Η επιστολή της Περιφέρειας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου κατά 33%, λόγω της λειψυδρίας, παρατηρείται στην Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με αυτοψίες, που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές και των τριών περιφερειακών ενοτήτων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 33% της μείωσης, σημαίνει απώλεια 23.000 τόνων ελαιόλαδου, κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, με τις ζημιές στα ελαιόδεντρα από την ανομβρία να είναι τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές.
Σε ό, τι αφορά, την Αχαΐα, με περίπου 3.000.000 ελαιόδεντρα, η πλήρης δυνητική παραγωγή ήταν 12.000 τόνους παρθένου ή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, ενώ φέτος αναμένεται παραγωγή περίπου 8.000 τόνων. Ανάλογες απώλειες έχουν εντοπιστεί και στους νομούς Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή ελαιόλαδου λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας στην περιοχή μας. Δεν είναι μόνο η τωρινή καλλιεργητική περίοδος. Και την περσινή λόγω της ακαρπίας είχαμε σχεδόν μηδαμινή παραγωγή σε όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Αυτό σημαίνει, ότι ήδη οι παραγωγοί είναι καταπονημένοι, δεν είχαν παραγωγή άρα δεν εισέπραξαν» αναφέρει στο thebest.gr o Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας. Και προσθέτει: «Φέτος, στην αρχή το πρόβλημα δεν φαινόταν γιατί έδειχνε να υπάρχει σημαντική ανθοφορία αλλά και πλούσια καρποφορία. Ακολούθως, όμως, λόγω της ανομβρίας παρουσιάστηκε το φαινόμενο της καρπόπτωσης. Ακόμα όμως και ο καρπός που έμεινε πάνω στο δέντρο είναι εξασθενημένος και δεν μπορεί να παραχθεί λάδι. Οι καρποί είναι αφυδατωμένοι οπότε προκύπτουν και ποιοτικές ζημιές δηλαδή είναι φτωχοί σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά επηρεάζοντας την ποιότητά του και τον χαρακτηρισμό του ως παρθένου ή έξτρα παρθένου. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται και η τιμή του. Οπότε, ο παραγωγός χάνει χρήματα και για τους δυο λόγους, που σημαίνει ότι δεν μπορεί οικονομικά είναι χρεωμένος και δεν μπορεί να βγάλει τα προς το ζην».
Για τους παραπάνω λόγους, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος απέστειλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την αυτοψία και ζητά την οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών καθώς και την υλοποίηση μέτρων για τη βελτίωση των υποδομών άρδευσης για την πρόληψη παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον. Το πρόβλημα θα τεθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να παρθεί απόφαση για τις περεταίρω κινήσεις ενίσχυσης των παραγωγών, όπου μαζί με την επιστολή του Περιφερειάρχη θα κατατεθεί επίσημο αίτημα στο Υπουργείο.
«Από τους πρώτους μήνες της Άνοιξης παρακολουθούσαμε την εξέλιξη, συλλέξαμε όλα τα στοιχεία και στοιχειοθετημένα τα αποστείλαμε στο Υπουργείο και με συγκεκριμένες ημερομηνίες, όπως κάναμε και πέρυσι, χωρίς να έχουμε ωστόσο καμία ανταπόκριση. Ο τελευταίος έλεγχος ολοκληρώθηκε πριν δυο μέρες και βγάλαμε κάποια αποτελέσματα όπου μας λένε ότι σε επίπεδο Περιφέρειας έχουμε μια απώλεια της τάξεως του 33% δηλαδή 23.000 τόνους ελαιόλαδου. Επίσης, από το Υπουργείο ζητάμε να υπάρξει βελτίωση των υποδομών άρδευσης. Τα περισσότερα δέντρα είναι ξερικά και δεν μπορούν να ποτιστούν πέρα από το νερό της βροχής αλλά αν είχαμε συστήματα άρδευσης δεν θα είχαμε πρόβλημα» τονίζει ο κ. Φίλιας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr