Αναπάντητο ερώτημα
Οι ερευνητές υπολόγισαν την πιθανότητα ύπαρξης νοήμονος ζωής στο Σύμπαν μας τώρα και στο μέλλον, καθώς ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο «φόρμουλας για τη ζωή», το οποίο ισχυρίζονται ότι είναι το πιο ολοκληρωμένο του είδους του.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων πιθανότατα θα απογοητευτεί.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο νέος υπολογισμός τοποθετεί τις πιθανότητες ζωής πέρα από τον γαλαξία μας μόλις στο 27%. Η πιθανότητα ύπαρξης νοήμονος ζωής εντός του δικού μας γαλαξία είναι ελαφρώς χαμηλότερη, κυμαινόμενη μόλις στο 23%, όπως ανέφεραν ερευνητές του University of Edinburgh και του University of Genevieve στην Ελβετία.
Η έρευνα έδειξε ότι οι αστρικοί σχηματισμοί και η εξέλιξη των πλανητών μεγάλης κλίμακας θα μπορούσαν να συνδυαστούν αθόρυβα για να «σχηματίσουν την επόμενη γενιά νοήμονος ζωής». Για να αποκαλύψει τα μυστήρια των άλλων μορφών ζωής, η ομάδα δημιούργησε ένα θεωρητικό μοντέλο βασισμένο στην εξίσωση Drake που αναπτύχθηκε το 1960. Το μοντέλο υπολογίζει τη διαστολή του Σύμπαντος και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως πλαίσιο για να ερευνηθεί αν υπάρχουν προηγμένοι πολιτισμοί στον γαλαξία μας.
Η ομάδα δήλωσε ότι δεν χρησιμοποίησε τους υπολογισμούς της για να προσδιορίσει τον αριθμό των νοήμονων μορφών ζωής, αλλά αντίθετα εκτίμησε την πιθανότητα ύπαρξής τους. Αυτό οφείλεται στη Σκοτεινή Ενέργεια, η οποία αποτελεί πάνω από τα δύο τρίτα του σύμπαντος και κινεί τη διαστολή του, προκαλώντας την ανάπτυξη γαλαξιών και σμηνών γαλαξιών. Αυτά τα σμήνη μπορούν να ενωθούν και να σχηματίσουν αστέρια και πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εξωγήινη ζωή, αν παραμείνουν σταθερά για δισεκατομμύρια χρόνια.
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Daniele Sorini, του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Durham, δήλωσε:
Η κατανόηση της Σκοτεινής Ενέργειας και του αντίκτυπου στο Σύμπαν μας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην Κοσμολογία και τη Θεμελιώδη Φυσική. Οι παράμετροι που διέπουν το Σύμπαν μας, συμπεριλαμβανομένης της πυκνότητας της Σκοτεινής Ενέργειας, θα μπορούσαν να εξηγήσουν την ύπαρξή μας.
Η μελέτη έλαβε επίσης υπόψη της ότι εξωγήινες μορφές ζωής που δεν υπάρχουν σήμερα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο μέλλον, αν και δεν ανέφερε πόσο καιρό θα μπορούσε να πάρει αυτό. Οι ερευνητές υπολόγισαν την πιθανότητα υπολογίζοντας την ποσότητα της συνηθισμένης ύλης που συνδυάστηκε για να σχηματίσει αστέρια σε όλη την ιστορία του Σύμπαντος, η οποία χρονολογείται στα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Στη συνέχεια διαχώρισαν κάθε αστρικό σμήνος ανάλογα με την ποσότητα της πυκνότητας της Σκοτεινής Ενέργειας που συνέβαλε στον σχηματισμό τους. Το μοντέλο προέβλεψε ότι η πιθανότητα ανάπτυξης νοήμονος ζωής σε γαλαξίες εκτός του δικού μας κυμαίνεται στο 27%.
«Παραδόξως, διαπιστώσαμε ότι ακόμη και μια σημαντικά υψηλότερη πυκνότητα της Σκοτεινής Ενέργειας θα εξακολουθούσε να είναι συμβατή με τη ζωή, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να μην ζούμε στο πιο πιθανό από τα Σύμπαντα», δήλωσε ο Dr Sorini.
Προς το παρόν, οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν οριστικά τι είναι η Σκοτεινή Ενέργεια ή πόση υπάρχει στο Σύμπαν.
Ο καθηγητής Lucas Lombriser, στο Πανεπιστήμιο του Genevieve και συν-συγγραφέας της μελέτης, τόνισε:
Θα είναι συναρπαστικό να χρησιμοποιήσουμε το μοντέλο για να εξερευνήσουμε την εμφάνιση της ζωής σε διαφορετικά Σύμπαντα και να δούμε αν κάποια θεμελιώδη ερωτήματα που θέτουμε στους εαυτούς μας για το δικό μας Σύμπαν πρέπει να επανεκτεθούν.
Ο Dr. Sorini πρόσθεσε:
Δεν μπορώ να σας δώσω έναν αριθμό ή ένα ποσοστό πιθανότητας να βρεθεί νοήμων ζωή σε αυτό το στάδιο, καθώς το μοντέλο είναι μόνο ένα βήμα στη διαδικασία. Θα είμαστε σε θέση να δώσουμε έναν πιο ακριβή αριθμό στο μέλλον. Δεν περιορίζουμε το πότε θα μπορούσε να εμφανιστεί ζωή στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον. Θα μπορούσε να είναι πιθανό πολλές μορφές ζωής να εμφανιστούν πολύ αργότερα στη ζωή του Σύμπαντος.
Τα ευρήματα της ομάδας έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που υποστήριζαν ότι η πιθανότητα ύπαρξης άλλων προηγμένων τεχνολογικών πολιτισμών ήταν «εκπληκτικά χαμηλή». Το 2016, ερευνητές του University of Rochester στη Νέα Υόρκη χρησιμοποίησαν επίσης την εξίσωση Drake για να αναρωτηθούν αν οι άνθρωποι στη Γη είναι το μόνο τεχνολογικό είδος που έχει υπάρξει ποτέ. Ανέφεραν ότι οι πιθανότητες να αναπτυχθεί ένας πολιτισμός σε έναν κατοικήσιμο πλανήτη είναι λιγότερες από μία στα 10 δισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια.
Ωστόσο, ακόμη και με αυτά τα στατιστικά στοιχεία, ο Adam Frank, καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο University of Rochester και συν-συγγραφέας της μελέτης του 2016, δήλωσε:
Μία πιθανότητα στο τρισεκατομμύριο, συνεπάγεται ότι αυτό που συνέβη εδώ στη Γη με την Ανθρωπότητα έχει συμβεί στην πραγματικότητα περίπου 10 δισεκατομμύρια άλλες φορές κατά τη διάρκεια της κοσμικής ιστορίας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr