Ενδιαφέρουσα η συνεδρία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας
Καίρια ερωτήματα που αφορούν τις προοπτικές ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας αναδείχτηκαν στη συνεδρία που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο -10ο Περιφερειακό Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του 27ου Forum Ανάπτυξης, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου.
Συντονιστής ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Παππάς, ενώ κατά την διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκαν σημαντικές οικονομικές πτυχές που αφορούν την Δυτική Ελλάδα μέσα από έρευνες για τους οικονομικούς δείκτες και την ανεργία.
Ο Νίκος Γιαννακόπουλος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών σχολίασε τα στοιχεία που αφορούν την Δυτική Ελλάδα, η οποία συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστό 4,4%, όταν το Λεκανοπέδιο συνεισφέρει 48%. Κατά τον ίδιο, υπάρχει μεγάλη απόσταση της ΠΔΕ στον τομέα της συνεισφοράς και αυτό το πρόβλημα καταγράφεται τα τελευταία 20 χρόνια. Η ανεργία πάντως στην Δυτική Ελλάδα έχει πέσει στο 10% από το 21% πριν μια πενταετία, ωστόσο μεγάλο πρόβλημα είναι το δημογραφικό για την περιοχή που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την μεταφορά οικονομικών πόρων.
Ο Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, σε διαδικτυακή του παρέμβαση τόνισε ότι παρότι η Δυτική Ελλάδα έχει προοπτικές στον Τουρισμό, δυστυχώς της λείπουν οι υποδομές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα- Πύργος, που κατά τον ίδιο ενώ θα παραδιδόταν σε χρήση το 2023 με τον παλιό σχεδιασμό, δυστυχώς έχει πάει σημαντικά πίσω.
«Αν δεν υπάρχουν υποδομές κανένα πλάνο δεν μπορεί να προχωρήσει» τόνισε ο κ. Καλαματιανός.
H Xριστίνα Σταρακά, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι στην Δυτική Ελλάδα ο κίνδυνος φτώχειας του πληθυσμού είναι στο 32%, ενώ εξήγησε ότι η περιοχή έχει χαμηλή εξωστρέφεια και επενδυτική δραστηριότητα, αλλά και ελλιπείς υποδομές και απαρχαιωμένο δίκτυο. Τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να αγκαλιάσει όλες τις Περιφέρειες της περιοχής και το κυριότερο, να γίνουν τα βήματα εξωστρέφειας που απαιτούνται ώστε η Δυτική Ελλάδα να βρει τον ρόλο που της αξίζει.
Ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τόνισε ότι η ΠΔΕ έχει κάνει άλματα. «Το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο που έχει η Περιφέρεια είναι το ΕΣΠΑ. Το διάστημα 2014-2020 το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς και με απορροφητικότητα παραπάνω από 100%. Είχαμε 50 επιπλέον εκατομμύρια για να τα σπρώξουμε στην ανάπτυξη. Χάρη στις καινοτόμες δράσεις που υλοποιήσαμε έχουμε βελτιώσει τον δείκτη της ανεργίας. Κυμαινόταν στο 24,1% όταν παραλάβαμε και έπεσε στο 10%» υποστήριξε ο κ. Σταυρουλόπουλος. Για το μέλλον της περιοχής εξήγησε ότι εκείνο που απαιτείται είναι να ξεκαθαριστεί από κοινού ποιοι είναι οι στόχοι, προκειμένου να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο Aλέξανδρος Παγώνης, στέλεχος ΚΚΕ και οικονομολόγος, υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και η συγκέντρωση κινδύνων, λόγω των πολέμων που είναι σε εξέλιξη, καθιστούν ευάλωτες τις αγορές. Σημείωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα τα οποία όμως δίνονται για την πολεμική βιομηχανία. Για την ανεργία, παρατήρησε ότι μπορεί να μειώθηκε όμως οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης είναι περισσότερες από τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Ανέφερε επίσης ότι η ανάπτυξη του Airbnb και του real estate έχουν οδηγήσει τα νοικοκυριά να δαπανούν το 50% του εισοδήματος για κάλυψη στεγαστικών αναγκών.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr