Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Ποια είναι η συνοικία;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Ποια είναι η συνοικία;

Έχετε περάσει 100% από εκεί

Το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας έχει αλλάξει πολλές φορές και σήμερα σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την Αθήνα του 20′ ή του 30′. Δυστυχώς, κάποια από τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια δεν υπάρχουν πια.

Ακόμα και οι κάτοικοι μεγαλύτερης ηλικίας ίσως δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν την πόλη και τις περιοχές της, αν δουν φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής. Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω. Αναγνωρίζεις ποια είναι η οδός της φωτογραφίας; Είτε είσαι κάτοικος Αθηνών είτε απλός επισκέπτης, σίγουρα έχεις περάσει από εκεί.

– Πλάκα
– Θησείο
– Φιλοπάππου

 

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα
Στην φωτογραφία που έχει τραβηχτεί το 1917 βλέπετε τον Φιλοπάππου και τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη.

Ο ναός κτίστηκε κατά την τουρκοκρατία και αναστηλώθηκε το 1955 από τον Δημήτρη Πικιώνη. Βρίσκεται κοντά στο Δίπυλο υπέρ των Πυλών, μια πύλη στο Διατείχισμα των Αθηνών.

Σύμφωνα με την παράδοση το όνομα του ναού οφείλεται σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα το 1658. Ο φρούραρχος της Ακρόπολης Γιουσούφ είχε τοποθετήσει στα Προπύλαια της Ακρόπολης ένα μεγάλο κανόνι (λουμπάρδα) με στόχο την παραμονή της γιορτής του Αγίου Δημητρίου να κανονιοβολήσει το ναό και τους πιστούς. Όμως ξέσπασε καταιγίδα και ένας κεραυνός έπεσε στην πυριδαταποθήκη με αποτέλεσμα από την έκρηξη να σκοτωθεί ο Γιουσούφ και η οικογένειά του.

Κατά τη διάρκεια της αναστήλωσης του ναού αποκαλύφθηκαν φθαρμένες τοιχογραφίες, οι οποίες σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή χρονολογούνται από το 1732. Ο ναός αναστηλώθηκε το 1955 από τον Δημήτρη Πικιώνη, ο οποίος χρησιμοποίησε κυβόλιθους, μαρμάρινα υλικά από νεοκλασικά, μπετόν και τοποθέτησε διακοσμητικά στοιχεία με βυζαντινό και λαϊκό χαρακτήρα. Δίπλα στον ναό κατασκεύασε τουριστικό περίπτερο.

Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική με κυλινδρική στέγαση. Η στέγη είναι καλυμμένη με πλάκες, ενώ στην κατασκευή του ναού έχει χρησιμοποιηθεί αρχαίο οικοδομικό υλικό.

Ο λόφος Φιλοπάππου ή λόφος Μουσών ή λόφος Σέγγιο είναι λόφος της Αθήνας που βρίσκεται απέναντι, νοτιοδυτικά, από την Ακρόπολη. Συνδέεται με τους παρακείμενους λόφους του Αστεροσκοπείου (λόφος Νυμφών) και της Πνύκας. Στην κορυφή του υπάρχει το μνημείο Φιλοπάππου που έστησε ο ύπατος Φιλόπαππος κατά την ρωμαϊκή κατοχή και έδωσε το όνομά του στον λόφο. Γύρω από τον λόφο Φιλοπάππου βρίσκεται η ομώνυμη συνοικία καθώς και οι συνοικίες Κουκάκι, Ασύρματος, Πετράλωνα και Ακρόπολη. Στην νότια πλευρά του λόφου υπάρχει επίσης το θέατρο Δόρα Στράτου.

Η παλαιότερη ονομασία «λόφος Σέγγιο» χρονολογείται από την εποχή της Φραγκοκρατίας που διατηρήθηκε μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η ετυμολογία της ονομασίας αυτής προφανώς προέρχεται από την ιταλική λέξη σένιο, (segno = σινιάλο, σήμα), ίσως επειδή επί Φραγκοκρατίας υπήρχε στη νότια προβολή της κορυφής του λόφου είδος σηματογραφικού σταθμού που λάμβανε και μετέδιδε σήματα και πληροφορίες με άλλους πύργους παρατηρητήρια, κατά μήκος ακτών και νήσων του Σαρωνικού, που αφορούσαν κυρίως εμφάνιση στόλων ή πειρατικών πλοίων.

 

πηγή enikos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις