Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο δωμάτιο του σπιτιού σου

Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο δωμάτιο του...

Σε δυο δωμάτια καταγράφονται οι περισσότεροι τραυματισμοί που ζούμε ενώ είμαστε στο σπίτι μας. Eίναι αυτά που φαντάζεστε. Ποιο όμως, είναι στο Νο1;

Στη χώρα που υπάρχουν στατιστικές (και γίνονται έρευνες) για τα πάντα -ναι, στις ΗΠΑ– έχουν προβεί σε καταμετρήσεις τραυματισμών που υπόκεινται άνθρωποι στο σπίτι τους, συνήθως από απροσεξία.

Έτσι προέκυψε το πιο επικίνδυνο δωμάτιο, που το έχεις στο μυαλό σου, αλλά δεν το ‘δένεις’.

Η κουζίνα λοιπόν, έχει μεν, πεδίο δόξης λαμπρό (έχει μαχαίρια, εστίες με φωτιά, λόγους δηλητηρίασης και φυσικά, πτώσεων) και έτσι είναι το δωμάτιο όπου συμβαίνουν τακτικότερα συγκεκριμένοι τραυματισμοί (εγκαύματα, κοψίματα και άλλα που σχετίζονται με το φαγητό).

 Το μπάνιο ωστόσο, έχει τον υψηλότερο συνολικό ποσοστό τραυματισμών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο συνδυασμός νερού, περιορισμένων χώρων και σκληρών επιφανειών -πχ πάτωμα, μπανιέρες, νεροχύτες και τουαλέτες- αυξάνει την πιθανότητα σοβαρών ατυχημάτων.

Για παράδειγμα, αν γλιστρήσουμε (κάτι που γίνεται τακτικά), όπως πέφτουμε δεδομένα θα ‘βρούμε’ κάπου. Μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί στο κεφάλι, σοβαρή αιμορραγία, ρήξεις, σπασμένα οστά, απώλεια των αισθήσεων, διάσειση κ.λπ.

Έχει εκτιμηθεί πως κάθε μέρα 370 άτομα ζουν την εμπειρία ατυχήματος στο μπάνιο. Κάθε χρόνο 235.000 άτομα ηλικίας από 15 ετών και άνω πηγαίνουν στα επείγοντα, έπειτα από τραυματισμό ενώ ήταν στο μπάνιο.

Το 14% νοσηλεύεται.

Ο πιο συχνός λόγος (66% των περιπτώσεων) είναι η πτώση από γλίστρημα.

Ακολουθούν τα εγκαύματα από καυτό νερό ή συσκευές που παράγουν θερμότητα, τα τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα(ξυραφάκια, ψαλίδια, σπασμένο τζάμι) και η ηλεκτροπληξία -από λάθος του κυκλώματος ή προβληματική ηλεκτρική συσκευή.

Κάτι που μπορεί να μας γλιτώσει είναι να βάζουμε ένα χαλάκι ή ταινίες στο πάτωμα που διασφαλίζουν την τριβή.

Αλλάζουμε δωμάτιο και πάμε στην κουζίνα, όπου στο Νο1 της λίστας με όσα παθαίνουμε πιο συχνά είναι τα εγκαύματα, δεδομένου ότι το μαγείρεμα περιλαμβάνει ανοιχτές φλόγες, καυτές επιφάνειες, υψηλής θερμοκρασίας υγρά και αιχμηρά εργαλεία.

Ακολουθούν οι πτώσεις, από γλίστρημα σε υγρά ή λάδια που έχουν πέσει στο πάτωμα και στο Νο3 είναι τα κοψίματα (από μαχαίρια, τρίφτες κ.α.). Έπειτα έχουμε τη δηλητηρίαση από ακατάλληλο χειρισμό τροφίμων και καθαριστικών.

Την κορυφαία τριάδα των πιο επικίνδυνων δωματίων (ή χώρων) που έχουμε στο σπίτι συμπληρώνει το καθιστικό, όπου οι τραυματισμοί μας τείνουν να είναι λιγότερο σοβαροί από ό,τι στο μπάνιο ή την κουζίνα.

Κυρίως σκοντάφτουμε σε έπιπλα, χαλιά ή παιχνίδια ή χτυπάμε από πτώσεις ραφιών ή συσκευών (τηλεόραση) που δεν έχουν στερεώσει με ασφάλεια. Τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν με στραγγαλισμό από τα κορδόνια που υπάρχουν σε στόρια και κουρτίνες και από κακούς υπολογισμούς στις αθλοπαιδιές που περιλαμβάνουν τρέξιμο και άλματα στο χώρο. Αν υπάρχει τζάκι ή θερμάστρα, η κύρια απειλή είναι το έγκαυμα.

 news247.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being