Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Η πρωτεΐνη που προστατεύει την καρδιά από τις βλάβες της υψηλής αρτηριακής πίεσης

ΦΩΤΟ pixabay

ΦΩΤΟ pixabay

Μελέτη αποκάλυψε -στο πρώτο στάδιο- «πολλά υποσχόμενη» πρωτεΐνη που επιβραδύνει την εξέλιξη της καρδιακής ανεπάρκειας

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, τα στοιχεία δείχνουν πως παγκοσμίως πάσχουν 26.000.000 άτομα, ενώ περισσότερα από 37 εκατομμύρια δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα.

«Πρόκειται για κλινικό σύνδρομο, κατά το οποίο η καρδιά αδυνατεί να εξωθήσει την απαιτούμενη για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού ποσότητα αίματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως δύσπνοια, εύκολη κόπωση, μειωμένη αντοχή στην άσκηση, οίδημα, νυκτερινός βήχας και αίσθημα παλμών.

Επειδή τα συμπτώματα αυτά είναι συνηθισμένα και παρουσιάζονται σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, αρκετές φορές είναι δύσκολη η διάκριση μεταξύ της Καρδιακής Ανεπάρκειας και άλλων παθήσεων. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωσή της».

 Η ανακάλυψη ερευνητών από την Ιαπωνία για την πρωτεΐνη που σώζει
Μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών ιατρικής του ερευνητικού Nagoya University στην Ιαπωνία ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει την εξέλιξη της καρδιακής ανεπάρκειας. Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια με καρδιακή ανεπάρκεια, με το επόμενο στάδιο της εργασίας να αφορά τις δοκιμές σε ανθρώπους.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutritionαναφέρεται πως η πρωτεΐνη β-CG (β-Conglycinin) της σόγιαςβοηθά στην πρόληψη, ενισχύοντας τα βακτήρια του εντέρου που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs).

 Η σόγια είναι φυτό που έχει αναγνωριστεί από καιρό για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της και για αυτό επιλέχθηκε από τους ερευνητές, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής βλάβης.

Τα SCFAs είναι κύρια κατηγορία μεταβολιτών που παράγονται στο παχύ έντερο από το αναερόβιο εντερικό μικροβίωμα και παίζουν ουσιαστικό ρόλο σε μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών στον άνθρωπο -συμπεριλαμβανομένων του αυτοάνοσου διαβήτη, της μηαλκοολικής ηπατικής νόσου, της κίρρωσης, διαφόρων νευρολογικών διαταραχών, διαταραχών του ανοσοποιητικούσυστήματος, της αθηροσκλήρωσης, της παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και νεφρικών νοσημάτων.

Τα SCFAs βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς και μειώνουν τη βλάβη των ιστών.

Παρέχοντας μια διατροφή εμπλουτισμένη με την πρωτεΐνη σόγιας β-Conglycinin (β-CG), oι επιστήμονες παρατήρησαν πως προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων που παράγουν SCFA στο έντερο -όπως συμβαίνει κατά την πέψη φυτικών ινών και άλλων τροφών.

Τα ευρήματά τους ωστόσο, υποδηλώνουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς από βλάβες που προκαλούνται από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αφότου ο Δρ Nozomi Furukawa και οι συνεργάτες του τάισαν την πρωτεΐνη β-CG που προέρχεται από σόγια σε ποντίκια επιρρεπή σε καρδιακή ανεπάρκεια, διαπίστωσαν πως αυτά εμφάνισαν βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία, μικρότερο πάχος των μυών και μειωμένες ουλές στον καρδιακό ιστό -κοινά προβλήματα που σχετίζονται με την εξέλιξη της καρδιακής νόσου.

«Μια σημαντική πτυχή αυτής της μελέτης είναι ότι τα λειτουργικά συστατικά σόγιας έδειξαν ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιά», δήλωσε ο Δρ Furukawa. «Προηγουμένως, είχαν αποδειχθεί επιδράσεις στην παχυσαρκία, αλλά οι επιπτώσεις στις καρδιαγγειακές παθήσεις δεν ήταν γνωστές. Είναι σημαντικό ότι η πρόσληψη β-CG αυξάνει τα κύρια SCFA και τα βακτήρια που παράγουν, ως αλλαγή στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Αυτά τα SCFA μπορεί να αναστείλουν την εξέλιξη της καρδιακής ανεπάρκειας».

Ο ίδιος και η ομάδα του πιστεύουν πως η ανακάλυψή τους μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους αντιμετώπισης των καρδιακών παθήσεων μέσω της διατροφής και της υγείας του εντέρου, υπογραμμίζοντας τη σχέση μεταξύ του τι τρώμε και του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεται το σώμα μας, ιδιαίτερα η καρδιά.

ΠΗΓΗ news247.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being