Στο νέο του βιβλίο των 91 μόλις σελίδων που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες, αποτυπώνεται και η βαθιά αγάπη του στον κινηματογράφο
Τέλη του 2023 κυκλοφόρησε μία συγκεντρωτική έκδοση «Τα ποιήματα (1973-2023)», του Πατρινού λογοτέχνη και νομικού Βασίλη Λαδά, από τις εκδόσεις «Φαρφουλάς» που μάλιστα παρουσιάστηκε & σε εκδήλωση στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.
Ο Βασίλης Λαδάς ανήκει στους λογοτέχνες της Πάτρας που έχουν καταφέρει το έργο τους να έχει αναγνωριστεί ευρύτερα και το σημαντικό στοιχείο είναι πως έπειτα από τόσα χρόνια παρουσίας στον χώρο των γραμμάτων, παραμένει δυναμικά στο προσκήνιο με εκδοτική παρουσία και κείμενα που ξεχωρίζουν όπως το μυθιστόρημα του, με κοινωνικές και δικαστικές αποχρώσεις, με τίτλο «Ποδηλάτες» (εκδόσεις ΚΨΜ, 2022).
Ένα νέο βιβλίο λοιπόν μόλις έβγαλε ο Βασίλης Λαδάς από τις εκδόσεις Μανδραγόρας με τίτλο «Σινέ Σκάλες», μία νουβέλα μόλις 91 σελίδων και όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:
…Έτσι έφτασε η 18η Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα. Ξύπνησα στις 07.30 το πρωί κάθιδρος από τον καύσωνα που ήρθε μαζί με την ανατολή του ήλιου, άνοιξα τον υπολογιστή για τις ειδήσεις κι εκεί διάβασα για τις προβολές στις σκάλες της Αγίου Νικολάου που διοργάνωνε η συλλογικότητα «Ουτοπία»: Έτσι την έλεγαν «Ουτοπία». «Οι σινεφίλ Ουτοπία οργανώνουν στις σκάλες της Αγίου Νικολάου – στο πάνω μέρος, στο τελευταίο διάζωμα – προβολές με ταινίες όπου οι σκάλες έχουν συμβολικό ή κυριολεκτικό ρόλο στην πλοκή των ιστοριών. Κινούμενες εικόνες στις 18, 19, 20, 21 Ιουλίου ώρα 22.00.
Στο τέλος συζήτηση. Πάρτε μαζί σας μαξιλάρια αν θέλετε, να καθίσετε άνετα».
Από το ύφος κατάλαβα ότι ήσαν νέοι οι διοργανωτές των προβολών, ανήσυχοι, όπως ήμουν στα νιάτα μου, και ανοιχτά μυαλά. Έψαξα στο google και τους βρήκα. Αποφάσισα να πάω. Σινεφίλ ήμουν ανέκαθεν, νέοι σινεφίλ θα ήσαν κι αυτοί που έψαχναν να βρουν τον εαυτό τους. Το σινεμά θα με έσωζε από την πλήξη.
Πράγματι ο Βασίλης Λαδάς πέρα από εξαιρετικός λογοτέχνης είναι και ένας «αθεράπευτος» σινεφίλ, από τους πρωτεργάτες της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας και αυτή του, την αγάπη και αφοσίωση την απέδειξε και έμπρακτα με μία τρυφερή και νοσταλγική νουβέλα που είχε γράψει πριν μερικά χρόνια, με τίτλο «Στην ηλικία του Αβραάµ, χρονικό της ιστορίας της Κινηµατογραφικής Λέσχης Πατρών, 1978-2017» (από τις Αχαϊκές Εκδόσεις, 2017).
Στο νέο του βιβλίο, το «Σινέ Σκάλες» το σινεμά είναι στο επίκεντρο. Σε ένα σημείο του κάνει λόγο για μία προβολή που ήταν συρραφή πλάνων με σκάλες, επιλεγμένων από πολλές ταινίες όπως από το «Ψυχώ» του Χίτσκοκ (1960) όπου ο Άντονι Πέρκινς ορμά από το πάνω μέρος της σκάλας του στοιχειωμένου σπιτιού να σκοτώσει τον ντέντεκτιβ με το ίδιο μαχαίρι του φόνου της Τζάνετ Λι στο μπάνιο του μοτέλ.
Πέρα όμως από το νέο αυτό βιβλίο του Βασίλη Λαδά, αυτήν την περίοδο, στο λογοτεχνικό περιοδικό Μανδραγόρας δημοσιεύεται ένα Αφιέρωµα στην ποίηση του Βασίλη Λαδά που έχει επιμεληθεί με φροντίδα και γνώση η Άννα Αφεντουλίδου. Η ίδια υπογραμμίζει ότι "ο Βασίλης Λαδάς στη διάρκεια αυτών των 50 ποιητικών του χρόνων κατορθώνει να σκιαγραφήσει την ταυτότητα ενός ολόκληρου κόσμου, αυτού που χάνεται, με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και με το τέλος της μεταπολίτευσης, καθώς φθείρονται οι άνθρωποι και εκπίπτουν τα ιδανικά τους.
Η ζωή συνεχίζεται ακουλουθώντας τη μοίρα, αυτή την αυτιστική θεά που δεν δίνει εξηγήσεις, όπως λέει ο Βασίλης Λαδάς, κι εμείς «συνεχίζουμε τη συνηθισμένη χαμηλόφωνη ζωή μας», δέσμιοι του χρόνου που δεν κάνει χατίρια σε κανέναν, γυρεύοντας το ζύγιασμα της καλοσύνης, δηλαδή της δικαιοσύνης, που το λογοτεχνικό θεώρημα του Βασίλη Λαδά πρεσβεύει εντατικά και αδιαπράγματευτα".
Ο Βασίλης Λαδάς έχει γεννηθεί το 1946 στην Πάτρα, όπου και ζει. Σπούδασε νοµικά στη Θεσσαλονίκη. Εκτός των ποιηµάτων του, έχει εκδώσει τα πεζά: Η πόλη και ο µύθος (2002), Ρίον-Αντίρριον (Το ∆όντι, 2004), Ασώµατη κεφαλή (Πατάκης, 2007), Μουσαφεράτ: Οι χίλιες και µια νύχτες ενός καταυλισµού προσφύγων (Futura, 2008), Παιχνίδια κρίκετ (Γαβριηλίδης, 2012, που έλαβε το Κρατικό Βραβείο), Αφρικανική σκόνη (Γαβριηλίδης, 2015), Στην ηλικία του Αβραάµ, χρονικό της ιστορίας της Κινηµατογραφικής Λέσχης Πατρών, 1978-2017 (Αχαϊκές Εκδόσεις, 2017), Το πλοίο του Κ.Π. Καβάφη (Μανδραγόρας, 2021), Ποδηλάτες (ΚΨΜ, 2022).
Στο ∆ΗΠΕΘΕ Αγρινίου παραστάθηκε το 2005 η θεατρική διασκευή του έργου του Ρίον-Αντίρριον, ως συµπαραγωγή µε το ∆ΗΠΕΘΕ Πάτρας. Από το Ιόνιο Θέατρο, το 2006, παρουσιάστηκε το έργο του «Ανήθικη ποίηση», µια ανθολόγηση ποιηµάτων και πεζών για τις πόρνες, τα πορνεία και τους πελάτες τους.
*Στο αφιέρωμα στο λογοτεχνικό περιοδικό Μανδραγόρας, γράφουν για τον Βασίλη Λαδά εκτός από την Άννα Αφεντουλίδου, οι ∆ηµήτρης ∆ασκαλόπουλος, Αλέξης Ζήρας και ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, του οποίου και ήταν μαθητής. Όπως μάλιστα τονίζεται στο αφιέρωμα, ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής εκτιμά τη δουλειά του Βασίλη Λαδά και τον ξεχωρίζει και συχνά τον αναφέρει από κοινού με την άλλη μαθήτρια του, την Έρση Σωτηροπούλου. (Ίσως στο βάθος να τους συνδέει κάποιο αδιόρατο νήμα).
Κλείνουμε το κείμενο αυτό με λόγια του ίδιου του Βασίλη Λαδά από αυτοαναφορικό του σημείωμα:
Άρχισα να γράφω ποίηση από μαθητής της τελευταίας τάξης του εξατάξιου τότε Γυμνασίου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, υπό την ενθάρρυνση του Σωκράτη Σκαρτσή και δημοσίευσα μερικά στα περιοδικά και στις ανθολογίες που εξέδιδε.
Στη συνολική έκδοση Τα Ποιήματα περιέχονται όσα περιλαμβάνονται στις συλλογές που εξέδωσα από το 1973 μέχρι το 2023. Τα πρώιμα ποιήματα δεν περιλαμβάνονται.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr