Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BODY & SOUL

/

Τα 10 πράγματα για τα οποία πρέπει να σταματήσετε να αγχώνεστε

ΦΩΤΟ Unsplash

ΦΩΤΟ Unsplash

Όλοι εγκλωβιζόμαστε στην παγίδα της υπερανάλυσης πραγμάτων που δεν θα έχουν μεγάλη σημασία μακροπρόθεσμα

Όταν αγχώνεστε, πρέπει να μπορείτε να ξεχωρίσετε αν η πηγή του άγχους σας, θα έχει σημασία στο μέλλον.

Όλοι εγκλωβιζόμαστε στην παγίδα της υπερανάλυσης πραγμάτων που δεν θα έχουν μεγάλη σημασία μακροπρόθεσμα.

Η ψυχολογία μας λέει ότι πολλές από τις ανησυχίες μας, δεν αξίζουν τόση πολλή από την ενέργειά μας. Στο άρθρο αυτό αναλύονται 10 πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να αγχώνεστε επειδή, ειλικρινά, δεν έχουν τόση σημασία όση τους αποδίδουμε – τουλάχιστον μακρόπνοα.

 Τα 10 πράγματα για τα οποία πρέπει να σταματήσετε να αγχώνεστε

Η γνώμη των άλλων για εσάς
Λάθη από το παρελθόν
Να δείχνετε την «τέλεια» ζωή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Να έχετε πάντα τον έλεγχο
Να λέτε «ναι» σε όλα
Να φοβάστε την αποτυχία
Να μην είστε «αρκετά καλοί»
Να επιδιώκετε διαρκώς την ευτυχία
Ανασφάλεια για το μέλλον
Να έχετε την ιδέα της τέλειας ζωής

Η γνώμη των άλλων για εσάς
Οι άνθρωποι αναλώνουμε πολλή ενέργεια ανησυχώντας για τις απόψεις των άλλων.

Υπερεκτιμούμε την κριτική και τις απόψεις των άλλων. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό φαινόμενο, όπου οι άνθρωποι θεωρούν ότι βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των άλλων, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Αντίθετα, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απασχολημένοι με τη δική τους ζωή και τα προβλήματα, που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τους άλλους.

Ακόμη και εκείνοι που κρίνουν, το κάνουν περιστασιακά και μετά αυτό φθίνει.

Επίσης, οι γνώμες των άλλων, μακροπρόθεσμα, δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη ζωή σας. Την μεγαλύτερη σημασία έχει η γνώμη που εσείς οι ίδιοι έχετε για τον εαυτό σας.

 Αν σας απασχολεί η γνώμη των άλλων, να θυμάστε ότι, στην πραγματικότητα, αυτό έχει πολύ μικρότερη αξία.

Λάθη από το παρελθόν
Όλοι έχουμε κάνει πράγματα για τα οποία δεν είμαστε περήφανοι.

Μπορεί να υπεραναλύετε το κάθε σας λάθος. Να μένετε ξάγρυπνοι, αναλύοντάς το κάθε λεπτό όπου κάτι πήγε στραβά. Ό, τι έχει γίνει όμως, δεν μπορεί να αλλάξει.

Οι ψυχολόγοι μας πληροφορούν ότι, η αναμάσηση του παρελθόντος δεν μας προσφέρει τίποτα. Δεν αλλάζει ό,τι έχει συμβεί και, σε καμία περίπτωση δεν μας βοηθά να προχωρήσουμε μπροστά.

Μία ανατροπή δεν μπορεί να καθορίσει εσάς ή τις ικανότητές σας.

Μακροπρόθεσμα, αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο πιστεύετε.

Να δείχνετε την «τέλεια» ζωή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Είναι εύκολο να εγκλωβιστούμε στην προσπάθεια προβολής μιας τέλειας ζωής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να θυμάστε πως, όσα βλέπετε στα social media είναι προϊόν προσεκτικής επιλογής και όχι η ολοκληρωμένη και αυθεντική απεικόνιση της ζωής κάποιου.

Σύμφωνα με μελέτες, η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οδηγεί σε συναισθήματα ανεπάρκειας και πλήττει την αυτοεκτίμηση. Η προσπάθεια δημιουργίας μιας τέλειας ζωής στο διαδίκτυο, αυξάνει το άγχος και μας κλέβει τη χαρά από το παρόν.

Μακροπρόθεσμα, η προσωπική μας ευτυχία και ικανοποίηση είναι που έχουν πραγματική σημασία και όχι η προβολή της τέλειας ζωής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να έχετε πάντα τον έλεγχο
Είναι στην ανθρώπινη φύση μας η επιθυμία να θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων και των άλλων ανθρώπων. Θεωρούμε πως, αν καταφέρουμε να ρυθμίσουμε τέλεια τα πάντα, θα αποφύγουμε το αίσθημα της δυσαρέσκειας και θα διασφαλίσουμε την ευτυχία μας.

Η ζωή όμως, είναι απρόβλεπτη, όσο και αν προσπαθούμε να την ελέγξουμε. Όσα σχέδια και αν κάνουμε, πάντα θα προκύπτει κάτι απρόβλεπτο. Η υπερβολική ανάγκη ελέγχου, οδηγεί σε στρες, άγχος και επιβαρύνει τις σχέσεις. Μας κρατά στάσιμους, αναχαιτίζει την εξέλιξη και την πρωτοποριακή σκέψη.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πρέπει να απαλλαγούμε από την ανάγκη του ελέγχου και να εστιάσουμε στις δικές μας αντιλήψεις, αντιδράσεις και ενέργειας, προκειμένου να διαφυλάξουμε την ψυχική μας υγεία. Μακροπρόθεσμα, αυτό είναι που θα διαμορφώσει τη ζωή μας.

Να λέτε «ναι» σε όλα
Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να δεσμεύονται, αναλαμβάνοντας περισσότερα από όσα πραγματικά μπορούν να κάνουν, μία τάση που ζημιώνει την ενέργεια και τον προσωπικό τους χρόνο.

Ενώ είναι σημαντικό να βοηθάμε και να συνεισφέρουμε, αν αναλαμβάνουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να κάνουμε, θα καταλήξουμε σε εξουθένωση, στρες και θα συσσωρεύσουμε θυμό.

Δεν θα έχουμε χρόνο ν’ αφιερώσουμε σε πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς.

Η ψυχολογία μας πληροφορεί πως πρέπει να μάθουμε να λέμε «όχι», προκειμένου να θωρακίσουμε την ψυχική μας υγεία και την ευεξία. Πρέπει να θέτουμε όρια και να ιεραρχούμε ψηλά και τις δικές μας ανάγκες.

Μακροπρόθεσμα, αν μάθετε να λέτε «όχι» σε όσα δεν σας προσφέρουν, θα δημιουργήσετε περισσότερο περιθώριο για όσα επιθυμείτε και έχουν πραγματική σημασία.

Να φοβάστε την αποτυχία
Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να μας παραλύσει, να μας κρατήσει δέσμιους και να μην προσπαθήσουμε, να επιδιώξουμε τα όνειρά μας, να δοκιμάσουμε κάτι νέο.

Ο φόβος της αποτυχίας μας βάζει σε μια διαρκή κατάσταση άγχους και ανησυχίας, αναχαιτίζοντάς μας από την επιδίωξη των στόχων μας.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, ο φόβος της αποτυχίας απορρέει από την τελειομανία. Αν θέτουμε μη ρεαλιστικούς στόχους, καταλήγουμε να «μαστιγώνουμε» τον εαυτό μας που δεν τους πέτυχαμε.

Όλοι αποτυγχάνουμε. Η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής. Αυτό που έχει σημασία, είναι ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετωπίζουμε.

Τα λάθη και οι αποτυχίες, είναι ευκαιρίες για μάθηση και εξέλιξη. Αποτελούν εφαλτήριο για την επιτυχία.

Μακροπρόθεσμα, δεν έχει σημασία πόσες φορές θα αποτύχετε, αλλά πόσες φορές θα ξαναπροσπαθήσετε.

Να μην είστε «αρκετά καλοί»
Όλοι αμφιβάλλουμε περιστασιακά για τον εαυτό μας. Μία φωνή μέσα σας, λέει ότι δεν έχετε τα προσόντα, ότι δεν αξίζετε να καταφέρετε κάτι.

Οι ψυχολόγοι χαρακτηρίζουν αυτή την κατάσταση ως «σύνδρομο του απατεώνα». Οι άνθρωποι νιώθουν ότι δεν αξίζουν τα «εύσημα» για κάτι που έχουν πετύχει. Αντίθετα, θεωρούν ότι είναι απατεώνες και έχουν ξεγελάσει τους άλλους, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι είναι ικανοί.

Η αίσθηση αυτή, είναι απατηλή. Αν έχετε κατακτήσει κάτι, είναι χάρη στις ικανότητές σας. Πολύ συχνά, γινόμαστε οι ίδιοι οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας.

Μακροπρόθεσμα, οι αρνητικές πεποιθήσεις ριζώνουν μέσα μας και μας κρατούν στάσιμους. Να μην ξεχνάτε τα δυνατά σας σημεία, τα κατορθώματά σας και την αξία σας.

Είστε μία χαρά όπως είστε.  

Να επιδιώκετε διαρκώς την ευτυχία
Μπορεί να έχουμε την εντύπωση πως, ο τελικός στόχος της ζωής, είναι να είμαστε ευτυχισμένοι. Η αδιάλειπτη επιδίωξη της ευτυχίας, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η ζωή είναι γεμάτη από σκαμπανεβάσματα. Είναι λογικό και όλοι οι άνθρωποι βιώνουν όλη την γκάμα των συναισθημάτων, τη λύπη, τον θυμό και την απογοήτευση. Όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά, αλλά και αναγκαία για την εξέλιξη και την κατανόηση.

Η ψυχολογία μας πληροφορεί ότι, έχει μεγαλύτερη σημασία να καλλιεργούμε την ψυχική μας ευεξία και ανθεκτικότητα, τη δυνατότητα να αξιοποιούμε τα συναισθήματά μας με υγιή τρόπο.

Μακροπρόθεσμα, δεν έχει τόση σημασία να είμαστε διαρκώς χαρούμενοι, αλλά να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας χωρίς κριτική – τόσο τα καλά, όσο και τ’ αρνητικά.

Η αποδοχή μας επιτρέπει να ζήσουμε μια πιο ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή.

Ανασφάλεια για το μέλλον
Όλοι οι άνθρωποι αγχωνόμαστε,  είτε είναι η δουλειά, το σπίτι, τα οικονομικά.

Όσο και αν αγχωνόμαστε ωστόσο, το μέλλον δεν θ’ αλλάξει. Το άγχος μας στερεί τη χαρά από την παρούσα στιγμή.

Η οργάνωση και η προετοιμασία για το μέλλον είναι αναγκαία. Μπορεί ωστόσο, να γίνει προβληματική, όταν μετατρέπεται σε διαρκές άγχος. Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε και να ελέγχουμε κάθε τι προκύψει στη ζωή.

Η ψυχολογία μας συμβουλεύει να δοκιμάσουμε πρακτικές ενσυνειδητότητας – να εστιάζουμε στο παρόν, χωρίς κριτική. Η συγκέντρωση στο τώρα, περιορίζει το άγχος μας και ενισχύει την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μακροπρόθεσμα, αυτό που έχει σημασία είναι να είστε ήρεμοι και να περιμένετε το μέλλον με αυτοπεποίθηση και δύναμη, όχι με φόβο και άγχος.

Να έχετε την ιδέα της τέλειας ζωής
Η τέλεια ζωή δεν υπάρχει. Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, ανατροπές προκλήσεις και όλοι έχουμε ελαττώματα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.

Πολλές φορές ανησυχούμε για την τέλεια ζωή που έχουμε φανταστεί. Πιστεύουμε πως, αν καταφέρουμε να πάρουμε μια προαγωγή, αν χάσουμε κιλά, αν βρούμε τον ιδανικό σύντροφο, θα είμαστε επιτέλους, ευτυχισμένοι.

Οι ψυχολόγοι μας πληροφορούν ότι, η τελειότητα είναι κάτι απρόσιτο. Επίσης, δεν είναι το κλειδί για την ευτυχία. Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στην αποδοχή – του εαυτού, των άλλων και των δυσκολιών της ζωής.

Tips: Μην αγνοείτε τα προβλήματα, αλλά μην φέρνετε την καταστροφή
Οι φόβοι και οι ανησυχίες μας απορρέουν από τις αντιλήψεις και τις στάσεις μας προς τη ζωή. Δεν είναι μόνο οι ίδιες οι καταστάσεις, αλλά και η δική μας νοηματοδότηση και η απόκρισή μας που δημιουργούν στρες και μας γεμίζουν ανησυχία.

Η ψυχολογία μας διδάσκει τη σημασία της γνωστικής αναπλαισίωσης – την ικανότητα δηλαδή να αλλάζουμε προοπτική και να βλέπουμε τα πράγματα υπό διαφορετικό πρίσμα. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει ν’ αγνοούμε τα προβλήματα, αλλά να τους αποδίδουμε την πραγματική τους αξία και βαρύτητα, και όχι μόνιμες ή καταστροφικές διαστάσεις.

Είτε είναι το άγχος σας για τη γνώμη των άλλων, την έκβαση των καταστάσεων στο μέλλον, ανασφάλειες, να θυμάστε ότι, τα παραπάνω δεν έχουν τόσο σημασία μακροπρόθεσμα. Αναπλαισιώστε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε και ρωτήστε τον εαυτό σας: τι σημασία θα έχει αυτό σε δέκα χρόνια;

Αναζητήστε ευκαιρίες για μάθηση ή ανάπτυξη στην παρούσα κατάσταση.

Μακροπρόθεσμα, στόχος πρέπει να είναι όχι μόνο η απαλλαγή από άγχη και ανησυχίες, αλλά η καλλιέργεια μίας νοοτροπίας δύναμης, αποδοχής και αισιοδοξίας. Στη ζωή, μεγαλύτερη σημασία από το τι μας συμβαίνει, έχει ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε.

enikos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being