Το ενημερωτικό δελτίο της Πρυτανείας
Μήνυμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χ. Μπούρα για την Επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973
Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου και το διαρκές αίτημα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας
Η φετινή επέτειος των 50 χρόνων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συμπίπτει με την επέτειο των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας και την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών. Επομένως, φέτος, περισσότερο από άλλες χρονιές, οφείλουμε να αναστοχαστούμε το τρίπτυχο που υπήρξε η κινητήρια δύναμη της εξέγερσης: ελευθερία-αντίσταση στον φασισμό—παιδεία. Πέρασε ήδη μισός αιώνας από τότε που κάποιοι φοιτητές ορκίστηκαν να αγωνιστούν μέχρι τέλους για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, του πανεπιστημιακού ασύλου, της ανάκλησης όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων, μπολιάζοντας με τη γενναία και ανιδιοτελή πράξη τους στη συνείδησή μας το διαρκώς επανερχόμενο αίτημα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Η σθεναρή συλλογικότητα που επέδειξαν οι άνθρωποι εκείνης της γενιάς φαντάζει μέσα στις σημερινές συνθήκες εξωπραγματική. Στη σημερινή Ελλάδα η κρίση των πολιτικών συστημάτων έχει οδηγήσει σε ένα είδος πολιτικής αδράνειας και εσωστρέφειας. Οι κοινωνιολόγοι έχουν εδώ και χρόνια επισημάνει την ιδιώτευση ως βασικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου πολίτη. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιφορτίζει τους πνευματικούς ανθρώπους και όσους αύριο θα επηρεάζουν την πορεία της χώρας μας, δηλαδή τις σημερινές φοιτήτριες και τους σημερινούς φοιτητές, με ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Δυστυχώς ο φασισμός είναι ιδιαίτερα ευρηματικός και η Ελευθερία και η Δημοκρατία εξαιρετικά εύθραυστες. Το δυστοπικό παρόν, με την πολεμική μηχανή να εξολοθρεύει άμαχο πληθυσμό και την παράλογη πολιτική αναμέτρηση να ακυρώνει κάθε έννοια ανθρωπισμού μετατρέπει την ανοχή σε ενοχή. Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου ας αναστοχαστούμε τη σχέση μας με τις θεμελιώδεις έννοιες που έθεσε το φοιτητικό κίνημα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καθώς καμία αξία δεν αποκτά ουσιαστική υπόσταση χωρίς τη δράση των ανθρώπων. Ας παλέψουμε ξανά για την Ελευθερία και την Δημοκρατία, που γιορτάζουν σήμερα και παραβιάζονται κάθε τόσο. Αυτή τη χρονιά ο νους μας ας ταξιδέψει στη Τεχεράνη στις Γυναίκες του Ιράν που αγωνίζονται για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Και ας έχουμε στο νου μας τον λόγο του ποιητή σε σχέση με τον δικό μας ρόλο στον σύγχρονο πολιτισμό και την πολιτική ηθική:
Στην εποχή μας όπως και σε περασμένες εποχές άλλοι είναι μέσα στη φωτιά κι άλλοι χειροκροτούνε.
Σημαντική Διάκριση της iGEM Patras
Η iGEM Patras κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM ενώ υπήρξε υποψήφια και για το ειδικό βραβείο καλύτερης ιστοσελίδας (best wiki) στην κατηγορία Undergrad που διαγωνίστηκε.
O iGEM διαγωνισμός:
Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM ξεκίνησε το 2003 με έδρα το Τεχνολογικό Ίδρυμα Μασαχουσέτης (MIT) και πλέον διοργανώνεται κάθε χρόνο από το International Genetically Engineered Machine Foundation (iGEM).
Στον διαγωνισμό συρρέουν ετησίως περισσότερες από 400 διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες, αφού πλέον αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς για επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός, καλεί τους φοιτητές να εξερευνήσουν τον κλάδο της Συνθετικής Βιολογίας και να καινοτομήσουν δίνοντας λύση σε παγκόσμιες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή ως τον καρκίνο.
Κατά τη διάρκεια του Grand Jamboree στο Παρίσι, οι ομάδες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους, το οποίο αξιολογείται από τους κριτές βάσει κριτηρίων όπως η καινοτομία, η επιστημονική ακρίβεια, αλλά και η εφαρμοσιμότητα.
Στο φετινό διαγωνισμό iGEM 2024 όπου διεξήχθη στις 23-26/10 στο Παρίσι, συμμετείχαν συνολικά 438 ομάδες από 48 χώρες.
Η iGEM Patras συμμετείχε στον διαγωνισμό με το ερευνητικό έργο: LipOdyssey: A Quest For Precision Treatment.
Η ομάδα, εμπνευσμένη από τις πρόσφατες εξελίξεις των εμβολίων, ανέπτυξε μια στοχευμένη θεραπεία για τον επιθετικό HER2+ υπότυπο του καρκίνου του μαστού.
Από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι έως και το 70% των ασθενών με HER2+καρκίνο του μαστού, αναπτύσσουν αντίσταση σε πρώτης γραμμής θεραπείες, όπως η Τραστουζουμάμπη, με συνέπεια την μείωση της αποτελεσματικότητάς τους.
Για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, η ομάδα ακολούθησε μια καινοτόμο προσέγγιση, σχεδιάζοντας μόρια RNA για γονιδιακή σίγαση. Για την μεταφορά των μορίων RNA σχεδιάστηκαν και παρασκευάστηκαν λιπιδικά νανοσωματίδια, τα οποία ενισχυθήκαν με Τραστουζουμάμπη, βελτιώνοντας την ακρίβεια στη στόχευση και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Όταν τα λιπιδικά νανοσωματίδια εισέρχονται στα κύτταρα, απελευθερώνουν shRNA το οποίο αποσιωπά το γονίδιο hTERT. Αυτό οδηγεί στη μείωση της δραστηριότητας των τελομερασών και στην απορρύθμιση κρίσιμων σηματοδοτικών οδών των καρκινικών κυττάρων.
Αυτή η διττή προσέγγιση, διακόπτει την αθανασία των καρκινικών κυττάρων και τα επανευαισθητοποιεί στην Τραστοζουμάμπη επιτυγχάνοντας βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Ο συνδυασμός στοχευμένης θεραπείας και γονιδιακής σίγασης που ανέπτυξε η ομάδα, προσφέρει πολλά υποσχόμενη θεραπευτική στρατηγική εξαιρετικής ακρίβειας, με τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου και να προσφέρει νέα ελπίδα στους ασθενείς.
Η iGEM Patras αποτελείται από τα εξής μέλη:
Leader: Λάτση Αθηνά (φοιτήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής, Παν. Πατρών),
Μέλη: Τσελάι Αριστελίνα, Βογιατζόγλου Ιωάννης και Τυροβολάς Αχιλλέας (φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής, Παν. Πατρών),
Μπούτα Νεφέλη (φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικής, Παν. Πατρών),
Μανιάτη Μαρία – Κωνσταντίνα (φοιτήτρια του Τμήματος Χημείας, Παν. Πατρών),
Γιαμπανζί Βαλεντίνα (φοιτήτρια του Τμήματος Βιολογίας, Παν. Πατρών ),
Δήμας Κωνσταντίνος (φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Παν. Πατρών)
Καρβελάς Χρήστος (φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ΕΜΠ)
Νικολόπουλος Γεώργιος (απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας & Ψηφιακών Μέσων, Παν. Δυτικής Μακεδονίας)
Την ομάδα στήριξαν ως σύμβουλοι (advisors): Πατρινού Αικατερίνη (Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Παν. Θεσσαλίας), Τσιρώνη Άννα (Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής, Παν. Πατρών), Μαρίνος Σωτήρης (Απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας, Παν. Κρήτης).
Επιστημονικά υπεύθυνοι της ομάδας ήταν ο κύριος Γεώργιος Π. Πατρινός, Καθηγητής Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας- Φαρμακογονιδιωματικής και η κυρία Σοφία Χατζηαντωνίου, Αν. Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η ομάδα έλαβε πολύτιμη και ουσιαστική υποστήριξη από σημαντικούς χορηγούς, όπως το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, τη Gilead, το Πανεπιστήμιο Πατρών, τη Motor Oil, τη Demo, την Pfizer και πολλούς άλλους, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της.
Μέσα από τη συνδρομή τους, η ομάδα μπόρεσε να υλοποιήσει το όραμά της, να ενισχύσει τις δράσεις της και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με μεγαλύτερη δυναμική και αισιοδοξία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της ομάδας μετά από 1 ασημένιο και 2 χάλκινα.
Περισσότερα: https://2024.igem.wiki/patras/
Συνάντηση της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών με τον Αχαϊκό Σύλλογο Προστασίας Πασχόντων Από Μεσογειακή Αναιμία (ΑΣΠΠΑΜΑ)
Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του κ. Χ. Μπούρα, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, της κ. Ε. Αλμπάνη, Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, του κ. Ι. Βενέτη, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πατρών με τον Πρόεδρο του Αχαϊκού Συλλόγου Προστασίας Πασχόντων Από Μεσογειακή Αναιμία (ΑΣΠΠΑΜΑ), κ. Χ. Πύργα. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η κ. Ε. Κεφάλα, Γεν. Γραμματέας, ο κ. Κ. Αλεξανδρόπουλος, Αντιπρόεδρος, ο κ. Ε. Δασκαλάκος, Ειδ. Γραμματέας καθώς και η κ. Μ. Κούγελου, Μέλος του Συλλόγου. Οι κύριοι άξονες της συζήτησης ήταν το αντικείμενο διαπραγμάτευσης του Συλλόγου, οι στόχοι, καθώς και οι επερχόμενες δράσεις με τη συμβολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Συγκεκριμένα πρόκειται να προγραμματιστούν επιπλέον ημέρες αιμοδοσίας για τα μέλη του Ιδρύματος όπως και ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος για το έργο της εθελοντικής φοιτητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών «Φλέβα Ζωής». Εξάλλου ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες του είναι η προσφορά γνώσης, επιστημονικού έργου, πολιτισμού και αλληλεγγύης στο κοινωνικό σύνολο.
Επίσκεψη του Πρέσβη του Μεξικού στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών
Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπίας του Μεξικού με επικεφαλής τον Πρέσβη κ. Alejandro García Moreno στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθ. Χ. Μπούρα. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η κ. Ε. Αλμπάνη, Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Πολιτισμού, ο κ. Ι. Βενέτης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Οικονομικών, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών κ. Γ. Ξυδόπουλος, η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών κ.κ. Ι. Παπαγεωργίου και Α. Ρόζη. Η επίσκεψη αυτή, όπως και η διάλεξη που δόθηκε την ίδια μέρα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, ήταν στο πλαίσιο ευρύτερων εκδηλώσεων που οργανώνει η πρεσβεία του Μεξικού για τον εορτασμό των 85 χρόνων από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Μεξικό και την Ελλάδα (https://www.upatras.gr/chartografisi-tou-mexikanikou-theatrou-ston-21o-aiona-13-11-2024/).
21.11.2024| Ημερίδα με τίτλο: Η Λογοκρισία στις εικαστικές τέχνες & τον κινηματογράφο σε καιρούς δημοκρατίας
Η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης και το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: : Η Λογοκρισία στις εικαστικές τέχνες & τον κινηματογράφο σε καιρούς δημοκρατίας. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου 2024 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Περισσότερα: https://eeit.org/apostoli-eidopoiisis/9636/
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr