Το πανετόνε είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό γλυκό ψωμί που συνδέεται άρρηκτα με τα Χριστούγεννα
Το πανετόνε είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό γλυκό ψωμί που συνδέεται άρρηκτα με τα Χριστούγεννα.
Η αφράτη υφή του και τα αρωματικά υλικά το καθιστούν ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των εορτών. Ο συνδυασμός του πορτοκαλιού και κράνμπερι προσδίδει ξεχωριστό άρωμα και μοναδική γεύση.
Ακολουθεί μια εύκολη συνταγή για πανετόνε με πορτοκάλι και κράνμπερι από την εταιρεία Matthews Cotswold Flour. Απαιτεί 35 λεπτά προετοιμασίας συν χρόνο για να φουσκώσει η ζύμη. Ο χρόνος ψησίματος είναι από 40 έως 50 λεπτά. Μόλις ψηθεί, το πανετόνε μπορείτε να το καταψύξετε και το ζεστάνετε την στιγμή που θέλετε να το προσφέρετε στους καλεσμένους σας.
Πώς να φτιάξετε πανετόνε με πορτοκάλι και κράνμπερι
Υλικά
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
7 γρ. ξηρή μαγιά (ένα φακελάκι)
1 αυγό
115 γρ. γάλα
55 γρ. βούτυρο
130 γρ. αποξηραμένα κράνμπερι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
Για το γλάσο:
2 κουταλάκια του γλυκού γάλα ανακατεμένα με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Οδηγίες
- Σ’ ένα μπολ μίξερ με το εξάρτημα για ζύμη, προσθέστε όλα τα υλικά εκτός από τα αποξηραμένα κράνμπερι και ρυθμίστε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 3 λεπτά ή μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Στη συνέχεια, αυξήστε την ταχύτητα σε μεσαία-υψηλή για άλλα 11-12 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία, λαμπερή και να μην κολλάει στο μπολ. Αν κολλάει, μπορείτε να αυξήσετε λίγο την ταχύτητα και να την αφήσετε για 1 ή 2 λεπτά ακόμα.
- Προσθέστε τα κράνμπερι και αφήστε το μίξερ να λειτουργήσει ξανά σε χαμηλή ταχύτητα για άλλα 5 λεπτά. Τα κράνμπερι πρέπει να διανεμηθούν ομοιόμορφα στη ζύμη, αλλά το μίξερ πρέπει να παραμείνει σε χαμηλή ταχύτητα για να μην πολτοποιηθούν.
- Μόλις τελειώσει το ζύμωμα, τοποθετήστε τη ζύμη σ’ ένα μπολ, καλύψτε το μπολ με μια πετσέτα ή με μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει για μία ώρα σε ζεστό μέρος.
- Η ζύμη πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος μέχρι τώρα. Μεταφέρετέ τη σε μια καθαρή επιφάνεια.
Χρησιμοποιήστε το χέρι σας για να τεντώσετε και να απλώσετε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα, στη συνέχεια διπλώστε την αριστερή πλευρά υπό γωνία έτσι ώστε να διπλωθεί προς το κέντρο στο επάνω μέρος και να διπλωθεί μόνο μέχρι τη μέση περίπου στο κάτω μέρος. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία στη δεξιά πλευρά. - Αρχίστε να τυλίγετε το πάνω μέρος του παραλληλογράμμου προς τα κάτω, φροντίζοντας να κρατάτε το ρολό σφιχτό. Όταν φτάσετε στο κάτω μέρος, κυλίστε το ρολό στον πάγκο για να σιγουρευτείτε ότι η ραφή είναι ασφαλής, στη συνέχεια πιέστε απαλά τις εξωτερικές άκρες του ρολού προς τα μέσα για να κλείσετε τυχόν ραφές.
- Τοποθετήστε το ψωμί σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί με τη ραφή προς τα κάτω.
- Καλύψτε και αφήστε να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά σε ζεστό μέρος, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αυτό μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο καθώς πρόκειται για εμπλουτισμένη ζύμη.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
- Ψήστε για 25 λεπτά, στη συνέχεια μειώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 20 έως 25 λεπτά. Πρέπει να είναι καφέ χρυσό και καλά φουσκωμένο.
- Βγάλτε το ψωμί από το ταψί σε μια σχάρα αμέσως και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρετε. Γαρνίρετε με το γλάσο γάλακτος και ζάχαρης.
ΠΗΓΗ enikos.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr