Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Βία κατά των γυναικών: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι

Βία κατά των γυναικών: Πάνω από 16.000 έ...

Κάθε µέρα 51 γυναίκες πέφτουν θύµατα κακοποίησης με το 27% των δραστών να είναι σύζυγοι

Μια «επιδημία» χωρίς τέλος αποτυπώνουν τα νούμερα για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα τα οποία δείχνουν ότι οι δράστες έχουν τα κλειδιά του σπιτιού μας.

Μάλιστα είναι αυξημένα μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, όπως φανερώνουν τα στοιχεία της ΕΛΑΣ.

51 γυναίκες κάθε ημέρα πέφτουν θύματα

Κάθε µέρα του 2024, 51 γυναίκες στη χώρα µας πέφτουν θύµατα κακοποίησης, µε το ποσοστό να είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση µε πέρυσι και το 27% των δραστών να είναι σύζυγοι.

 Μέσα σε 10 μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους από το χέρι του πρώην ή νυν συντρόφου ή άνδρα 14 γυναίκες στην Ελλάδα, ενώ 15.571 γυναίκες έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. 5.583 άνδρες έπεσαν θύματα αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας. Το 82% των δραστών ενδοοικογενειακής βίας είναι άντρες και μόνο το 18%γυναίκες.

Παράλληλα, αυξημένα είναι τα ποσοστά των συλλήψεων με 6.453 άτομα τον 2023 να έχουν συλληφθεί ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους έχουν συλληφθεί 11.308. Το 49% των δραστών σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας είναι ηλικίας 35-60 ετών. Το 91% των περιστατικών αφορά απειλές και σωματικές βλάβες.

 Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από τις συνολικά 21.865 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τους πρώτους 10 µήνες του τρέχοντος έτους οι 5.900 αφορούσαν επεισόδια ανάµεσα σε συζύγους, ενώ σε 3.019 περιπτώσεις οι εµπλεκόµενοι ήταν µόνιµοι σύντροφοι. Το µεγαλύτερο ποσοστό αφορά περιστατικά ανάµεσα σε ανδρόγυνα που ζουν στον ίδιο χώρο, όµως εξίσου µεγάλα είναι και τα νούµερα που αφορούν χωρισµένα ζευγάρια.

 Από τους δράστες το 83% των δραστών ενδοοικογενειακής βίας είναι Έλληνες και μόνο το 17% είναι αλλοδαποί.

Panic Button: 788 φορές χρησιμοποιήθηκε 

Από το ξεκίνημα της λειτουργίας του Panic Button, του «κουμπί πανικού» που δίνεται από την αστυνομία δωρεάν σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, 788 φορές έχει χρησιμοποιηθεί. Σε 16.797 γυναίκες και 3.190 άντρες προτάθηκε η εγκατάστασή του. 5.302 γυναίκες το εγκατέστησαν και αντίστοιχα 335 από αάντρες

 Για όλα τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών μίλησε αναλυτικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στο Πρώτο Πρόγραμμα 96,1.

 Αναλυτικότερα, ο υπουργός σημείωσε ότι το 2019 στην προηγούμενή του θητεία δεν υπήρχε καμία δομή, καμία υπηρεσία που να ασχολείται με αυτά τα ζητήματα. Τότε, καταγράφονταν 3.500 περιστατικά. Σε πλήρη αντιδιαστολή με τη σημερινή κατάσταση που από την αρχή του χρόνου έχουν καταγραφεί 18.400 περιστατικά, δηλαδή 6 φορές περισσότερα.

 Συγκεκριμένα, είπε πως «φέτος, μέχρι στιγμής, το 10ηνο, Ιανουάριος- Οκτώβριος, έχουμε 11.300 συλλήψεις. Πέρυσι ήταν 5.600, δηλαδή ήταν οι μισές ακριβώς. Αυτό σημαίνει αύξηση πολύ μεγάλη της δραστηριότητας της Αστυνομίας, που οφείλεται στην αύξηση των καταγγελιών. Τα επίσημα καταγεγραμμένα θύματα φέτος είναι 21.000, ενώ πέρυσι ήταν 11.000».

 Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που αποκαλύπτεται, και όπως ανέφερε, είναι ευχάριστο που οι γυναίκες άρχισαν να μιλούν, να «ανοίγουν στόματα, να ανοίγουν πόρτες που ήταν παλιά κλειστές». «Άρα, λοιπόν, υπάρχει μια πρόοδος, υπάρχει μια εξέλιξη θετική, με την έννοια ότι έχουν συλληφθεί διπλάσιοι δράστες σε σχέση με πέρυσι. Και αν πάμε πιο πίσω, δυστυχώς τα πράγματα είναι ακόμη πολύ χειρότερα», είπε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις