Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Νίκος Κωνσταντόπουλος από τον Πύργο: «Το Πολυτεχνείο να θεσμοθετηθεί ως Εθνική Επέτειος»

Νίκος Κωνσταντόπουλος από τον Πύργο: «Το...

Σημαντικές τοποθετήσεις στην παρουσίαση του βιβλίου «Θάνατοι στη Χούντα» που έγινε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.

Μνήμες από τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβριου του έτους 1973 ξύπνησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο Λάτσει Δημοτικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη «Θάνατοι στη Χούντα», το οποίο αποτελεί πλέον μια ηχηρή ανάμνηση για το παρελθόν, αλλά και μια παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον.


Η παρουσίαση του βιβλίου, που διοργανώθηκε από το Δήμο Πύργου, το βιβλιοπωλείο «Κορκολή» και τις εκδόσεις «Τόπος» εξελίχθηκε από τους εξαίρετους ομιλητές, τον δημοσιογράφο Ανδρέα Καπογιάννη, τον δικηγόρο και πρώην δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο και το δικηγόρο και πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκου Κωνσταντόπουλου, σε μια ανασκόπηση και έναν σχολιασμό των γεγονότων από κατάληψη του πολιτεύματος από τους στρατιωτικούς μέχρι και την πτώση της Δικτατορίας και την μεγάλη προδοσία της Κύπρου.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Ανδρέας Καπογιάννης, που έδωσε ένα περίβλημα γύρω από την πολιτική και κοινωνική κατάσταση από την δεκαετία του 60’, περίοδο δηλαδή όπου τα απελευθερωτικά κινήματα, ένοπλα και μη, “σημάδεψαν” την ιστορία. Έκανε παραλληλισμό για το Πολυτεχνείο, η λάμψη του οποίου θα διαρκεί στο άπειρο, γιατί, όπως είπε, είναι από τα γεγονότα εκείνα που δεν μπορούν να ξεχαστούν και να αφοπλιστούν. Ο Πυργιώτης δημοσιογράφος μίλησε για το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν στη δικτατορία, την 21η Απριλίου του 1967. Ο Ανδρέας Καπογιάννης έκανε λόγο για καμπή και αναζωπύρωση στο φοιτητικό κίνημα  το 1971-1972, το Φλεβάρη 1973, με την κατάληψη της Νομικής και το Νοέμβριο του 1973, με την  κατάληψη του Πολυτεχνείου που «εξελίχθηκε σε μια γενικευμένη εξέγερση». Επίσης, Χαρακτήρισε το βιβλίο ως ένα  επίτομο έργο, καρπό πολύχρονης έρευνας με πληθώρα στοιχείων, ονομάτων, φωτογραφιών και αφηγήσεων.

«Οι νεκροί στους αγώνες του λαού έχουν πάντα έναν εμβληματικό ρόλο»
«Είναι σημαντικό να τιμήσουμε τους νεκρούς εκείνης της περιόδου» είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την ομιλία του ο πρώην δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος, ένας άνθρωπος με πλούσια αντιδικτατορική δράση. Ο κ. Παρασκευόπουλος στάθηκε σε μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στο γεγονός ότι την περίοδο εκείνη στην Ελλάδα δεν αναπτύχθηκε ένοπλη αντιστασιακή δράση και ούτε οργάνωση ενόπλων δυνάμεων κατά της Δικτατορίας, κάτι που δεν επιλέχθηκε μετά από πάρα πολύ σκέψη. «Πρέπει να μας απασχολήσει το ότι δεν έχουμε ένοπλη αμφισβήτηση των δυνάμεων της Χούντας, εκτός από την ενέργεια του Παναγούλη» είπε ο πρώην δήμαρχος Πύργου, προσθέτοντας ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά έγιναν πολλές βομβιστικές ενέργειες, από τον Πυργιώτη Σάκη Καράγιωργα και τον Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ακόμα, ο Μάκης Παρασκευόπουλος τόνισε πως οι νεκροί στους αγώνες του λαού έχουν πάντα έναν εμβληματικό ρόλο και πως όλοι οι νεκροί δολοφονήθηκαν από όργανα της Δικτατορία  που αγωνίστηκαν και εναντιώθηκαν απέναντί της.

Ο κ. Καπογιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δολοφονία του 26χρονου Πυργιώτη Βασίλη Φάμελου, την 16η Νοεμβρίου 1973 που αναφέρεται και στο βιβλίο και επανέλαβε ενώπιον και του δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή την πρόταση που είχε γίνει μέσω της «Αυγής», για να δοθεί από το Δήμο το όνομα του Πυργιωτόπουλου που πέθανε για την ελευθερία, σε δρόμο της πόλης του Πύργου.

Τέλος, έκανε και έναν συσχετισμό με το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί σήμερα, με την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η ιστορία δεν έχει τελειώσει επανέρχεται με έναν τρόπο που είναι επικίνδυνος».

«Το Πολυτεχνείο να θεσμοθετηθεί ως Εθνική Επέτειος»
Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς Νίκος Κωνσταντόπουλος δεν ξέχασε την ηλειακή του καταγωγή και μίλησε για την πρώτη του επίσκεψη και παραμονή του στον Πύργου, στην «καρδιά» του εμφυλίου πολέμου, όπου τα βιώματα αυτά του έμειναν ανεξίτηλα.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι το βιβλίο «Θάνατοι στη Χούντα»  αποτελεί μια χρήσιμη καταγραφή για την συλλογική μνήμη, την ιστορία και κοινωνική συνείδηση και πως πρόκειται για μια τίμια και χρήσιμη δουλειά που είναι μια ψηφίδα στην τοιχογραφία της αντίστασης κατά της δικτατορίας Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο,  η εξέγερση έχει συμβολισμούς που δεν εκτονώνονται ακόμα και στο μισό αιώνα που έχει περάσει από τότε, τονίζοντας πως ήταν μια  αυθόρμητη εκδήλωση,  ακαθοδήγητη και αυτόνομη, που κυρίως στηρίχθηκε στην αγωνιστική συμβολή, στην ανιδιοτέλεια και στην αυτοθυσία νέων ανθρώπων.

Σημαντική ήταν η στιγμή που ο Νίκος Κωνσταντόπουλος είπε ότι το Πολυτεχνείο θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ως μια Εθνική Επέτειος, γιατί «σηματοδοτεί την συμβολική τομή στην εξέλιξη των μετέπειτα κοινωνικών και πολιτικών καταστάσεων». «Αυτά τα γεγονότα μέχρι και σήμερα αποτελούν το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό πεδίο όλων των εξελίξεων που διαμορφωθήκαν στη μεταπολιτευτική Ελλάδα» επεσήμανε.

 

Ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Βεριώνης αναφέρθηκε στην έρευνα που έκανε για την υλοποίηση του έργου του, η οποία διήρκησε για δέκα χρόνια, καταφέρνοντας να συμπεριλάβει σε 810 σελίδες 247 πρόσωπα, που δολοφονήθηκαν από το χουντικό καθεστώς και πολλά από οποία έχασαν τη ζωή τους κάτω από συνθήκες που χαρακτηρίζονται «ύποπτες».

Αναφορά υπήρξε και στη δικηγόρο Φιλάνθη Ψυρρή με καταγωγή από την Ηλεία και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή της Βρίνας, που έδωσε έναν τεράστιο αγώνα μέσα στις δικαστικές αίθουσες, διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο διαρευνώντας σε υποθέσεις θανάτων και δολοφονιών στη Χούντα.

Πηγή: www.patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture