αλλαγές, όταν μεταβαίνουμε από ακραίες καιρικές καταστάσεις και έχουμε αλλαγή των συνθηκών δεν αποκλείεται να έχουμε και ακραία φαινόμενα και σε αυτό συμβάλλουν και οι θερμές θάλασσες αλλά και οι προϋπάρχουσες υψηλές θερμοκρασίες» επισημαίνει. 

Που οφείλεται η παρατεταμένη ανομβρία

«Οφείλεται στην παρατεταμένη επικράτηση υψηλών πιέσεων δηλαδή αντικυκλώνων που παρέμειναν σταθερά πάνω από την χώρα μας για μεγάλα και συνεχόμενα διαστήματα και εμπόδιζαν τις υγρές αέριες μάζες. Πιθανόν, σε κάποιο βαθμό, σε αυτό να συνέβαλε και η κλιματική αλλαγή με τις υψηλές θερμοκρασίες που εμφανίζονται».

Πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας

«Τα τελευταία χρόνια, οι χειμώνες στη χώρα μας είναι ήπιοι με απουσία βροχοπτώσεων και κυρίως με απουσία χιονοπτώσεων και περιορισμένα ψυχρά διαστήματα. Για τον φετινό χειμώνα, τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν πιθανότητα για έναν κανονικό χειμώνα δηλαδή θα έχουμε ψυχρά διαστήματα και πιθανές χιονοπτώσεις αλλά όχι φαινόμενα περασμένων δεκαετιών. Ωστόσο αυτό είναι μια πρώτη εκτίμηση, δεν υπάρχει πλήρης εικόνα γιατί θα εξαρτηθεί από την ευρύτερη διάταξη των καιρικών συστημάτων στο βόρειο ημισφαίριο».  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις