Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παγκόσμια ανησυχία: Πράσινο φως ΗΠΑ-Βρετανίας στην Ουκρανία για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς -Απειλεί η Ρωσία

Παγκόσμια ανησυχία: Πράσινο φως ΗΠΑ-Βρετ...

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχία

Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, μετά την απόφαση Μπάιντεν να δώσει «πράσινο φως» σε χτυπήματα βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχία. Η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει πως θα αυξηθεί η ένταση, ενώ έχει πει, επίσης, πως πρόκειται για μια κλιμάκωση που ενδέχεται να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία τη χρήση αμερικανικών πυραύλων

Την ίδια ώρα, στη Σκανδιναβία κυκλοφορεί φυλλάδιο οδηγιών, το οποίο αναφέρει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για να επιβιώσουν σε περίπτωση πολέμου.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης Μπάιντεν, σε ρωσικό βομβαρδισμό στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 11 άτομα.

Πρώτη αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ: Ο πόλεμος θα αλλάξει ριζικά, αν η Ουκρανία πλήξει σε βάθος έδαφός μας
Η χρήση από την Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, θα σημάνει μια ριζική κλιμάκωση της σύγκρουσης, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο αναφέρει ότι μια τέτοια ενέργεια θα άλλαζε θεμελιωδώς την φύση του πολέμου και θα πυροδοτούσε μια «επαρκή και απτή» απάντηση από τη Ρωσία.

Η χρήση από την Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS για να επιτεθεί στο ρωσικό έδαφος θα σήμαινε «άμεση συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών σε εχθροπραξίες εναντίον της Ρωσίας».

Βρετανία: Έτοιμο και το Λονδίνο να δώσει «πράσινο φως» στην Ουκρανία για χρήση μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων κατά της Ρωσίας

Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο και αυτό μετά τις ΗΠΑ να δώσει το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνται πηγή από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο.

Ήδη ο σκιώδης υπουργός Άμυνας των Συντηρητικών, Τζέιμς Κάρτλιτζ, σε συνέντευξή του νωρίς το πρωί δήλωσε πως ελπίζει ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα ωθήσει τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, σερ Κιρ Στάρμερ, στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, αρχές Σεπτεμβρίου, είχε θέσει το θέμα στον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος όμως τότε είχε αρνηθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Μερικές μέρες αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και πέντε πρώην υπουργοί Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ αυτών ο Γκραντ Σαπς και ο Μπεν Γουάλς, είχαν ζητήσει από τον Βρετανό πρωθυπουργό να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει βρετανικούς βαλλιστικούς πυραύλους παρά τις τότε αντιρρήσεις του Τζον Μπάιντεν.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο σερ Κιρ Στάρμερ, καθ' οδόν προς τη σύνοδο των G20 στη Βραζιλία, υπογράμμισε πως δεν έχει πρόθεση να συνομιλήσει με τον Πούτιν, όπως έκανε πριν από μερικές μέρες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ τόνισε πως «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία».

Σι σε Στάρμερ στους G20: Ο κόσμος μπαίνει σε εποχή αναταράξεων
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ είπε σήμερα στον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ ότι ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα εποχή «αναταράξεων», στην πρώτη διμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών από το 2018.

«Ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αναταράξεων και αλλαγών», είπε ο Σι στον Στάρμερ σε επικοινωνία τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ρωσία: Η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει νέα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία μετά την απόφαση των ΗΠΑ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), Βιτσισλάβ Βολόντιν, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει νέα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Βολόντιν δεν παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα οπλικά συστήματα και είπε ότι η Ουκρανία ήδη πλήττει τη Ρωσία χρησιμοποιώντας παρόμοιους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Είπε, ωστόσο, ότι η επέκταση της χρήσης τους θα «καταστρέψει πλήρως τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις».

Κρεμλίνο: Θα βαθύνει η σύγκρουση, θα αυξηθεί η ένταση αν οι ΗΠΑ επιτρέψουν τα ουκρανικά πλήγματα στη Ρωσία
Και ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως ακόμη, πράγμα μάλλον παράδοξο και -σύμφωνα με αναλυτές- ανησυχητικό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η αμερικανική απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ρίχνει λάδι στη φωτιά και επιδιώκει να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αν επιβεβαιωθεί επισήμως από την Ουάσιγκτον ότι ο Τζο Μπάιντεν έδωσε έγκριση στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, η έγκριση αυτή θα οδηγήσει «σε μια θεμελιωδώς νέα κατάσταση όσον αφορά την ανάμειξη των ΗΠΑ σε αυτήν τη σύγκρουση», προειδοποίησε.

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Ο Μπάιντεν θέλει να ξεκινήσει Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν αναλάβει ο πατέρας μου!
Την ίδια ώρα, ο γιος του επανεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο Μπάιντεν ότι προσπαθεί να ξεκινήσει Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως υποστήριξε, η πρόσφατη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο προτού ο πατέρας του, Ντόναλντ Τραμπ, αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, προσθέτοντας πως ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί να υπονομεύσει τον πατέρα του προτού ξεκινήσει τη θητεία του και κατηγορώντας τον Μπάιντεν πως «φέρνει το χάος».

«Φαίνεται ότι θέλει να διασφαλίσει ότι θα ξεκινήσει ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος προτού ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ειρήνη και να σώσει ζωές. Πρέπει να κλειδώσω αυτά τα τρισεκατομμύρια δολάρια. Ζωή καταραμένη!!! Ηλίθιοι!», έγραψε στο Χ (πρώην Twitter).

Ουγγαρία: «Επικίνδυνο να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με όπλα κρατών του ΝΑΤΟ»
Ανήσυχος εμφανίστηκε ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο. Είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο» να επιτραπεί στην Ουκρανία να εξαπολύει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας κατά της Ρωσίας χρησιμοποιώντας όπλα από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, είναι από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που διατηρεί σχέσεις με τη Ρωσία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Ο ίδιος, μάλιστα, έχει αναχθεί σε έντονο επικριτή των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης του μπλοκ προς το Κίεβο.

Σλοβακία: Άνευ προηγουμένου κλιμάκωση η απόφαση Μπάιντεν
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, αντιτάχθηκε επίσης στην απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε πλήγματα κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι αποσκοπεί στο να ματαιώσει ή να καθυστερήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της έντασης, μια απόφαση που ματαιώνει τις ελπίδες για την έναρξη οποιωνδήποτε ειρηνευτικών συνομιλιών και τον τερματισμό των αμοιβαίων δολοφονιών των Σλάβων στην Ουκρανία», ανέφερε ο Φίτσο σε δήλωσή του.

Οδηγοί επιβίωσης σε συνθήκες πολέμου στους Σκανδιναβούς -«Tι κάνουμε αν δεχτούμε επίθεση»
Την ίδια ώρα, μια σκληρή υπενθύμιση των ταραγμένων καιρών μπροστά στον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης είναι ενημερωτικά φυλλάδια που διανέμονται σε Σκανδιναβούς.

Συγκεκριμένα, στους πολίτες της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας εστάλησαν οδηγοί με τους οποίους δίνονται συμβουλές από τις Αρχές για επιβίωση σε συνθήκες πολέμου ή άλλων κρίσεων.

Τη Δευτέρα, εκατομμύρια Σουηδοί άρχισαν να παραλαμβάνουν αντίγραφα ενός φυλλαδίου που συμβουλεύει τον πληθυσμό πώς να προετοιμαστεί και να αντιμετωπίσει περίπτωση πολέμου ή άλλων απροσδόκητων κρίσεων.

Το «αν έρθει κάποια κρίση ή πόλεμος» έχει επικαιροποιηθεί σε σχέση με πριν από έξι χρόνια, εξαιτίας αυτού που η κυβέρνηση της Σουηδίας αποκαλεί επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, με την οποία εννοεί κατ' αρχάς την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το φυλλάδιο είναι επίσης διπλάσιο σε μέγεθος.

Η Φινλανδία μόλις δημοσίευσε, επίσης, τις δικές της νέες συμβουλές στο διαδίκτυο σχετικά με την «προετοιμασία για περιστατικά και κρίσεις», αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.

Οι Νορβηγοί έλαβαν πρόσφατα ένα φυλλάδιο που τους προτρέπει να είναι προετοιμασμένοι να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους για μία εβδομάδα σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, πολέμου και άλλων απειλών.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτων αναγκών της Δανίας δήλωσε ότι έστελνε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους ενήλικες Δανούς λεπτομέρειες σχετικά με το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα που θα χρειάζονταν για να αντεπεξέλθουν σε μια κρίση για τρεις ημέρες.

«Τι κάνουμε σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης»
Σε μια λεπτομερή ενότητα σχετικά με τις στρατιωτικές συγκρούσεις, το φινλανδικό ψηφιακό φυλλάδιο εξηγεί πώς θα αντιδρούσαν η κυβέρνηση και ο πρόεδρος σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, τονίζοντας ότι οι Αρχές της Φινλανδίας είναι «καλά προετοιμασμένες για αυτοάμυνα».

Η Σουηδία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ μόλις φέτος, αποφασίζοντας -όπως και η Φινλανδία- να υποβάλει αίτηση μετά την επέκταση του πολέμου της Μόσχας το 2022.

Η Νορβηγία ήταν ιδρυτικό μέλος της δυτικής αμυντικής συμμαχίας.

Σε αντίθεση με τη Σουηδία και τη Νορβηγία, η κυβέρνηση του Ελσίνκι αποφάσισε να μην εκτυπώσει ένα αντίγραφο για κάθε σπίτι, καθώς αυτό «θα κόστιζε εκατομμύρια» και μια ψηφιακή έκδοση θα μπορούσε να ανανεωθεί πιο εύκολα.

«Έχουμε στείλει 2,2 εκατομμύρια έντυπα, ένα για κάθε νοικοκυριό στη Νορβηγία» δήλωσε ο Τόρε Κάμφιγιορντ, υπεύθυνος στη Νορβηγική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας (DSB).

Στους καταλόγους των ειδών που πρέπει να φυλάσσονται στο σπίτι περιλαμβάνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως κονσέρβες φασολιών, ενεργειακές μπάρες και ζυμαρικά, καθώς και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων δισκίων ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Το Όσλο έστειλε μια προηγούμενη έκδοση το 2018, αλλά ο Κάμφιγιορντ δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις, έχουν επιφέρει αυξημένους κινδύνους.

Για τους Σουηδούς, η ιδέα ενός βιβλιαρίου πολιτικής έκτακτης ανάγκης δεν είναι κάτι καινούργιο.

Η πρώτη έκδοση του «Αν έρθει πόλεμος» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και επικαιροποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Όμως ένα μήνυμα έχει μετακινηθεί από τη μέση του φυλλαδίου προς τα πάνω: «Εάν η Σουηδία δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες ότι η αντίσταση πρέπει να σταματήσει είναι ψευδείς».

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν ακόμη ουδέτερα κράτη, αν και οι υποδομές τους και το «σύστημα καθολικής άμυνας» χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας, Καρλ Όσκαρ Μπόλιν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι, καθώς το παγκόσμιο πλαίσιο έχει αλλάξει, η ενημέρωση των σουηδικών νοικοκυριών πρέπει να αντανακλά επίσης τις αλλαγές.

Νωρίτερα φέτος είχε προειδοποιήσει ότι «θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία», αν και αυτό θεωρήθηκε ως μια προειδοποίηση για πιο γρήγορες κινήσεις, επειδή θεώρησε ότι η διαδικασία προς την ανοικοδόμηση αυτής της «καθολικής άμυνας» προχωρούσε πολύ αργά.

Λόγω των μακρών συνόρων της με τη Ρωσία και της εμπειρίας της από τον πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Φινλανδία διατηρούσε πάντα υψηλό επίπεδο άμυνας. Η Σουηδία, ωστόσο, μείωσε τις υποδομές της και μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναβαθμίζει και πάλι τις δυνάμεις της.

«Από τη φινλανδική οπτική γωνία, αυτό είναι λίγο παράξενο», σύμφωνα με τον Ιλμάρι Κάικο, αναπληρωτή καθηγητή πολεμικών σπουδών στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας. «Η Φινλανδία δεν ξέχασε ποτέ ότι ο πόλεμος είναι μια πιθανότητα, ενώ στη Σουηδία, οι άνθρωποι έπρεπε να ταρακουνηθούν λίγο για να καταλάβουν ότι αυτό μπορεί πραγματικά να συμβεί», είπε ο καθηγητής.

Oδηγοί επιβίωσης στις σκανδιναβικές χώρες
Οι οδηγοί περιλαμβάνουν οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση διαφόρων σεναρίων και ζητούν από τους πολίτες να βεβαιωθούν ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, σε περίπτωση κρίσης.

Οι Φινλανδοί ερωτώνται πώς θα αντιμετώπιζαν την κατάσταση χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μέρες με χειμερινές θερμοκρασίες που φτάνουν τους -20 βαθμούς Κελσίου.

Ο κατάλογος ελέγχου τους περιλαμβάνει επίσης δισκία ιωδίου, καθώς και τρόφιμα που μαγειρεύονται εύκολα, τροφή για κατοικίδια ζώα και εφεδρική παροχή ρεύματος.

Ο σουηδικός κατάλογος ελέγχου συνιστά πατάτες, λάχανο, καρότα και αυγά μαζί με κονσέρβες σάλτσας μπολονέζ και έτοιμη σούπα με μύρτιλλα και τριαντάφυλλο.

Ο Σουηδός οικονομολόγος Ίνγκμαρ Γκούσταφσον, 67 ετών, θυμάται ότι έλαβε προηγούμενες εκδόσεις του φυλλαδίου: «Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για το όλο θέμα, οπότε το αντιμετωπίζω αρκετά ψύχραιμα. Είναι καλό που λαμβάνουμε πληροφορίες για το πώς πρέπει να ενεργήσουμε και πώς πρέπει να προετοιμαστούμε, αλλά δεν έχω όλες αυτές τις προετοιμασίες στο σπίτι».

Μία από τις πιο σημαντικές συστάσεις είναι η διατήρηση αρκετής τροφής και πόσιμου νερού για 72 ώρες, αλλά ο Κάικο αναρωτιέται αν αυτό είναι δυνατό για όλους: «Πού τα αποθηκεύεις, αν έχεις μια μεγάλη οικογένεια που ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα;»

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν καλεί τον στρατό να βελτιώσει τις ικανότητές του για να είναι έτοιμος για πόλεμο
Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ζήτησε από τον στρατό της χώρας να βελτιώσει τις ικανότητές του σε βαθμό που να είναι έτοιμος για πόλεμο, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης τόνισε ότι ο απειλητικός χαρακτήρας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, και η στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Βόρεια Κορέα έχουν φέρει την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο στη «χειρότερη φάση της Ιστορίας», καλώντας για πολεμικές προετοιμασίες, σύμφωνα με το KCNA.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις