Πώς θα μείνει ζωντανό το λουλούδι των Χριστουγέννων καθ' όλη την διάρκεια του έτους
Τα λαμπάκια,οι γιρλάντες, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες ειναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα Χριστούγεννα, ωστόσο, την τιμητική του έχει επίσης κι ένα εντυπωσιακό φυτό με κόκκινα βελούδινα φύλλα.
Ο λόγος για το αλεξανδρινό που είναι ένα εξωτικό φυτό με καταγωγή από τα τροπικά δάση του Μεξικού και είναι ευρέως γνωστό με την ονομασία ποϊνσέτια (poinsettia). Αυτή η ονομασία οφείλεται στον Αμερικανό πρέσβη στο Μεξικό J.R. Poinsett που, πριν από δύο αιώνες, έφερε το πανέμορφο λουλούδι μαζί του στις ΗΠΑ και σταδιακά διαδόθηκε σ’ όλο τον κόσμο.
Το «λουλούδι των Χριστουγέννων» είναι στολισμένο παντού γύρω μας την περίοδο των γιορτών, από τα σπίτια μέχρι τα καταστήματα.
Αν και το φυτό συνδέεται συχνά με την εορταστική περίοδο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορει να ευδοκιμήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένα χρήσιμα tips, ώστε το αλεξανδρινό σας να επιβιώσει και μετά τις γιορτές με την κατάλληλη φροντίδα.
Πώς μπορείτε να φροντίσετε το αλεξανδρινό
Τα αλεξανδρινά που προμηθευόμαστε σε γλάστρα από φυτώρια και ανθοπωλεία θέλουν φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι μας, ωστόσο, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή απευθείας με τις ακτίνες του ήλιου, καθώς τα φύλλα τους μπορεί να ξεθωριάσουν.
Αποφύγετε επίσης να τοποθετήσετε το αλεξανδρινό σε σκιερό μέρος, καθώς τα φύλλα του μπορεί να χάσουν το έντονο κόκκινο χρώμα τους.
Για να διατηρήσει, επίσης, το το αλεξανδρινό το φύλλωμα του και την ανθοφορία του δεν πρέπει να το τοποθετήσετε σε σημεία που έχει ψυχρό αέρα, δεδομένου ότι μπορεί να πέσουν τα φύλλα του.
Σε καμία περίπτωση η γλάστρα δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε συσκευές θέρμανσης, τζάκι και καλοριφέρ.
Το αλεξανδρινό θέλει συχνό πότισμα, ωστόσο αποφύγετε το σκληρό νερό της βρύσης και προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό. Κατά την περίοδο των εορτών, φροντίστε να ποτίζετε την γλάστρα κάθε 5 μέρες. Ωστόσο, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικτοί με την ποσότητα του νερού, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες του.
Μετά την εορταστική περίοδο, μπορείτε να διατηρήσετε το αλεξανδρινό ως φυτό εξωτερικού χώρου.
Τα κόκκινα φύλλα του αλεξανδρινού συνήθως αρχίζουν να μαραίνονται και να πέφτουν μετά τις γιορτές. Στις αρχές της άνοιξης είναι η ιδανική εποχή για το κλάδεμα του αλεξανδρινού, ώστε να αναπτύξει νέα βλάστηση. Επίσης, πρέπει να απομακρύνετε τα ξερά και κιτρινισμένα φύλλα για να έχετε καλύτερο αερισμό στο φύλλωμα του και να μην αναπτύσσονται ασθένειες.
Παράλληλα, την εποχή της άνοιξης μπορείτε να μεταφυτεύσετε το αλεξανδρινό σας σε μεγαλύτερη γλάστρα, η οποία θα πρέπει να έχει τρύπες στη βάση της για καλύτερη αποστράγγιση. Μετά την μεταφύτευση απαιτείται πότισμα δύο φορές τη βδομάδα.
Όμως, την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες απαιτείται πότισμα κάθε δύο μέρες.
Το αλεξανδρινό μπορεί να μείνει έξω όλη τη διάρκεια του χρόνου χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Παράλληλα, πρέπει να ελέγχετε συχνά το χώμα στην γλάστρα και να ποτίζετε το φυτό μόνο, όταν το χώμα είναι εντελώς στεγνό, ούτως ώστε να μην κιτρινίσουν τα φύλλα του φυτού.
Προς τα τέλη του Οκτωβρίου και για να αποκτήσουν και πάλι τα φύλλα του φυτού τις έντονες αποχρώσεις τους μπορείτε να το τοποθετήσετε 12 ώρες σ΄ έντονο φως και 12 ώρες στο σκοτάδι ή εναλλακτικά να το καλύψετε μ’ ένα χαρτινο κουτί για καλύτερη προστασία από το φως.
Μ΄αυτό το κόλπο, το εντυπωσιακό φυτό θα αναπτύξει και πάλι τα εντυπωσιακά βελούδινα φύλλα του.
ΠΗΓΗ newsit.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr