Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι σημαίνει η φράση «όπου γη και πατρίς»

ΦΩΤΟ Unsplash

ΦΩΤΟ Unsplash

Μάθε πώς βγήκε η φράση «όπου γη και πατρίς»

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είναι σαν μικρές κάψουλες χρόνου, που περιέχουν μέσα τους συμπυκνωμένη τη σοφία και την εμπειρία πολλών γενεών.

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά σημαντικές αξίες, ηθικές αρχές και πρακτικές συμβουλές για τη ζωή. Είναι διαχρονικές, καθώς αν και δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, διατηρούν τη σημασία τους ακόμη και σήμερα, καθώς οι ανθρώπινες εμπειρίες και τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.

 Ουσιαστικά είναι η πολιτισμική ταυτότητα ενός λαού και αποτελούν πλούτο γνώσης και εμπειρίας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να αναπτύξουμε κριτική σκέψη, ενώ η εύστοχη χρήση τους σε μια συζήτηση μπορεί να δώσει χιούμορ, ζωντάνια και έμφαση στα λεγόμενά μας.

 Μάθε πώς βγήκε η φράση «όπου γη και πατρίς»
Πολλές φορές ακούμε τη φράση «όπου γη και πατρίς». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Την χρησιμοποιούμε για να τονίσουμε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει σε οποιοδήποτε σημείο της γης και να αγαπήσει τον καινούριο τόπο όπου εγκαταστάθηκε. Δηλαδή η πατρίδα του καθενός μπορεί να είναι ή να γίνει ο τόπος που ζει, ακόμα και αν κατάγεται από αλλού.

Η φράση φέρεται να προέρχεται από έναν στίχο του Λατίνου ποιητή Μάρκου Πακούβιου (220 – 130 π.Χ) «όπου καλώς, εκεί η πατρίς» που σημαίνει «εκεί που περνάς καλά, εκεί είναι και η πατρίδα σου».

Υπάρχει όμως και μία άλλη εκδοχή που λέει ότι η φράση προέρχεται πιθανότατα από το απόφθεγμα του Περικλή που καταγράφει ο Θουκυδίδης στον «Επιτάφιο»: «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος». Η πρωτογενής εκείνη έννοια που καταγράφει ο Θουκυδίδης, δεν περιελάμβανε τις σημερινές ερμηνείες, αναφέρεται αποκλειστικά στους επιφανείς: Όπου και να ταφούν οι επιφανείς, όταν πεθάνουν, ακόμα και σε ξένη γη να ταφούν, τα έργα τους θα είναι ξακουστά σε όλους, όχι μόνο στον τόπο της καταγωγής τους, ούτε μόνο στον τόπο της ταφής τους, αλλά σε όλον τον κόσμο και σε όλους τους καιρούς.

Πηγή: FOXreport.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις