Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς θα λειτουργούν οι 1.388 κάμερες στους δρόμους της Αττικής

Πώς θα λειτουργούν οι 1.388 κάμερες στου...

Τέλος στο «σβήσιμο» των κλήσεων

Τέλος στο σβήσιμο των κλήσεων, αλλά και τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που περνούν κάτω από τα ραντάρ των τροχονομικών ελέγχων, επιχειρούν να βάλουν τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής με το σύστημα των 1.388 καμερών που θα τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία και θα λαμβάνουν υλικό 24 ώρες το 24ωρο.

Σε ιδιώτες η διαχείριση του συστήματος των καμερών
 

Το σύστημα των καμερών θα αναλάβουν ιδιώτες για διάστημα δέκα ετών. Οι ανάδοχοι θα λειτουργούν τις κάμερες με σύμβαση παραχώρησης για μια δεκαετία και θα αμείβονται με ποσοστό των κλήσεων που θα πληρώνονται βάσει των παραβάσεων που θα βεβαιώνονται, ενώ η αμοιβή τους θα υπολογίζεται όχι αναλόγως των καμερών που έχουν εγκαταστήσει, αλλά των καμερών που θα λειτουργούν, δεδομένου ότι θα έχουν αναλάβει και τη συντήρηση του συστήματος. Εως σήμερα, πάντως, δεν έχει εκτιμηθεί το ποσό, στο οποίο θα ανέλθει ο προυπολογισμός του εγχειρήματος.

Τι θα γίνει με τα προσωπικά δεδομένα
 

Οσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, κατά την παρουσίαση του συστήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, αναφέρθηκε ότι δεν τίθεται ζήτημα προστασίας τους, καθώς, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, Νίκο Χαρδαλιά, οι κάμερες θα λαμβάνουν εικόνα μόνο από το πίσω τμήμα του αυτοκινήτου χωρίς να φαίνονται οι επιβαίνοντες στο όχημα. Τον τελευταίο λόγο σε αυτό, πάντως, θα έχει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσει στη φάση προκήρυξης του διαγωνισμού και εφόσον έχουν γίνει λεπτομερώς γνωστές οι τεχνικές προδιαγραφές.

Οπως επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, έως τα τέλη Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα έχει προκηρυχθεί ο ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός με στόχο η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο να έχει υπογραφεί μέχρι τα μέσα του 2025.

Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού παραμένει ακόμα άγνωστος, καθώς σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία, θα προκύψει από τα τεύχη διακηρύξεων, τα οποία στην παρούσα φάση ωριμάζει η Κοινωνία της Πληροφορίας καθώς αυτή θα αποτελεί τον φορέα υλοποίησης.

Σήμερα στο λεκανοπέδιο λειτουργούν μερικές δεκάδες κάμερες, ορισμένες εκ των οποίων είναι παλαιάς τεχνολογίας - έως και τεχνολογίας φιλμ - όπως επισημάνθηκε, χωρίς επί το πλείστον ύπαρξη σύμβασης συντήρησής τους.

Την ίδια στιγμή η διαδικασία πληρωμής μιας τροχονομικής παράβασης στους δήμους μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια υπολογίζοντας διάστημα έως και πέντε ετών για την ταμειακή βεβαίωση και άλλο τόσο για την εξάντληση των μεθόδων είσπραξης.

Με το νέο σύστημα θα διασυνδεθούν και οι υφιστάμενες 12 σταθερές κάμερες ταχύτητας του ΟΑΣΑ, οι 17 κάμερες ταχύτητας της Αττικής Οδού και οι 388 της Περιφέρειας Αττικής που θα τοποθετηθούν σε 92 κόμβους καταγράφοντας τις παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη.

Μελλοντικά, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, οι κάμερες του ΟΑΣΑ θα αυξηθούν σε 39, ενώ θα τοποθετηθούν και 1.316 κάμερες ελέγχου παραβάσεων και ασφαλείας σε 708 σημεία της Αττικής.

 

Οι κάμερες θα καταγράφουν παραβάσεις:

ορίου ταχύτητας
ερυθρού σηματοδότη
διάβασης πεζών
μη χρήσης κράνους
χρήσης κινητού τηλεφώνου
μη χρήση ζώνης, ενώ
μέσω των πινακίδων θα ελεγχεται και εάν το όχημα έχει περάσει εμπρόθεσμα ΚΤΕΟ, είναι ασφαλισμένο ή έχει δηλωθεί ακινησία γι΄αυτό.
Το πληροφοριακό σύστημα
 

Οι κάμερες θα “κουμπώσουν” με ειδικό πληροφοριακό σύστημα, την υλοποίηση του οποίου θα αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη διενέργεια διαγωνισμού. Το σύστημα θα υποστηρίζει τις εξής δυνατότητες με στόχο η διαδικασία να μπορεί να διεπεραιωθεί ψηφιακά από την αρχή μέχρι το τέλος:

Συλλογή όλων των δεδομένων από τις κάμερες και τα τάμπλετ των αστυνομικών και μεταφορά δεδομένων.
Αξιολόγηση των δεδομένων από το γραφείο υποστήριξης και άμεση και εύκολη ψηφιακή βεβαίωση παραβάσεων αππό την Τροχαία.
Επίδοση της βεβαίωσης παράβασης ψηφιακά μέσω της θυρίδας του gov.gr ή με sms/viber ή μέσω ταχυδρομικής επιστολής σε περίπτωση μη ύπαρξης τηλεφώνου επικοινωνίας.
Ηλεκτρονική ένσταση κατά της βεβαίωσης παράβασης (ψηφιακό ραντεβού και τηλεδιάσκεψη για την ακρόαση).
Σύστημα ηλεκτρονικής πληρωμής της κλήσης.
Εκκαθάριση πληρωμών.
 

Σε επίπεδο αρμοδιοτήτων της Τροχαίας προβλέπεται ότι θα εξουσιοδοτεί τα όργανα όλης της επικράτειας ως χρήστες του συστήματος ώστε να μπορούν να βεβαιώνουν ότι το καταγραφικό υλικό αφορά την παράβαση, να βεβαιώνουν και επιπλέον παραβάσεις που μπορεί να φαίνονται στην εικόνα ή το βίντεο, όπως για παράδειγμα η μη χρήση κράνους ή ζώνης ασφαλείας και η χρήση κινητού. Επιπλέον θα διαχειρίζονται και θα διεκπεραιώνουν τις ενστάσεις ψηφιακά μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

πηγή  ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις