Στο επίκεντρο επικρίσεων βρίσκεται η πρόεδρος της Κομισιόν για το ταξίδι στην Κρήτη
Για σύγκρουση συμφερόντων κατηγορεί η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Έμιλι Ο’Ράιλι, την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επειδή φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κρήτη, λίγες ημέρες προτού οι ευρωβουλευτές αποφασίσουν αν θα της χορηγήσουν δεύτερη θητεία στο αξίωμα.
Πρόκειται για το ταξίδι που πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 2023, για το οποίο, όπως δήλωσε η Ο’Ράιλι, “η Επιτροπή έδωσε αντιφατικές αναφορές και η ακατανόητη και παράνομη ετήσια καθυστέρηση της να απαντήσει στις καταγγελίες ισοδυναμεί με κακοδιοίκηση”.
Σημειώνεται πως ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΕ εμποδίζει τους επιτρόπους να δέχονται φιλοξενία, εκτός από το διπλωματικό πρωτόκολλο και το πρωτόκολλο ευγένειας – αλλά δεν είναι σαφές πώς αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο ζήτημα όταν αφορά την ίδια την πρόεδρο.
“Αυτό φαίνεται να είναι μια διαρθρωτική ανεπάρκεια που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Επιτροπή προκειμένου να μεταφέρει στο κοινό ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά την υπευθυνότητα της ηγεσίας της”, δήλωσε η Ο’Ράιλι, προσθέτοντας ότι δεν είναι “πεπεισμένη” ότι η Επιτροπή χειρίστηκε τις καταγγελίες με την κατάλληλη ταχύτητα και επιμέλεια.
Η Επιτροπή αρνήθηκε τις ηθικές ανησυχίες, λέγοντας ότι το ταξίδι δεν ήταν ασυνήθιστο όσον αφορά τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις ενώ η Επιτροπή σε άλλο σημείο είχε δηλώσει, σύμφωνα με την Ο’Ράιλι, ότι η επίσκεψη ήταν ιδιωτική και μη επίσημη, μια προφανής αντίφαση που δεν έχει ποτέ γεφυρωθεί.
Η καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους στην απάντηση σε αίτημα διαφάνειας για το θέμα “δεν είναι μόνο ακατανόητη, αλλά παραβιάζει και τα χρονικά όρια που ορίζει η νομοθεσία της ΕΕ”, δήλωσε η Ο’Ράιλι, λέγοντας ότι η άμεση ομάδα της φον ντερ Λάιεν, γνωστή ως υπουργικό συμβούλιο, ήταν ένοχη ιδιαίτερης κωλυσιεργίας.
Η τριήμερη επίσκεψη αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον ελληνικό ιστότοπο Zarpa News, ο οποίος ανέφερε ότι η φον ντερ Λάιεν και ο σύζυγός της είχαν μείνει για τρεις ημέρες σε μια βίλα στα Χανιά της Κρήτης, ως προσκεκλημένοι του Μητσοτάκη.
Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που συγκρίνουν την συγκεκριμένη επίσκεψη με τη μυστικότητα των γραπτών μηνυμάτων που φέρεται να έστειλε η φον ντερ Λάιεν στον επικεφαλής της Pfizer κατά τη διαπραγμάτευση των συμβολαίων για τα εμβόλια Covid, ένα θέμα που έχει πλέον φτάσει στα δικαστήρια της ΕΕ.
“Η κακοδιοίκηση έχει γίνει το σύστημα, έτσι διοικούν την Ευρώπη και φαίνεται να το θεωρούν φυσιολογικό”, δήλωσε στο Euronews η Σόφι Ιν’τ Βελντ, η πρώην ευρωβουλευτής που έκανε την καταγγελία, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα “θα έπρεπε να στείλουν ένα ωστικό κύμα σε κάθε δημοκρατικό θεσμό, αλλά απλά σηκώνουν τους ώμους, δεν τους νοιάζει”.
“Η Επιτροπή είναι ο εφαρμοστής της νομοθεσίας της ΕΕ … το κάνει έναντι των εθνικών κυβερνήσεων, πρέπει να κρατάει μια επαγγελματική απόσταση”, πρόσθεσε η Ιν’τ Βελντ, αναφέροντας πολλές περιπτώσεις στις οποίες η Επιτροπή θα έπρεπε να είναι σκληρή με την Αθήνα, όπως τα pushbacks, το Predator και το δυστύχημα των Τεμπών συμπεριλαμβανομένων των απωθήσεων μεταναστών, της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού και μιας υπόθεσης διαφθοράς που αφορούσε την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
“Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς τη μια μέρα θα κάνει ιδιωτικές διακοπές με τον Μητσοτάκη και την επόμενη μέρα θα του παραδώσει μια διαδικασία επί παραβάσει“, δήλωσε η Ιν’τ Βελντ.
Η φον ντερ Λάιεν φαίνεται ότι θα κερδίσει την έγκριση για μια δεύτερη πενταετή θητεία στην ψηφοφορία της Τετάρτης – αλλά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ομάδες όπως οι Πράσινοι φαίνεται ότι εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr