Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Οι 10 συμπεριφορές των ανθρώπων που φοβούνται να πάνε στον γιατρό, σύμφωνα με ψυχολόγο

Οι 10 συμπεριφορές των ανθρώπων που φοβο...

Ο φόβος του γιατρού, εκδηλώνεται με τρόπους που, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν

Ο φόβος της επίσκεψης σ’ έναν γιατρό, δεν είναι πάντα ξεκάθαρος.

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι που θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν το ανεπιθύμητο ραντεβού, εμφανίζουν κάποιες λεπτές συμπεριφορές. Ξαφνικά, θυμούνται να κάνουν ό,τι δουλειές ανέβαλαν για μήνες, αντί να πάρουν ένα τηλέφωνο και να κλείσουν ένα απλό ραντεβού.

Ο φόβος του γιατρού, εκδηλώνεται με τρόπους που, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν. Δεν είναι μόνο ο φόβος της ένεσης, ή του ενδεχόμενου των δυσάρεστων αποτελεσμάτων. Συχνά έγκειται σε μικρές συνήθειες, κυρίως νοητικές, ενώ άλλες φορές, είναι η ξεκάθαρη άρνηση.

 Αν, διαβάζοντας τις συνήθειες αυτές, αναγνωρίσετε τον εαυτό σας, μην ανησυχείτε. Δεν είστε μόνος. Ούτε είναι κακό να νιώθετε δυσφορία κάθε φορά που είναι να πάτε στο επόμενο ραντεβού με τον γιατρό σας.

Οι 10 συμπεριφορές των ανθρώπων που φοβούνται να πάνε στον γιατρό

Αναβλητικότητα
Υπερανάλυση κάθε συμπτώματος
Αποφυγή συζητήσεων με τον γιατρό
Αυξημένη ανησυχία καθώς πλησιάζει η μέρα της επίσκεψης
Υπερβολική ανάγκη για εφησυχασμό
Συναισθηματικά ξεσπάσματα
Εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων
Συχνή αυτό – εξέταση
Καταστροφολογία
Αποφυγή καθιερωμένων εξετάσεων

Αναβλητικότητα
Η αναβλητικότητα είναι το πρώτο σημάδι που μαρτυρά ότι κάποιος νιώθει δυσφορία στη σκέψη της ιατρικής επίσκεψης. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η αναβλητικότητα προέρχεται από τον φόβο αρνητικού ή άγνωστου αποτελέσματος.

Μπορεί να καθυστερούν να κλείσουν ραντεβού, βρίσκοντας δικαιολογίες να το αφήσουν πίσω, ή και ξεχνώντας το εντελώς.

Πρόκειται για μια συνηθισμένη τακτική αποφυγής η οποία έχει τις ρίζες της στον φόβο. Όσο περισσότερο αναβάλλει ο άνθρωπος την επίσκεψη, τόσο δεν αντιμετωπίζει τον φόβο του.

 Όπως όλοι γνωρίζουμε, η αναβλητικότητα το μόνο που καταφέρνει, είναι να επιδεινώσει το άγχος μακροπρόθεσμα.

Υπερανάλυση κάθε συμπτώματος
Πρόκειται για μία συνηθισμένη συμπεριφορά των ανθρώπων που φοβούνται να επισκεφτούν τον γιατρό.

Αντί να κλείσουν ένα ραντεβού με τον γιατρό, υπεραναλύουν μόνοι τους τα συμπτώματά τους.

Κάθε μικρή δυσφορία, μπορεί να πυροδοτήσει μία αγχώδη αλληλουχία αντιδράσεων.

Υπεραναλύουν και τα πιο μικρά συμπτώματα.

Πρόκειται για μία συνηθισμένη συμπεριφορά των ανθρώπων που φοβούνται να επισκεφτούν τον γιατρό. Υπερβάλλουν με το κάθε σύμπτωμα, μετατρέπουν και τα πιο ασήμαντα σημάδια σε πιθανές απειλές για την υγεία.

Υπάρχουν οι περιπτώσεις της υποχονδρίας, δηλαδή της υπερβολικής και / ή επαναλαμβανόμενης αναζήτησης και ανάλυσης των συμπτωμάτων που σχετίζεται άμεσα με το άγχος υγείας, σε σημείο που γίνεται δυσλειτουργική για την καθημερινότητα του ανθρώπου.

Περιστασιακά, δεν είναι κακό να κάνετε την έρευνά σας, όμως, προσέξτε να μην σας γίνει εμμονή.

Αποφυγή συζητήσεων με τον γιατρό
Έχετε παρατηρήσει πως, ορισμένοι άνθρωποι αλλάζουν αμέσως συζήτηση όταν μιλάτε για θέματα υγείας; Δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για μια συχνή τακτική των ανθρώπων που φοβούνται να επισκεφθούν τον γιατρό.

Η συμπεριφορά αυτή είναι ένδειξη μηχανισμού αποφυγής. Πρόκειται για έναν αμυντικό μηχανισμό που ενεργοποιείται ώστε το άτομο να μη βιώσει το στρες που του προκαλεί η επίσκεψη στον γιατρό.

Αυξημένη ανησυχία καθώς πλησιάζει η μέρα της επίσκεψης
Για έναν άνθρωπο που φοβάται τον γιατρό, κάθε μέρα που τον φέρνει πιο κοντά στο ραντεβού, είναι υπερβολικά αγχωτική.

Μπορεί να γίνουν ευέξαπτοι ή να είναι αφηρημένοι. Κάποιοι μπορεί να υποφέρουν από αϋπνία, ενώ άλλοι χάνουν την όρεξή τους. Όλα τα παραπάνω, είναι ενδείξεις έντονου άγχους και πίεσης. Όσο πλησιάζει η μέρα του ραντεβού, τόσο τα σημάδια αυτά εντείνονται.

Η έντονη κατάσταση ανησυχίας, μπορεί να κάνει και μία απλή, καθημερινή εξέταση να μοιάζει με Γολγοθά.

Υπερβολική ανάγκη για εφησυχασμό
Οι άνθρωποι που φοβούνται να επισκεφθούν τον γιατρό, στρέφονται για εφησυχασμό στους άλλους, σε φίλους, οικογένεια ή το διαδίκτυο. Είναι σε διαρκή αναζήτηση επιβεβαίωσης ότι, τα πράγματα θα πάνε καλά και πως, δεν συντρέχει λόγος επίσκεψης στον γιατρό.

«Το βλέπεις φυσιολογικό;», «Σου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο;», είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που κάνουν συχνά στους άλλους, με την ελπίδα να βεβαιωθούν ότι, η κατάστασή τους δεν είναι σοβαρή. Καλές είναι οι συμβουλές των άλλων, όμως η αγχωμένη αναζήτηση επιβεβαίωσης, σχετίζεται με το άγχος της ιατρικής επίσκεψης.

Συναισθηματικά ξεσπάσματα
Ο φόβος του γιατρού μας κυριεύει με τρόπους ύπουλους και αδιόρατους.

Ένας άνθρωπος που φοβάται να επισκεφτεί τον γιατρό, γίνεται ασυνήθιστα ανήσυχος, αγχώνεται ή και θυμώνει όσο πλησιάζει η ημερομηνία του ραντεβού.

Οι έντονες συναισθηματικές εκρήξεις μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους γύρω τους, καθώς είναι δυσανάλογες ή και ασύνδετες με την κατάσταση. Κάτω από την επιφάνεια ωστόσο, οι εξάρσεις αυτές είναι μία κραυγή για παρηγοριά και κατανόηση.

Εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων
Σας έχει τύχει ποτέ, πριν από ένα σημαντικό ιατρικό ραντεβού, να αρχίσετε να νιώθετε κλιμακούμενα συμπτώματα ασθένειας;

Αυτό συμβαίνει σε ανθρώπους που φοβούνται να επισκεφτούν τον γιατρό. Ο φόβος και η ανησυχία, γίνονται τόσο έντονα που σωματοποιούνται – ανεβαίνει η πίεση, έχουν τρέμουλο, εφίδρωση ή νιώθουν αδιαθεσία. Το σώμα αναπαράγει την ψυχική τους κατάσταση, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο φόβου και δυσφορίας.

Συχνή αυτό – εξέταση
Μπορεί ν’ ακούγεται παράδοξο όμως, οι άνθρωποι που φοβούνται να πάνε στον γιατρό, επιδίδονται τακτικά στην αυτό – εξέταση. Μπορεί να μετρούν συχνά τον παλμό τους, να βάζουν θερμόμετρο, να αυτό – εξετάζονται αναζητώντας ενδεχόμενα σημάδια ασθένειας.

Την παράδοξη αυτή συμπεριφορά, προκαλεί ο φόβος της ανίχνευσης κάποιου περίεργου συμπτώματος και η ανάγκη να τσεκάρουν αν είναι όντως καλά.

Η διαρκής επαγρύπνηση, επιδεινώνει τον φόβο της επίσκεψης στον γιατρό.

Καταστροφολογία
Ο φόβος είναι χειρότερος από την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι που φοβούνται να πάνε στον γιατρό, στο μυαλό τους, πλάθουν τα χειρότερα σενάρια για την έκβαση της εξέτασης.

Η καταστροφολογία επιδεινώνει τον φόβο, κάνοντας την ιδέα της επίσκεψης στον γιατρό πιο τρομακτική απ’ ό,τι μπορεί να είναι.

Μία συνηθισμένη γενική εξέταση μοιάζει με ενδεχόμενο καταστροφής.

Αποφυγή καθιερωμένων εξετάσεων
Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό σημάδι του φόβου. Ακόμη και αν χαίρουν άκρας υγείας, μπορεί να μην πηγαίνουν για το τακτικό τους τσεκ απ, τους εμβολιασμούς και ν’ αμελούν την πρόληψη. Πρόκειται για μία συμπεριφορά που μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες.

Η προληπτική ιατρική είναι καθοριστικής σημασίας στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων. Αμελώντας την, διογκώνετε το ρίσκο του πρόωρου εντοπισμού προβλημάτων υγείας.

Οι γιατροί συνιστούν στα άτομα που είναι κάτω των πενήντα, τσεκ απ κάθε τρία χρόνια, ενώ στα άτομα άνω των πενήντα, γενικές εξετάσεις κάθε χρόνο.

Μία μικρή δέσμευση μπορεί να σας βοηθήσει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα.

Tips:  Δεν χρειάζεται να υπερβείτε με μιας τον φόβο σας για τον γιατρό
Ο φόβος είναι περίεργη κατάσταση.  Καθορίζει ασυνείδητα τις επιλογές μας. Ο φόβος δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι ισόβιος. Όταν καταφέρετε να μιλήσετε γι’ αυτόν, αν τον κάνετε φίλο σας, θα χάσει τη δύναμή του και δεν θα σας ελέγχει πλέον.

Μπορεί να μοιάζει παράλογος, όμως ο φόβος να επισκεφτεί κάποιος τον γιατρό, έχει τις ρίζες του σε πολύ ανθρώπινα συναισθήματα, όπως η ευαλωτότητα, η ανασφάλεια, το ενδεχόμενο του κακού.

Δεν χρειάζεται να υπερβείτε με μιας τον φόβο σας. Ξεκινήστε από τα απλά. Προγραμματίστε την εξέτασή σας, μιλήστε με κάποιον και εκφράστε τα συναισθήματά σας. Κάθε μικρό βήμα, είναι απόδειξη ότι είστε πιο δυνατός απ’ ό,τι πιστεύετε.

Αν πάλι στηρίζετε κάποιον που φοβάται, το κλειδί είναι η υπομονή και η συμπόνοια. Ο φόβος δεν ξεπερνιέται έτσι απλά. Ο άνθρωπος πρέπει πρώτα να τον κατανοήσει και να τον διαχειριστεί. Είτε αποφεύγετε τον γιατρό, είτε είστε φίλος ή συγγενής ενός ανθρώπου που δεν θέλει να επισκεφτεί τον γιατρό, να θυμάστε ότι, η αλλαγή δεν θα έρθει από την μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να είστε παρόντες.

enikos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being