Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει το εσωτερικό της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, προκάλεσε οργισμένη αντίδραση στη Ρωσία
Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει το εσωτερικό της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, προκάλεσε οργισμένη αντίδραση στη Ρωσία.
«Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν… έλαβε μια από τις πιο προκλητικές, μη υπολογισμένες αποφάσεις της κυβέρνησής του, η οποία ενέχει τον κίνδυνο καταστροφικών συνεπειών», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο ιστότοπος της ρωσικής κυβερνητικής εφημερίδας Rossiyskaya Gazeta.
Ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής του φιλοκρεμλινικού Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος, προέβλεψε ότι η απόφαση αυτή “αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε σοβαρή κλιμάκωση, απειλώντας με σοβαρές συνέπειες”. Ο Ρώσος γερουσιαστής Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ έκανε λόγο για “ένα πρωτοφανές βήμα προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”. Όλα αυτά είναι θυμός, ναι. Αλλά όχι πραγματική έκπληξη. Η Komsomolskaya Pravda, η φιλοκυβερνητική ταμπλόιντ, την αποκάλεσε “προβλέψιμη κλιμάκωση”.
Αυτό που πραγματικά μετράει, όμως, είναι τι λέει ο Βλαντίμιρ Πούτιν και πώς απαντά ο ηγέτης του Κρεμλίνου, σχολιάζει το BBC. Μέχρι στιγμής έχει παραμείνει σιωπηλός. Αλλά σήμερα (Δευτέρα) ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “αν έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση σημαίνει μια εντελώς νέα φαύλο κύκλο έντασης και μια εντελώς νέα κατάσταση όσον αφορά την εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτή τη σύγκρουση”.
Ποιος ρίχνει λάδι στην φωτιά;
Ο Πεσκόφ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά και συνεχίζει να υποδαυλίζει την ένταση γύρω από αυτή τη σύγκρουση». Οι δυτικοί ηγέτες θα υποστήριζαν ότι η Ρωσία είναι αυτή που “ρίχνει λάδι στη φωτιά” με την πρόσφατη αποστολή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην εμπόλεμη ζώνη για να πολεμήσουν μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις και με τη συνέχιση της επίθεσης στην Ουκρανία.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί να μην έχει ακόμη σχολιάσει. Αλλά ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει πει πολλά στο παρελθόν. Τους τελευταίους μήνες, το Κρεμλίνο έχει καταστήσει το μήνυμά του προς τη Δύση πεντακάθαρο: μην το κάνετε αυτό, μην καταργήσετε τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς σας, μην επιτρέψετε στο Κίεβο να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος με αυτούς τους πυραύλους, είναι τα συνεχή μηνύματα του Κρεμλίνου στους συμμάχους της Ουκρανίας.
Τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε ότι αν επιτραπεί κάτι τέτοιο, η Μόσχα θα το θεωρήσει ως “άμεση συμμετοχή” των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Αυτό θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ… πολεμούν με τη Ρωσία», είπε.
Οι πυρηνικές κινήσεις της Μόσχας
Τον επόμενο μήνα, ο ηγέτης του Κρεμλίνου ανακοίνωσε επικείμενες αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα, που καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Μόσχα μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.
Αυτό ερμηνεύτηκε ευρέως ως άλλη μια λιγότερο από διακριτική υπόδειξη προς την Αμερική και την Ευρώπη να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει το ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Το να μαντεύεις τις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι ποτέ εύκολο. Αλλά έχει αφήσει υπονοούμενα.
Τον Ιούνιο, σε μια συνάντηση με τους επικεφαλής των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, ο Πούτιν ρωτήθηκε: Πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία εάν δινόταν η ευκαιρία στην Ουκρανία να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος με όπλα που προμηθεύει η Ευρώπη; «Πρώτον, θα βελτιώσουμε, φυσικά, τα συστήματα αεράμυνάς μας. Θα καταστρέψουμε τους πυραύλους τους», απάντησε ο πρόεδρος Πούτιν.
«Δεύτερον, πιστεύουμε ότι αν κάποιος σκέφτεται ότι είναι δυνατόν να προμηθεύσει τέτοια όπλα σε μια εμπόλεμη ζώνη για να πλήξουν το έδαφός μας και να μας δημιουργήσουν προβλήματα, γιατί να μην προμηθεύσουμε τα όπλα μας της ίδιας κατηγορίας σε εκείνες τις περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπου θα στοχεύουν ευαίσθητες εγκαταστάσεις των χωρών που το κάνουν αυτό στη Ρωσία;».
Με άλλα λόγια, ο εξοπλισμός αντιπάλων της Δύσης, για να πλήξουν δυτικούς στόχους στο εξωτερικό είναι κάτι που η Μόσχα εξετάζει.
Η επιβεβαίωση Λουκασένκο
«Στην πρόσφατη συνέντευξή μου με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, τον ηγέτη της Λευκορωσίας, ο στενός σύμμαχος του Πούτιν φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι το Κρεμλίνο σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο», γράφει ο δημοσιογράφος του BBC Στιβ Ρόζενμπεργκ, σημειώνοντας ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος του είχε επίσης πει ότι είχε συζητήσει το θέμα σε πρόσφατη συνάντηση με δυτικούς αξιωματούχους.
«Τους προειδοποίησα. ‘Παιδιά, να είστε προσεκτικοί με αυτούς τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς’», του είπε ο Λουκασένκο και εξήγησε και τι μπορούσε να συμβεί. «Οι Χούτι [αντάρτες] μπορεί να έρθουν στον Πούτιν και να ζητήσουν παράκτια οπλικά συστήματα που μπορούν να πραγματοποιήσουν τρομακτικά πλήγματα σε πλοία. “Και αν πάρει εκδίκηση από εσάς για την προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς στον [πρόεδρο] Ζελένσκι, προμηθεύοντας τους Χούθι με το πυραυλικό σύστημα Bastion; Τι θα συμβεί αν χτυπηθεί ένα αεροπλανοφόρο; Ένα βρετανικό ή αμερικανικό. Τι θα γίνει τότε;”
Τα ρωσικά ΜΜΕ
Ωστόσο, ορισμένες από τις αντιδράσεις των μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία φάνηκε να έχουν σχεδιαστεί για να υποβαθμίσουν τα πράγματα. “Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ήδη [προηγουμένως] αναχαιτίσει πυραύλους ATACMS κατά τη διάρκεια επιθέσεων στις ακτές της Κριμαίας”, δήλωσε στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στην εφημερίδα Izvestia, η οποία συνέχισε υπονοώντας ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ ενδέχεται να “αναθεωρήσει” την απόφαση.
«Αυτή είναι, για να το θέσουμε ήπια, μια ασυνήθιστη κατάσταση», γράφει ο Ρόζενμπεργκ, στο BBC και εξηγεί: «Σε δύο μήνες, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει φύγει από τα καθήκοντά του και ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.
Το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ πιο επιφυλακτικός από τον πρόεδρο Μπάιντεν όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Αλλά, θα αποτελέσει αυτό παράγοντα στους υπολογισμούς του Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς θα διαμορφώνει την απάντηση της Ρωσίας;»
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr