Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πολυτεχνείο: Τα καρέ που έμειναν στην ιστορία- Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας 51χρόνια μετά

Φωτογραφία: Αριστοτέλης Σαρρηκώστας (Αρχείο ΕΡΤ))

Φωτογραφία: Αριστοτέλης Σαρρηκώστας (Αρχείο ΕΡΤ))

Ο φωτορεπόρτερ του Associated Press, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ήταν ο μοναδικός που κατέγραψε την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή μας που ο χρόνος σταματά, που η μάχη για την ελευθερία γίνεται ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός. Που τρεις φωτογραφίες μπορούν να γίνουν ο θεματοφύλακας μεγάλων γεγονότων, ο αδιάψευστος μάρτυρας του παρελθόντος και ο μεγάλος σύμβουλος του μέλλοντός μας.

Αυτό πέτυχαν χωρίς αμφίβολα τα  τρία καρέ, οι τρεις φωτογραφίες του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, ο οποίος ήταν ο μοναδικός φωτορεπόρτερ που βρέθηκε τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου λίγα μέτρα από την πύλη του Πολυτεχνείου καταγράφοντας για λογαριασμό του Associated Press την εισβολή του τανκ και την αρχή του τέλους της χούντας.

Ο ίδιος 51 χρόνια μετά γράφει στο Dnews για την ιστορία των τριών καρέ.

«Πριν αναφερθώ στην στιγμή της εισβολής του τανκ στο Πολυτεχνείο, τη βραδιά της 16ης προς 17ης Νοεμβρίου του 1973, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η Εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια μαζική λαϊκή αντίσταση απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών, από φοιτητές και σπουδαστές στην οποία ενσωματώθηκαν αγρότες, οικοδόμοι και απλοί πολίτες.

Η κυβέρνηση της χούντας βλέποντας ότι η κατάληψη του Πολυτεχνείου παίρνει μεγάλες διαστάσεις έστειλε τα τεθωρακισμένα πιστεύοντας ότι με την παρουσία τους θα τρόμαζε τους φοιτητές, αλλά οι εκείνοι όχι μόνο δεν φοβήθηκαν αλλά δυνάμωσαν την αντίστασή τους.

 

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας (Αρχείο ΕΡΤ)

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας (Αρχείο ΕΡΤ)

Ήταν η 14η Νοεμβρίου 1973 όταν οι καταληψίες φοιτητές αφήνοντας κατά μέρος τα πολιτικά τους πιστεύω έγιναν μια γροθιά και ενωμένοι ζητούσαν τα αυτονόητα. «Να φύγει η χούντα», «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», ενώ μέσα σε λίγες ώρες λειτούργησε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Εδώ Πολυτεχνείο», μέσω του οποίου ζητούσαν την συμπαράσταση του λαού, όπως φάρμακα και τρόφιμα. Παράλληλα δημιουργήθηκε και γραφείο Τύπου παραγωγής συνθημάτων και άλλων υλικών...

17η Νοέμβρη 1973 - Η εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο
Στην γωνία Στουρνάρη και Πατησίων βρέθηκα από πολύ νωρίς μετά από πολλές συγκυρίες και εκεί έζησα και κατέγραψα στιγμές ανεπανάληπτες μέχρι την στιγμή που το ρολόι έδειξε 02:55. Όταν το τανκ που βρισκόταν μπροστά στην κυρία είσοδο του Πολυτεχνείου, γύρισε ολόκληρο τον πυργίσκο του προς τα πίσω, δηλαδή ανάποδα, έκανε όπισθεν και ανέβηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο από εκεί όπου βρισκόμουν. Αμέσως και αφού φουλάρισε τις μηχανές του, με όση δύναμη είχε έπεσε πάνω στην κεντρική σιδερένια πύλη του Πολυτεχνείου γκρεμίζοντάς την.

Οι φοιτητές που ήταν πάνω στα κολωνάκια, κρατώντας στα χέρια τους διάφορα πλακάτ έπεσαν άλλοι μπροστά στο πεζοδρόμιο και άλλοι μέσα στο προαύλιο, ενώ το τανκ στο πέρασμά του έλιωσε ότι βρήκε μπροστά του, ακόμη και το αυτοκίνητο που βρισκόταν πίσω από την σιδερένια πόρτα και το μετατόπισε 15 μέτρα μέσα στο προαύλιο του Πολυτεχνείου.

Αφού άνοιξε τον δρόμο για να εισβάλουν στρατός και αστυνομία κραδένοντας όπλα και ρόπαλα, γύρισε και έμεινε το μισό μέσα και το άλλο μισό έξω από το Πολυτεχνείο.

Τρία ιστορικά καρέ
Παρ' ότι είχα καλύψει αρκετούς πολέμους πρέπει να ομολογήσω ότι ξαφνιάστηκα. Δεν περίμενα μια τέτοια κίνηση, συνήλθα όμως σύντομα και για να έχω μια καλύτερη οπτική γωνία, πήγα στο κέντρο της Πατησίων και πρόλαβα να τραβήξω τρία καρέ, τρεις φωτογραφίες.

Εκείνη την στιγμή με πλησίασαν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι δεν κρατούσαν ρόπαλα αλλά «καδρόνια» δυο μέτρων και αφού μου κατέβαζαν μερικά «γαλλικά» τα σήκωσαν ο ένας από αριστερά και ο άλλος στα δεξιά μου και με όση δύναμη είχαν προσπάθησαν να βρουν το κεφάλι μου.

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας (Αρχείο ΕΡΤ)

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας (Αρχείο ΕΡΤ)

Με γλύτωσε ότι έπαιζα μποξ αρκετά χρόνια πριν και με δυο «eskive» (δυο ελιγμούς) απέφυγα και τα δύο χτυπήματα και κάνοντας μεταβολή άρχισα να τρέχω με «ζιγκ-ζαγκ», γιατί πρόσεξα ότι ο ένας αστυνομικός προσπάθησε να βγάλει το περίστροφό του.

Αυτές οι φωτογραφίες και ιδιαίτερα αυτή του τανκ μέσα στο Πολυτεχνείο και το μικρό Video των 20" του φίλου Ολλανδού δημοσιογράφου Albert Coerant, που ήταν κρυμμένος στο απέναντι από το Πολυτεχνείο ξενοδοχείο «Ακροπόλ», να δείχνει την εισβολή του τανκ, έκαναν τον τότε υπουργό εσωτερικών της χούντας Στυλιανό Παττακό, να αναιρέσει αυτά που είπε στους Έλληνες και Ξένους ανταποκριτές ότι δηλαδή το πρωινό της 17ης Νοεμβρίου «Δεν συνέβει τίποτα στο Πολυτεχνείο». Όταν το μεσημέρι ήρθαν οι εφημερίδες από το εξωτερικό με πρωτοσέλιδα τις φωτογραφίες μου, μας κάλεσε εκ νέου λέγοντας «Ναι έπρεπε να επέμβουμε για να τελειώνει αυτή η ιστορία με τα παλιόπαιδα»… ».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις