Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δύο μήνες ανομβρίας κλείνει η Πάτρα- Έσπασε το ρεκόρ του 2011- Τριάντα χρόνια είχαμε να ζήσουμε τέτοιο Οκτώβρη

Δύο μήνες ανομβρίας κλείνει η Πάτρα- Έσπ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η τελευταία αξιόλογη βροχόπτωση να καταγράφεται στις 19 Σεπτεμβρίου

Σχεδόν δύο μήνες πλήρους ανομβρίας συμπληρώνονται αισίως την ερχόμενη εβδομάδα στην πόλη της Πάτρας, με την τελευταία αξιόλογη βροχόπτωση να καταγράφεται στις 19 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με το διάστημα αυτό της ανομβρίας ο γεωλόγος-προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης αναφέρει:  «Παρόμοιο χρονικό διάστημα είχε παρατηρηθεί τελευταία φορά το 2011 με την ανομβρία να διαρκεί από τις 15/10 έως τις 5/12, με την ειδοποιό διαφορά ότι τότε είχε προηγηθεί μια περίοδος αξιόλογων βροχοπτώσεων. Οκτώβριος με μηδενικό υετό είχε να παρατηρηθεί στην πόλη εδώ και σχεδόν 30 έτη, ενώ συνολικά το 2024 έως τώρα αποτελεί ένα από τα ξηρότερα της σύγχρονης μετεωρολογικής ιστορίας».

Ο αντικυκλώνας Ω εμποδιστής
«Ο κλιματικός μέσος όρος βροχής ανέρχεται στα ~700mm, έως τώρα έχουν πέσει 300-350mm. Αιτία ο πολυδιαφημισμένος Ω εμποδιστής, ένας αντικυκλώνας (πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων), το οποίο έχοντας λάβει στην ατμόσφαιρα το σχήμα του γράμματος Ω, λειτουργεί σαν ένα νοητό τείχος, που δεν επιτρέπει σε οποιοδήποτε βαρομετρικό χαμηλό να τον διαπεράσει και να φέρει βροχοπτώσεις στην περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα σχεδόν στο σύνολο των Βαλκανίων. Το εμμονικό αυτό μοτίβο έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές στην Ευρώπη, με την μεγάλη διαφορά αυτή τη φορά να είναι η εξαιρετικά μεγάλη του χρονική διάρκεια».

Η κλιματική αλλαγή και η αποδιοργάνωση της ατμόσφαιρας

«Είναι εμφανέστατη η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αποδιοργάνωση της ατμόσφαιρας με την φύση, ενώ προσπαθεί να βρει μια ισορροπία, ταυτόχρονα να οδηγείται σε ακραίες συμπεριφορές, είτε αυτές έχουν να κάνουν με μακρές περιόδους ξηρασίας, είτε με βαρομετρικά χαμηλά τα οποία, εκμεταλλευόμενα την ακραία θερμή Μεσόγειο, φέρουν επί της ουσίας μουσωνικά χαρακτηριστικά στα φαινόμενα τα οποία τα συνοδεύουν (Daniel Θεσσαλία, 2023 – Βαλένθια, 2024). Αξίζει να γίνει μια σύγκριση των δύο προαναφερθέντων συμβάντων όσον αφορά το ύψος βροχής που έπεσε.  Στην περίπτωση της Θεσσαλίας πέρυσι το ημερήσιο ύψος βροχής ανήλθε στα 750-800mm, ενώ στην Ισπανική πόλη αντίστοιχα εντός ενός 24ώρου έπεσαν ~500mm. Γίνεται αντιληπτό πως τέτοια μεγέθη, τα οποία αντιστοιχούν σε πολλές περιπτώσεις σε ετήσια ύψη βροχόπτωσης, είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπιστούν από οποιαδήποτε ανθρώπινη υποδομή».

Αυξημένη πιθανότητα βροχής

«Όπως όλα δείχνουν, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται κατά μεγάλη πιθανότητα, να αρθεί το μπλόκο αυτό και να μας επισκέπτονται τα πρώτα βροχοφόρα συστήματα του Νοεμβρίου» λέει ο κ. Σερέτης. «Δεν μπορούν ακόμη να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά εκείνα που καθορίζουν την χωροχρονική κατανομή των βροχοπτώσεων, ωστόσο μεγαλύτερες πιθανότητες στο να σπάσει αυτή η ανομβρία συγκεντρώνει το διάστημα 12-14/11. Ο υδράργυρος, τελευταία, δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα, έχοντας έλθει εδώ και ημέρες σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στα οποία και φαίνεται να διατηρείται και το ερχόμενο διάστημα με τις όποιες μεταβολές του να είναι άνευ σημασίας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις